Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Chevron και Noble παίρνουν θέση στα ελληνικά κοιτάσματα - Τι δείχνουν οι έρευνες των Νορβηγών



Τι συζητείται στο περιθώριο του μεγάλου διεθνούς πετρελαϊκού Φόρουμ στην Αθήνα



Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες του πλανήτη, οι οποίες προετοιμάζονται για εκμετάλλευση αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου με ορίζοντα δεκαετίας, αρχίζουν πλέον να «γράφουν θέσεις» στον ελλαδικό χώρο, με απώτερο στόχο τα συνολικά κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, τα οποία εκτείνονται από την Κέρκυρα και το Ιόνιο ως τη Νότιο Κρήτη, το τόξο νότια της Κύπρου και καταλήγουν ανοιχτά του Ισραήλ.

Πρώτο αλλά καθοριστικό βήμα οι κατ’ ιδίαν συζητήσεις μεταξύ έμπειρων τεχνοκρατών και αναλυτών με περίπλοκους ρόλους, που ακούγονται σήμερα και αύριο στην Αθήνα, στο Συνέδριο APPEX Regional 2013 της Αμερικανικής Ένωσης Γεωλόγων (AAPG). Το Συνέδριο γίνεται για πρώτη φορά στην ελληνική πρωτεύουσα, άρχισε νωρίς το πρωί και ολοκληρώνεται αύριο σε κεντρικό ξενοδοχείο.

Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν να αναλύουν τα πλήρη στοιχεία για τα κοιτάσματα σε Ιόνιο και νοτίως της Κρήτης, βασισμένα στις σεισμικές έρευνες που πραγματοποίησε η Νορβηγική εταιρεία Petroleum Geo Services (PGS) και τα οποία θα προστεθούν στα νεότερα ευρήματα των ερευνών για υδρογονάνθρακες σε Μεσόγειο, Κασπία και Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Mέχρι στιγμής το μεγαλύτερο ενδιαφέρον φαίνεται να παρουσιάζει το Ιόνιο και ειδικά η περιοχή δυτικά της Κέρκυρας έως τα χωρικά ύδατα της Ιταλίας, η αντίστοιχη περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς και ο κόλπος της Κυπαρισσίας.

Στην Αθήνα βρίσκονται τρία κορυφαία στελέχη της νορβηγικής εταιρείας, ο γενικός διευθυντής ερευνών κ.Τζαίησον Ρόμπινσον και οι κ. Μάρτιν Μέλχους και Γιόρν Φούρστεναου που παρουσιάζουν στους συνομιλητές τους τα αποτελέσματα των ερευνών. Οι αμερικανοί συνομιλητές τους, με βάση αυτά τα αποτελέσματα, θα τροφοδοτήσουν με πληροφορίες τους αμερικανικούς πετρελαϊκούς κολοσσούς όταν σε λίγες ημέρες συναντηθούν μαζί τους στο Χιούστον του Τέξας.

Με τη σειρά της η PGS θα εγκαινιάσει παρουσιάσεις σε Αθήνα, Λονδίνο, Χιούστον και Όσλο το Φεβρουάριο του 2014, όταν θα κορυφωθεί το διεθνές ενδιαφέρον για τους ελληνικούς υδρογονάνθρακες, ενώ εν τω μεταξύ οι νορβηγοί θα έχουν ολοκληρώσει τη διερεύνηση των προθέσεων των μεγάλων πετρελαιάδων του πλανήτη.

Σημαδιακές (και σημαντικές) παρουσίες

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι στο Συνέδριο ήρθε και ο κ. Κεν Νέλσον, κορυφαίο στέλεχος της μεγάλης αμερικανικής Chevron, που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Ανατολική Μεσόγειο, την Κασπία και της Εγγύς Ανατολή. Στελέχη όπως ο κ. Νέλσον, επιφορτισμένα με την ευθύνη της Ευρώπης, της Ευρασίας και της Κασπίας σίγουρα δεν έρχονται για να ακούσουν τις επίσημες ομιλίες, αλλά να διερευνήσουν και να διαπραγματευτούν συμφωνίες για σημαντικές δουλειές στην Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ.

Μια άλλη σημαδιακή παρουσία στο Συνέδριο είναι αυτή του κ. Ιαν Γκόρντον, Γενικού Διευθυντή της Noble, δηλαδή της αμερικανικής μεγάλης πετρελαϊκής που έχει αναλάβει τα ισραηλινο-κυπριακά κοιτάσματα στην Ανατολική Μεσόγειο και αποτελεί τον «πυρήνα» των αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων στον τομέα αυτό.

Σημαντικό ρόλο στο Συνέδριο αλλά και στο περιθώριο του Συνεδρίου, διαδραματίζει και ο κ. Νταίηβιντ Κούκ, πρώην Πρόεδρος της AAPG, ο οποίος έχει εξελιχθεί σε ένα από τους βασικούς deal maker στο χώρο των υδρογονανθράκων. Ψυχή και συντονιστής του Συνεδρίου είναι ο κ.Μάικ Λέηκιν της ENVOI με την πιο στενή του συνεργάτιδα την κα Φιόνα Ντιβάιν.

Να σταθούμε επίσης στην παρουσία τριών αναλυτών και συμβούλων από το χώρο των υδρογονανθράκων οι οποίοι θεωρούνται σύμβουλοι και «παρακινητές» μεγάλων πετρελαϊκών κολοσσών, των κ.Γκράχαμ Μπλάκμπερν, Αλεξ Τζάκσον και Τζόε Στάφερθ.

Στα …περίεργα η παρουσία ενός αξιοπρεπέστατου κυρίου ονόματι Αμπντουλιλάχ Γκαντίρ που συστηνόταν ως σύμβουλος του Aφγανού Προέδρου!

Βασικές παρουσίες στο συνέδριο, οι κ. Γιαννης Κωστόπουλος διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Λαρς Χούμπερτ της San Leon Energy, Κούρτ Βάγκνερ Γενικός Διευθυντής Ερευνών της αυστριακής OMV, Στιούαρτ Χάρκερ της Circle Oil, ο τούρκος κ.Οζγκιούρ Σιπαχίογλου της TPAO, ο Μάρτιν Φλεκενστάιν της γερμανικής Βίντερσχαλ, ο Μάικ Σίμονς της Neftex Petroleum, ο Γκαμπριέλ Ιονέσκου της ρουμανικής PETROM, ο ιρακινός σύμβουλος πετρελαϊκών ερευνών Ζενέπ Ελίφ Γιλντιζέλ, ο δρ.Σπύρος Μπέλλας και ο ουρουγουανός Πάμπλο Γκρίστο της εταιρείας ANCAP που φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί τους Βραζιλιάνους στους υδρογονάνθρακες!

Τι είπε ο κ. Μανιάτης-Τι θέλουν οι υποψήφιοι επενδυτές

"Το σημερινό συνέδριο δείχνει ότι η Ελλάδα μπαίνει στο μεγάλο χάρτη της ενέργειας σε παγκόσμιο επίπεδο", τόνισε σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου, ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης.
"Η περιοχή της Μεσογείου, της Κασπίας, της Μαύρης Θάλασσας ερευνάται για τις δυνατότητες που υπάρχουν σε υδρογονάνθρακες. Η Ελλάδα αποτελεί εξαιρετικά ελκυστικό τόπο για επενδύσεις με σταθερό και σύγχρονο πλαίσιο και καλεί τις εταιρείες να επενδύσουν με σεβασμό στο περιβάλλον», τόνισε ο υπουργός. Επίσης ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων για Open door για το Πατραϊκό και τα Ιωάννινα, καθώς τα κείμενα είναι έτοιμα και παραδίδονται στις κοινοπραξίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές στις κοινοπραξίες μετά και από σχετικά αιτήματα που αυτές υπέβαλλαν, ότι δεν υπάρχει περίπτωση για αύξηση των φορολογικών συντελεστών παρά μόνο για μείωση, μήνυμα το οποίο θα μεταφέρει ο κ. Μανιάτης και στις επαφές που θα έχει το απόγευμα με εκπροσώπους των εταιρειών που βρίσκονται στο συνέδριο.

Παράλληλα στις συμβάσεις δεν θα ικανοποιηθεί το αίτημα για το λεγόμενο farm - in, καθώς σε περίπτωση που θα αλλάξει κάποιος εταίρος την κοινοπραξία, θα απαιτείται έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο, κάτι που προβλέπεται και από το σχετικό νόμο.

Να σημειωθεί ότι η διοργανώτρια AAPG είναι η μεγαλύτερη διεθνής επιστημονική ένωση στην πετρελαϊκή βιομηχανία και αριθμεί περίπου 38.000 εξειδικευμένα μέλη. Παλαιότερες εκθέσεις της AAPG δίνουν πολύ αισιόδοξες εκτιμήσεις για την ύπαρξη μεγάλης κλίμακας αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή Νοτιοανατολικά της Κρήτης, στην περιοχή που θεωρείται συνέχεια της λεκάνης στην οποία έχουν βρεθεί τα κοιτάσματα αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ.

Στο συνέδριο συμμετέχουν 150 στελέχη από 40 μεγάλες εταιρείες.




Πηγή: newmoney.gr