Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013
«Έχω κατάθεση 10.000 ευρώ – Μπορούν να την κουρέψουν;»
Το 90% των Ελλήνων είναι μικροκαταθέτες και το υπόλοιπο στον τραπεζικό τους λογαριασμό δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ.
Και δεν τους φτάνει που έχουν να αντιμετωπίσουν την απειλή της κατάσχεσης από την εφορία, τώρα εγείρεται θέμα και για το αν μπορούν να «κουρευτούν» ή όχι σε περίπτωση που χρειαστεί κεφάλαια η τράπεζα. Τι ισχύει τελικώς;
Της Έφης Καραγεώργου.
Τον «παπά» μοιάζει να παίζουν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σε ότι αφορά τις αποφάσεις τους για το αν θα «κουρεύονται» ή όχι οι καταθέσεις. Εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς, που είναι ο παπάς; Κουρεύονται οι καταθέσεις πάνω από 100.000 ευρώ, κουρεύονται οι καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, που πήγε ο καταθέτης;
Aνά τακτά χρονικά διαστήματα -μετά το Μάρτιο και το πείραμα της Κύπρου- το ενδεχόμενο «κουρέματος» των καταθέσεων επανέρχεται στο προσκήνιο. Προκαλεί όμως εύλογες απορίες και εγείρει πλήθος ερωτηματικών. Αλλά και κλυδωνισμούς στις αδύναμες χώρες της ευρωζώνης. Διότι κλονίζει την εμπιστοσύνη του καταθέτη στην τράπεζα.
Χθες λοιπόν, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι συμφώνησαν, ότι εφεξής η όποια τράπεζα της ευρωζώνης αντιμετωπίσει πρόβλημα η «διάσωση» θα γίνεται εκ των έσω -το γνωστόbail-in, που σημαίνει ότι για τη σωτηρία της θα πληρώσουν οι μέτοχοι, οι ομολογιούχοικαι οι καταθέτες που έχουν πάνω από 100.000 ευρώ κατάθεση.
Αυτή είναι η γερμανική θέση -που φυσικά προκρίθηκε για άλλη μια φορά. Με το αιτιολογικό ότι δεν πρέπει να πληρώσουν το «μάρμαρο» οι φορολογούμενοι.
Ο κανόνας της διάσωσης εκ των έσω θα εφαρμοστεί από το 2016, δύο χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο. Τα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης κατέληξαν στη συμφωνία, με το σκεπτικό ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι επιβαρύνθηκαν σημαντικά καθώς «πλήρωσαν» για τη διάσωση τραπεζών από 2008 μέχρι σήμερα περισσότερα από 470δισ ευρώ.
Για άλλη μια φορά λοιπόν εγείρονται ερωτηματικά για τις καταθέσεις.
Οι αποταμιευτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων μέχρι του ποσού των 100.000 ευρώ (ανά καταθέτη και ανά τράπεζα) μέχρι το τέλος του 2015.
Η εγγύηση αυτή προβλέπεται ρητά από τηνΟδηγία 2009/14/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και ισχύει σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στην Ελλάδα την εγγύηση των 100.000 ευρώ -ανά καταθέτη και ανά τράπεζα-, την παρέχει το ΤΕΚΕ (δηλαδή τοΤαμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων).
Πηγή: fpress.gr