Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014
Αυτά είναι τα 10 μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα για το 2014
Για τα ρίσκα του 2014 γράφει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, το οποίο επισημαίνει πως αν και από το 2008 τα ρίσκα ήταν κυρίως οικονομικά όπως η κατάρρευση της Ευρωζώνης, από το 2014 η κατάσταση είναι πιο σταθερή.
Ακολουθούν τα δέκα μεγαλύτερα πολιτικά ρίσκα του 2014 σύμφωνα με το Reuters:
10: Τουρκία
«Αν και βρίσκεται ανάμεσα στις αναδυόμενες αγορές, η Τουρκία είναι πολύ εύθραυστη το 2014. Η χώρα αντιμετωπίζει παράπλευρες συνέπειες από τον εμφύλιο στη Συρία, την επανεμφάνιση του ζητήματος του Κουρδιστάν και την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα με την κατακραυγή εναντίον του Ερντογάν. Ο Ερντογάν επιτίθεται κατά της αντιπολίτευσης, τόσο μέσα όσο και έξω από το κόμμα του -και οι εκλογές καραδοκούν».
9: Τα καπρίτσια του Κρεμλίνου
«Ο Πούτιν, παραμένει ο μοναδικός παντοδύναμος ηγέτης στον κόσμο, με τις διαταγές του να καθορίζουν την δύναμη σε μια από τις πιο σημαντικές χώρες του κόσμου. Αλλά η δημοτικότητα του έχει πέσει σημαντικά μετά από μια δεκαετία προσδοκιών. Η Ρωσική οικονομία μένει στάσιμη. Αυτό κάνει την Ρωσία κάτω από την διοίκηση του Πούτιν λιγότερο προβλέψιμη -στο εξωτερικό και στο εσωτερικό-, αλλά ο Πούτιν δεν είναι ούτε λιγότερο πρόθυμος ούτε λιγότερο ικανός. Να περιμένετε το απροσδόκητο από τον Πούτιν το 2014
8: Η εξάπλωση της αναταραχής στην Μέση Ανατολή
«Μετά από τρία χρόνια αναταραχών, η Μέση Ανατολή θα ''κουνηθεί'' ακόμη περισσότερο. Αυτόν τον χρόνο να περιμένετε την βία στο Ιράκ να κορυφωθεί, καθώς η Ιρανική επίδραση εξαπλώνεται στην Βαγδάτη, προς μεγάλη απογοήτευση της Σαουδικής Αραβίας. Με ερωτήματα να εγείρονται όσον αφορά τον ρόλο των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς και για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, την Αλ Κάιντα αλλά και την κατάσταση σε Αίγυπτο και Τυνησία, η περιοχή θα μπορούσε να γίνει ακόμη πιο ταραχώδης».
7: Η Αλ Κάιντα νούμερο 2
«Η αναταραχή στον αραβικό κόσμο έχει προκαλέσει την αναγέννηση του εξτρεμισμού των Σουνιτών και της Αλ Κάιντα. Η Συριακή σύγκρουση έχει γίνει ένας δυνατός μαγνήτης για τους τζιχαντιστές. Οι ΗΠΑ παραμένουν πιο ασφαλής από τις 9/11, ωστόσο οι τοπικές κυβερνήσεις και τα δυτικά συμφέροντα στην Μέση Ανατολή και την Βόρειο Αφρική είναι ''το φρούτο που κρέμεται πιο χαμηλά'' και άρα βρίσκονται σε μεγαλύτερο ρίσκο».
6: Στρατηγικά δεδομένα
«Το Ιντερνετ και η κυβερνητική αλλάζουν από έναν τομέα ανοιχτό πηγών σε έναν στρατηγικό τομέα καθώς το κράτος παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο. Αυτή η ''μόδα'' θα αυξηθεί το 2014 και ανάλογα θα αυξηθεί το κόστος της επιχειρηματικότητας, ιδίως από την στιγμή που η κυβερνοασφάλεια θα γίνει ακόμη πιο ευπρόσβλητη».
5: Τα κράτη του πετρελαίου
«Η αντισυμβατική ενεργειακή επανάσταση είχε σημαντικές γεωπολιτικές επιπτώσεις, αλλά διαλυτικά γεγονότα έχουν αντισταθμίσει ένα μεγάλο μέρος της επίδρασης της αύξησης του όγκου πωλήσεων, περιορίζοντας τις επιπτώσεις στους παραγωγούς τα τελευταία χρόνια. Το 2014, η τάση αυτή θα αλλάξει, με την επιτάχυνση της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας της ανάπτυξης, τις πιέσεις στις τιμές, καθώς και την αύξηση του ανταγωνισμού μεταξύ των παραγωγών γενικότερα. Πετρελαϊκά κράτη όπως η Ρωσία, η Νιγηρία, η Βενεζουέλα και η Σαουδική Αραβία μπορεί να συμπιεστούν».
4: Ιραν
«Η συνεχής πρόοδος του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, η επίδραση των κυρώσεων στην οικονομία του Ιράν, και η δραματική νίκη του Χασάν Ρουχάνι στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Ιουνίου έχουν βελτιώσει πάρα πολύ τις πιθανότητες για μια συνολική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ του Ιράν και της Δύσης. Οι αποδόσεις είναι καλύτερες, αλλά θα υπάρξουν κίνδυνοι στην πορεία και εάν η συμφωνία καταρρεύσει, ο κίνδυνος στρατιωτικής δράσης θα αυξηθεί. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το 2014 προετοιμάζεται να γίνει το έτος ''θα γίνει ή θα διαλυθεί'' όσον αφορά τις ιρανικές διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα».
3: Η νέα Κίνα
«Ο πρόεδρος Xi Jinping και άλλοι βασικοί ηγέτες της Κιας, έχουν αγκαλιάσει μια εκτεταμένη μεταρρύθμιση σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι έχουμε δει σε δύο δεκαετίες. Αλλά το κόμμα θα αντιμετωπίσει τεράστιες πολιτικές δοκιμές, και τα στραβοπατήματα θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μεταρρύθμιση και την ίδια την ηγεσία. Η υπερβολική μεταρρύθμιση σε πολύ γρήγορο διάστημα, θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαφωνίες μέσα στο κόμμα, καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη με κατεστημένα συμφέροντα μπορεί να χάσουν και να διαμαρτυρηθούν έντονα».
2: Αναδυόμενες αγορές
«Στη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ινδία, την Ινδονησία, τη Νότια Αφρική και την Τουρκία - έξι από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές όπου οι εκλογές έχουν σημασία (στην Κίνα δεν έχουν και της Ρωσίας δεν μετράνε στην πραγματικότητα), -οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες αυτό το έτος που αντιμετωπίζοντας νέες πολιτικές προκλήσεις. Η επιβράδυνση της ανάπτυξης και οι αυξανόμενες απαιτήσεις από την μεσαία τάξη δημιουργούν αυξημένη αβεβαιότητα, και οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Βραζιλία, την Τουρκία, την Κολομβία, τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν δείξει, ότι το απογοητευμένο κοινό μπορεί να βγει γρήγορα στους δρόμους«.
1: Οι προβληματικές συμμαχίες των ΗΠΑ
«Στον απόχη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, στραβοπατήματα στη Μέση Ανατολή, στο σκάνδαλο Snowden, και την δυσλειτουργία στο εσωτερικό που αφήνει τους συμμάχους στο εξωτερικό να μαντεύουν, η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών γίνεται όλο και πιο δύσκολη για ερμηνεία και πρόβλεψη από την παγκόσμια κοινότητα. Για συνεργασίες ασφαλείας, όπως οι στενότεροι σύμμαχοι της Αμερικής - το Ισραήλ, τη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες - υπάρχουν λίγες επιλογές. Αυτό όμως δεν είναι επιλογή για της δεύτερης διαλογής συμμάχους της Ουάσινγκτον, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και η Βραζιλία. Για να αποφευχθεί η υπερβολική ευθυγράμμιση με τις Ηνωμένες Πολιτείες και για να γίνει η αντιστάθμιση έναντι αυτών των εξελίξεων, οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να μετατοπίζουν τον διεθνή τους προσανατολισμό - με συνέπειες για τις επιχειρήσεις και τους επενδυτές, αλλά και την επιχειρηματική δραστηριότητα εντός των συνόρων τους».
Πηγή: iefimerida.gr