Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014
Εισβολή επιτρόπων και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ιδού το σχέδιο!
Να που μετά το Μνημόνιο στο ελληνικό Κράτος οι δανειστές φροντίζουν ώστε να υπάρξει ανάλογη «προοπτική» και στον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται για την κατάσταση που θα ακολουθήσει τους ελέγχους της Blackrock στα κόκκινα δάνεια που οι επιχειρήσεις έχουν στις ελληνικές τράπεζες, καθώς γνωστό πλέον είναι πως είτε πρόκειται για μικρά είτε όμως και για μεγάλα επιχειρηματικά γκρουπ, άπαντες θα κληθούν να λάβουν μέτρα που επί της ουσίας θα ποδηγετούν τη λειτουργία τους. Μέτρα όπως την τοποθέτηση επιτηρητών -επιτρόπων εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών οργανισμών σε όλους τους ομίλους που έχουν μεγάλα και αργοπορημένα δάνεια ή την τοποθέτηση επιτηρητών- συμβούλων ως μέλη στις διοικήσεις και τα διοικητικά συμβούλια. Κι όταν λέμε σε «όλους τους ομίλους» εννοούμε... σε όλους!
ΑΝΑΤΡΟΠΗ
Πρόκειται για μια νέα συνθήκη που θα ανατρέψει την αγορά όπως αυτή μέχρι σήμερα τη γνωρίζαμε και η οποία ως στόχο εκ μέρους των δανειστών μας έχει τον πλήρη έλεγχο των ελληνικών ελίτ αλλά και τη δημιουργία νέων.
Ειδικότερα, μετά τον έλεγχο των κόκκινων δανείων εκ μέρους της Blackrock αναμένεται να οργανωθούν νέες διευθύνσεις διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες οι οποίες με τη σειρά τους από τον Μάρτιο και μετά θα καλέσουν τις διοικήσεις και ιδιοκτησίες των μεγάλων βιομηχανιών και επιχειρήσεων της χώρας να αυξήσουν τα κεφάλαια τους (άρα οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να χρηματοδοτήσουν τις εταιρείες τους αναλαμβάνοντας ρίσκο με την περιουσία τους), είτε να προχωρήσουν σε διακοπές επιζήμιων δραστηριοτήτων ή ακόμα και να πουλήσουν ή να βάλουν λουκέτο σε συγκεκριμένες δραστηριότητες τους.
ΝΤΙΡΕΚΤΙΒΕΣ
Ήδη σύμφωνα με έγκυρες πηγές των «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΩΝ» έχουν δημιουργηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση και οι ειδικές τραπεζικές διευθύνσεις σε συνεννόηση με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τις ντιρεκτίβες της ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος ενώ ταυτόχρονα ειδικά γραφεία συμβούλων (consulting offices) προετοιμάζονται για να αναλάβουν δράση αμέσως μόλις τους ζητηθεί. Κι αυτή η ημερομηνία δεν είναι και τόσο μακρινή καθώς εντός των επόμενων μηνών οι τράπεζες θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες εξυγίανσης των δανείων τους αλλά και των επιχειρήσεων στις οποίες έδωσαν χρήματα. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως τα συγκεκριμένα γραφεία, ήδη έχουν αρχίσει τη στελέχωση τους καταφεύγοντας στην εύρεση έμπειρων μάνατζερς που έχουν μείνει αυτήν την περίοδο εκτός αγοράς (ας μην ξεχνάμε πως η κρίση έχει δημιουργήσει και σε αυτόν τον χώρο μεγάλη κινητικότητα) και οι οποίοι έχουν εμπειρία διοίκησης μεγάλων επιχειρήσεων.
Μάλιστα πολλά από αυτά τα γραφεία στοχεύουν στη δημιουργία εξειδίκευσης (π.χ. consulting offices με έμφαση την αγορά τροφίμων, των κατασκευών, των υπηρεσιών κ.ά) με απώτερο στόχο να «χτυπούν» τις δουλειές με τις ευρισκόμενες σε πρόβλημα λόγω κόκκινων δανείων επιχειρήσεις με καλύτερες συνθήκες και δίδοντας την αίσθηση της παροχής τεχνογνωσίας. Μάλιστα μεγάλο μέρος αυτής της συμβουλευτικής δραστηριότητας αναμένεται να έχουν σχήματα γνωστά στον τραπεζικό χώρο όπως οι εταιρείες συμβούλων με τις διεθνείς απολήξεις PriceWaterHouseCoopers, KPMG, ICAP, Grant Thorthon, κ.ά.
Η «ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ»
Βέβαια το πρόβλημα της διαχείρισης αυτής της νέας κατάστασης είναι μεγαλύτερο από ό,τι φαίνεται. Κατ' αρχήν αν κοιτάξει κανείς το χάρτη των δανεισμένων επιχειρήσεων θα βρει εντός της «την εθνική Ελλάδος». Επιχειρήσεις πέραν πάσας υποψίας, οι οποίες όμως λόγω της δίνης αν και συνεχίζουν τις δραστηριότητες τους έχουν βρεθεί σε θέση άμυνας. Πρόκειται για επιχειρήσεις του κλάδου των εκδόσεων και των ΜΜΕ που ξεκάθαρα θα κληθούν πλέον να εποπτεύονται (αν και μέχρι σήμερα επόπτευαν) με έμφαση μεγάλους ομίλους όπως το ΜΕΓΚΑ, τον ΔΟΛ, την Καθημερινή, της βαριάς βιομηχανίας (χαλυβουργίες, αλουμινίου, τσιμέντων) μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι με απολήξεις και σε άλλους κλάδους όπως για παράδειγμα η διαχείριση απορριμμάτων (Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχουν μεγάλο δανεισμό), μεγαλέμποροι και αντιπρόσωποι αυτοκινήτων (γνωστές είναι οι περιπτώσεις των Λαϊνόπουλων), βιομηχανίες τροφίμων (κυρίαρχα στις ιχθυοκαλλιέργειες) και μεγάλα σούπερ μάρκετ κ.ά.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί κυρίως στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν μια ιδιαίτερα προβληματική σχέση μεταξύ δανείων και τζίρου (υπάρχουν περιπτώσεις που τα δάνεια φθάνουν σε επίπεδα 80% επί του τζίρου και οι οποίες ξεπερνούν το 30% του δείγματος) ενώ η Blackrock διαπιστώνει πως ολόκληροι κλάδοι της εθνικής οικονομίας καθοδηγούνται από χρεωμένες επιχειρήσεις με αποτέλεσμα που μεταφράζεται στη δημιουργία μεγάλων καρτέλ. Βέβαια το ερώτημα είναι κατά πόσο επιχειρηματίες με παράδοση και κύρος στην ελληνική κοινωνία θα αποδεχθούν την επιτροπεία στους ομίλους τους καθώς και τη συρρίκνωση «καθ' υπόδειξη» των δραστηριοτήτων τους.
Πρόσβαση σε ελάχιστους
Την ίδια ώρα όμως που όλα τα παραπάνω θα επιχειρήσουν να μεταλλάξουν την εγχώρια επιχειρηματική ελίτ, σε εξέλιξη βρίσκεται μια άλλη, πολύ ενδιαφέρουσα παράλληλη συζήτηση για τα δάνεια που από εδώ και στο εξής θα δίδονται. Είναι ξεκάθαρο πως η Τρόικα επιδιώκει ο δανεισμός από εδώ και το εξής να γίνεται με την υιοθέτηση πολύ αυστηρών κριτηρίων κι όχι με τις πάγιες «πολιτικές πλάτες» που για χρόνια δίδονταν. Κάπως έτσι, ήδη οι άνθρωποι της Τρόικα έχουν διαμηνύσει πως ελάχιστες είναι οι επιχειρήσεις εκείνες που στην Ελλάδα μπορούν να διεκδικήσουν ρευστότητα με αξιώσεις. Πρόκειται κυρίαρχα για ναυτιλιακές και τουριστικές υγιείς επιχειρήσεις, με δουλειές στο εξωτερικό κι όχι για εταιρείες που βασίζονται στο Κράτος και τις δουλειές που από εκεί απορρέουν. Κάπως έτσι, το νέο σκηνικό στην παροχή δανείων δείχνει πως οι παραδοσιακοί μέχρι στιγμής κλάδοι θα υποχωρήσουν εις βάρος των νέων ελίτ που αποτελούνται από Έλληνες μεν, όμως πιο διεθνοποιημένους επιχειρηματίες.
Πηγή: fpress.gr