Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Ποια τράπεζα και ποια ασφαλιστική αγοράζει η Goldman στην Ελλάδα



Δυναμική εμφάνιση είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει η Goldman Sachs στην Ελλάδα και μάλιστα όχι με τον τρόπο που συνήθιζε αλλά λειτουργώντας καθαρά επενδυτικά και με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.



Ήδη σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές την τρέχουσα περίοδο ολοκληρώνει τη διαδικασία due diligence στην Γενική Τράπεζα και συζητά το ενδεχόμενο απόκτησης του ελέγχου της ασφαλιστικής εταιρίας ING Ελλάδος.

Σε ότι αφορά στη Γενική Τράπεζα ο έλεγχος των οικονομικής κατάστασης που πραγματοποιείται έχει ως στόχο εφ όσον δεν προκύψει κάποιο ζήτημα, πράγμα που φαντάζει απίθανο η Goldman Sachs να καλύψει την επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που έχει αποφασιστεί και να αποκτήσει την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου αλλά και το management της Γενικής Τράπεζας.Η αύξηση σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι της τάξεως των 250-300 εκ Ευρώ και δεν αποκλείεται ένα μέρος να αφορά σε ομολογιακό μετατρέψιμο σε μετοχές.

Παράλληλα προκειμένου να ενισχυθεί η διασπορά της μετοχής της Γενικής που είναι κάτω του 1% σήμερα δεν αποκλείεται να δοθεί δικαίωμα να συμμετέχουν οι κάτοχοι μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς με ελκυστικούς όρους. Ταυτόχρονα αναμένεται η Πειραιώς να προχωρήσει σε διάθεση πακέτου μετοχών ώστε το ποσοστό της να υποχωρήσει σε επίπεδα κάτω του 20% γεγονός που θα έχει και ευεργετικές συνέπειες για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Πειραιώς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες έχει συμφωνήσει ήδη για περίγραμμα της συμφωνίας για τη Γενική Τράπεζα με τον επικεφαλής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς κ. Μιχάλη Σάλλα. Άλλωστε πέραν των οικονομικών ωφελειών που προκύπτουν για τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς είναι προφανές ότι έχει τεράστια σημασία μια στρατηγική συμμαχία με από τους ισχυρότερους τραπεζικούς- επενδυτικούς ομίλους παγκοσμίως όπως η αμερικάνικη Goldman Sachs. Και η στρατηγική αυτή συμμαχία μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη και για την ίδια την Τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει ως στόχο την ταχύτατη ιδιωτικοποίηση της τράπεζας και την απαλλαγή από τη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας.

Η είσοδος της Goldman Sachs στην Γενική Τράπεζα δεν αλλάζει τη στρατηγική και τους στόχους της Τράπεζας όπως έχουν καθοριστεί και περιγραφεί από το Μιχάλη Σάλλα. Η τράπεζα με τη νέα της μορφή και με ισχυρότατη κεφαλαιακή θα δώσει προτεραιότητα σε κλάδους και επιχειρήσεις με δυναμισμό και προοπτικές, ώστε να συμβάλουν άμεσα στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και νέων εισοδημάτων.
Η Γενική θα δέχεται και θα αξιολογεί επιχειρήσεις που θα ζητήσουν τη συνδρομή της αφού πρώτα εξετάσει το επιχειρηματικό πλάνο που θα αποδεικνύει τη βιωσιμότητα της επένδυσής τους και κατά συνέπεια θα λειτουργήσει ως τράπεζα ανασυγκρότησης επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Το γεγονός αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν ληφθεί υπό όψιν ότι η Τρόικα πιέζει ασφυκτικά τις 4 συστημικές τράπεζες να προχωρήσουν σε άμεσες λύσεις σε σχέση με τα προβληματικά επιχειρηματικά δάνεια που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους.
Επισημαίνεται ότι η Geniki διαθέτει core tier 1 περίπου στο 17,5% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις 93% και μια νέα αύξηση κεφαλαίου θα την καταστήσει πανίσχυρη κεφαλαιακά.

Το ενεργητικό της τράπεζας διαμορφώνεται στα 2,5 δισ. Ευρώ ενώ οι συσσωρευμένες προβλέψεις ύψους 1,29 δισ. Ευρώ δημιουργούν το έδαφος ακόμα και για αναστροφή μέρους των κατά τη νέα χρονιά με ότι αυτό θετικό μπορεί να συνεπάγεται.
Η Goldman Sachs φαίνεται ότι ενδιαφέρεται για ολοκληρωμένη τραπεζοασφαλιστική παρουσία στην Ελλάδα γεγονός που πιστοποιείται και από την πολιορκία για απόκτηση του ελέγχου της ING. Η εν λόγω ασφαλιστική εταιρία μάλιστα έχει ήδη συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς από το 2002. Συγκεκριμένα αυτή τη χρονιά υπογράφηκε συμφωνία Στρατηγικής Συνεργασίας για την ελληνική αγορά, με έμφαση στο χώρο των τραπεζοασφαλειών, η οποία ανανεώθηκε τον Οκτώβριο 2007 για 10 έτη.

H ING Ελλάδος σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό είχε στις 31/12/2012 ίδια κεφάλαια ύψους 68 εκ Ευρώ και κέρδη προ φόρων 3,2 εκ Ευρώ ενώ το 2012 πραγματοποίησε σημαντικού ύψους αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 180 εκ Ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2013 με βάση τις συνοπτικές καταστάσεις τα ίδια κεφάλαια της εταιρίας είχαν αυξηθεί στα επίπεδα των 75 εκ Ευρώ ενώ εμφάνισε ζημίες προ φόρων 15,7 εκ Ευρώ. Διαθέτει ισχυρό δίκτυο με περισσότερους από 1.199 Ασφαλιστικούς Συμβούλους, 18 υποκαταστήματα και 26 γραφεία, προσφέροντας υπηρεσίες σε περισσότερους από 400.000 πελάτες.

Επισημαίνεται ότι ο όμιλος ING διαθέτει παρουσία και στην ελληνική αγορά Αμοιβαίων Κεφαλαίων μέσω της ING ΑΕΔΑΚ όπου θεματοφύλακας είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Ωστόσο σε διεθνές επίπεδο η ING αποεπενδύεται από τις ασφαλιστικές δραστηριότητες λόγω της κρατικής βοήθειας που είχε λάβει στα πλαίσιο της αναδιάρθρωσης και επιβίωσής της κατά την κρίση του 2008. Με βάση την τελευταία συμφωνία που έκανε με Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ING θα μπορεί πλέον να συγχωνεύσει την ιαπωνική επιχείρηση με την ευρωπαϊκή αγορά, και ετοιμάζεται για μια αρχική δημόσια προσφορά το 2014 με αντάλλαγμα να θα εξέλθει πλήρως από την ευρωπαϊκή επιχείρηση ασφάλισης μέχρι το τέλος του 2016 , δύο χρόνια νωρίτερα από ό, τι προηγουμένως είχε συμφωνηθεί . Η ING θα πρέπει να μειώσει το μερίδιό της στον Ευρωπαϊκό ασφαλιστικό της βραχίονα στο 50 % μέχρι το τέλος του 2015.




Πηγή: fpress.gr