Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Απίστευτο: Δείτε πόσα ζητά από το ΤΕΒΕ,νεαρή Θεσσαλονικιά, για να αλλάξει...φύλο



Ο όρος «transsexual» δεν είναι ευρέως αποδεκτός στις δυτικές κοινωνίες.



Το ακριβώς αντίθετο ισχύει στην Ασία, όπου όροι όπως αυτός ή το «τρίτο φύλο» (άτομα που δεν θέλουν να προσδιοριστούν ούτε ως αρσενικά ούτε ως θηλυκά) είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εκεί πολιτισμών, συνεπώς αν κάποιος θέλει να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου δεν θα αποτελέσει είδηση.
Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο στην Ελλάδα, η οποία στα μέσα του 2014 παραμένει αρκετά συντηρητική, με τέτοιες έννοιες να αποτελούν «ταμπού» σε όλη την επικράτειά της. Κι όμως, υπάρχει μία σπάνια περίπτωση στη Θεσσαλονίκη, όπου μία γυναίκα θέλει να γίνει άνδρας, ζητώντας διακαώς να κάνει αλλαγή φύλου.
Η ΔΑΠΑΝΗ
Πρόκειται για μία υπόθεση που έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης από το 2007, καθώς η εν λόγω γυναίκα όχι μόνο θέλει να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, αλλά ζητά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (πρώην Τ.Ε.Β.Ε.) να καλύψει πλήρως τη δαπάνη, η οποία ανέρχεται στις 47.000 ευρώ! Σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους, η επέμβαση διαρκεί περίπου 66 μέρες, η υδραυλκή πρόσθεση πέους στοιχίζει 6.500 ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως η εμφύτευση όρχεων χρεώνεται εξτρά 250 ευρώ. Όπως είναι λογικό, τέτοιες επεμβάσεις δεν γίνονται στη χώρα μας, γι' αυτό και η Θεσσαλονικιά προχώρησε στην απόφαση να ζητήσει αρωγή από το ταμείο της.
Το σπάνιο αίτημα της να νοσηλευτεί στην χειρουργική κλινική Bogenhausen του Μονάχου με όλα τα έξοδα καλυμμένα από τον ΟΑΕΕ έφτασε στην Διοικητική Επιτροπή του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη στις 6 Νοεμβρίου του 2007. Όπως είναι λογικό, το μέγεθος της δαπάνης, αλλά και η σπανιότητα της περίπτωσης ανάγκασε την Επιτροπή της συμπρωτεύουσας να ζητήσει γνωμάτευση από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή του ΙΚΑ και το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ), καθώς η αιτούσα επικαλέσθηκε διαφυλική διαταραχή (γνωστή και ως «τρανσεξουαλισμός»), μία ψυχική διαταραχή που προκαλεί κατάθλιψη και ο μόνος τρόπος «ίασης» είναι η αλλαγή φύλου.
Μπορεί η απόφαση του ΚΕΣΥ να ενέκρινε τη μετάβαση στο Μόναχο για νοσηλεία, ωστόσο, η Επιτροπή του ΙΚΑ απέρριψε το αίτημα, με την αιτιολογία πως πρόκειται για «ψυχική διαταραχή, χωρίς να τεκμηριώνεται η γενετική και ενδοκρινολογική διαταραχή, συνεπώς η αλλαγή φύλου δεν είναι απαραίτητη». Ο ΟΑΕΕ επικαλέσθηκε πως η εν λόγω απόφαση της Ειδικής Υγειονομικής Επιτροπής είναι «δεσμευτική» βάσει νόμου, γι' αυτό και απέρριψε το αίτημα. Μάλιστα, η θέση του Οργανισμού ήταν πως «πρόκειται για ψυχική διαταραχή ιάσιμη δια ψυχοθεραπείας σε συνδυασμό με τη λήψη αντικαταθλιπτικής αγωγής», στοιχείο που δεν τεκμηριώνει την ανάγκη νοσηλείας σε κλινική του εξωτερικού.
ΕΦΕΣΗ. Όπως είναι λογικό, η γυναίκα – η οποία ασκεί καθήκοντα λογιστή στη Θεσσαλονίκη – έκανε έφεση, και, όταν αυτή απορρίφθηκε ομόφωνα από τον ΟΑΕΕ, προχώρησε σε προσφυγή κατά της απόφασης στις 21 Μαΐου του 2008.
Η υπόθεση πέρασε στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, το οποίο αποφάσισε να αναβάλει την έκδοση απόφασης, μέχρι να υπάρξει εκ νέου γνωμάτευση από την Ειδική Υγειονομική Επιτροπή. Όταν αυτή έγινε, το Πρωτοδικείο αποφάνθηκε πως είναι αναρμόδιο και έστειλε την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών. Τελικά αυτό, στις 17 Ιουλίου του 2013, απέρριψε την προσφυγή, βάζοντας τέλος στη δικαστική διαμάχη της με τον ΟΑΕΕ.

«Θέλω να νιώσω το νόημα της ζωής»
Αξίζει να παραθέσουμε ένα απόσπασμα από το πώς η ίδια μιλούσε για το αίτημά της:
«Όταν έζησα στη Γερμανία, ξεκίνησα ψυχοθεραπεία. Όταν προχώρησα στην ορμονοθεραπεία δυστυχώς κάτι προκάλεσε την "ψυχική έκρηξη", όπως την αποκάλεσε ο γιατρός μου, με αποτέλεσμα να κλειστώ στον εαυτό μου και να μην έχω ενδιαφέροντα στη ζωή μου. Σήμερα (σ. σ. το 2007), αποφάσισα να ξαναπροσπαθήσω να πραγματοποιήσω την επιθυμία μου, ώστε να νιώσω επιτέλους το νόημα της ζωής. Επισκέφθηκα ξανά τη Γερμανία και συγκινήθηκα με την εξέλιξη που υπάρχει για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, που βασανίζει πραγματικά τόσα παιδιά. Με όλη τη δύναμη της ψυχής μου, η θετική σας απάντηση θα αποτελούσε πλήρη ανακούφιση και ευγνωμοσύνη απέναντι στη χώρα μου».
Η περίπτωση της Θεσσαλονικιάς θυμίζει αρκετά το πρόσφατο περιστατικό της αστυνομικίνας από την Κρήτη, η οποία πριν λίγους μήνες πραγματοποίησε εγχείριση αλλαγής φύλου στο εξωτερικό και, αφού προχώρησε σε όλες τις νόμιμες διαδικασίες για να αλλάξει την ταυτότητά της, πλέον ζει φυσιολογικά και εργάζεται στην αστυνομία ως άνδρας. Ωστόσο, εξετάζεται εκ νέου από τη Δικαιοσύνη η πρόσληψή της, καθώς αυτή έγινε ως γυναίκα, ενώ πια συνεχίζει ως άνδρας.
Το ίδιο συνέβη και με μία δεύτερη γυναίκα από το Ηράκλειο Κρήτης, που πλέον ως άντρας έχει παντρευτεί γυναίκα, ενώ επιθυμεί να πάει φαντάρος. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση αυτή υπήρχε νομικό κώλυμα, καθώς ήθελε να αλλάξει την ληξιαρχική πράξη της γέννησής του, με συνέπεια να βρεθεί στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου.




Πηγή: fpress.gr