Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Προσοχή: 7 «ύπουλα» συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε



Πιστεύετε ότι σφύζετε από ζωή και δεν υπάρχει κανένας λόγος να επισκεφθείτε το γιατρό σας; Ίσως κάνετε λάθος...



Μερικές φορές το σώμα μας βρίσκει πολύ «πρωτότυπους» τρόπους να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Δείτε 7 συμπτώματα που μπορεί να περάσουν απαρατήρητα αλλά είναι ενδεικτικά της (κακής) κατάστασης της υγείας σας.

1. Χείλη που σκάνε

Συμβαίνει συνήθως τους χειμερινούς μήνες, όταν οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές. Όμως τα χείλη που σκάνε συχνά, ιδιαίτερα στις άκρες, μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη της βιταμίνης Β12. Η έλλειψη της συγκεκριμένης βιταμίνης συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση της αναιμίας.

2. Χάνετε ύψος

Ακούγεται παράξενο, αλλά πράγματι χάνουμε ύψος όσο μεγαλώνουμε. Αυτό οφείλεται στη συρρίκνωση των μεσοσπονδυλίων δίσκων της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, ο ρυθμός με τον οποίο επέρχεται η συγκεκριμένη αλλαγή είναι ενδεικτικός της υγείας των οστών. Η απώλεια ύψους στις μικρότερες ηλικίες συνδέεται με την εκδήλωση της οστεοπόρωσης και κατ' επέκταση με τον αυξημένο κίνδυνο κατάγματος.

3. Τα κρυολογήματα έχουν γίνει πιο συχνά

Είναι σημάδι αδυναμίας ή δυσλειτουργίας του ανοσοποιητικού. Μπορεί να σας λείπει βιταμίνη C ή να υπάρχει κάποια επίμονη λοίμωξη που δεν έχετε αντιληφθεί. Μια απλή αιματολογική εξέταση είναι αρκετή για να διαπιστώσετε τι συμβαίνει.

4. Τα ούρα σας είναι πολύ κίτρινα

Εάν ο οργανισμός σας είναι επαρκώς ενυδατωμένος, τα ούρα θα πρέπει να είναι διάφανα. Εάν πίνετε πολύ νερό και τα ούρα σας είναι πολύ κίτρινα, μπορεί να υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα νεφρά σας, με αποτέλεσμα να μην απομακρύνονται αποτελεσματικά από το σώμα τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες.

5. Το δέρμα σας εμφανίζει συνεχώς εξανθήματα

Οι συχνές κρίσεις μπορεί να οφείλονται απλώς στην ελλιπή περιποίηση της επιδερμίδας ή σε κάποιο ακατάλληλο προϊόν που χρησιμοποιείτε. Υπάρχει όμως περίπτωση να υποδεικνύουν αλλεργική αντίδραση ή συσσωρευμένο στρες που πρέπει να αποβάλετε.

6. Δεν κοιμάστε τόσο καλά όσο συνήθως

Η αϋπνία και ο διακοπτόμενος ύπνος είναι στις περισσότερες περιπτώσεις ένδειξη στρες. Όταν κοιμόμαστε, μειώνεται αυτόματα η παραγωγή της «ορμόνης του στρες» (κορτιζόλη). Όταν όμως αντιμετωπίζουμε το στρες για πολύ καιρό, η λειτουργία αυτή δε σταματά ούτε όταν κοιμόμαστε. Το αποτέλεσμα είναι να διαταράσσεται ο εσωτερικός βιολογικός ρυθμός μας και να μην κοιμόμαστε τόσο καλά όσο συνήθως. Μακροπρόθεσμα, η κακή ποιότητα ύπνου αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό και μας κάνει πιο επιρρεπείς σε κάθε είδους λοίμωξη.

7. Κοιμάστε αρκετά αλλά ξυπνάτε κουρασμένοι

Η κόπωση είναι το συνηθέστερο σύμπτωμα των διαταραχών του θυρεοειδούς. Εάν έχετε επίσης παρατηρήσει ανεξήγητη απώλεια βάρους ή έχετε πάρει κιλά χωρίς να τρώτε περισσότερο, συμβουλευτείτε άμεσα ενδοκρινολόγο.





Πηγή: onmed.gr