Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014
Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος και οι φόβοι της διχασμένης Ευρώπης
Για «Ψυχρό Πόλεμο νο. 2» έγραψε το αμερικανικό περιοδικό TIME, δημοσιεύοντας ένα εντυπωσιακό εξώφυλλο-επίθεση κατά του προέδου της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν. Η αλήθεια δεν βρίσκεται και πολύ μακριά, αφού οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να «χτυπήσουν» με ακόμα ισχυρότερες κυρώσεις τη Μόσχα, όμως η στάση της Ευρώπης περιπλέκει τα δεδομένα.
Οι Ευρωπαίοι μπορεί να προχώρησαν σε νέες κυρώσεις εις βάρος 15 φυσικών και 18 νομικών προσώπων στη Ρωσία, όμως μόνο ταύτιση απόψεων δεν υπάρχει μεταξύ των 28 κρατών-μελών, εξαιτίας των εξαρτήσεων που έχουν σε ενεργειακό, εμπορικό, αλλά και αμυντικό επίπεδο με τη Μόσχα.
«Θα πάρει αρκετό χρόνο ακόμη μέχρι να εφαρμοσθούν οι νέες κυρώσεις, δεδομένου ότι τα ευρωπαϊκά κράτη δεν συμφωνούν για το το πρέπει να γίνει με τη Ρωσία. Οι ΗΠΑ έχουν κοινή στρατηγική απέναντι στη Ρωσία, αλλά οι Ευρωπαίοι όχι, διότι η Ευρώπη δεν είναι κράτος» δηλώνει στο newpost ο καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, Βασίλης Φούσκας.
O ίδιος σημειώνει:
«Οι νέες κυρώσεις επεκτείνονται και στον αμυντικό τομέα, πέρα από το χρηματιστηριακό και πολιτικό. Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν επαναφέρει στο διεθνές προσκήνιο μια ψυχροπολεμική στάση, με φοβερές πιέσεις ειδικά στη Γερμανία και την Ιαπωνία να δρουν, μαζί με τους περιφερειακούς συμμάχους τους (ΕΕ, κράτη Νοτιοανατολικής Ασίας που δεν είναι υπό την επιρροή της Κίνας), ως φορείς επιθετικής παρενόχλησης κατά της Ρωσίας από τις δύο άκρες της Ευρασίας».
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Πέμπτη, διά του εκπροσώπου του Γουίλιαμ Μάρεϊ, προειδοποίησε για τις συνέπειες των κυρώσεων στην ευρύτερη περιοχή. «Σε περιφερειακό επίπεδο, θα υπάρξουν σίγουρα κάποιες επιπτώσεις κυρίως στον τομέα του εμπορίου» τόνισε, προσθέτοντας ότι ο αντίκτυπος αυτός ακόμα «αξιολογείται». Ο εκπρόσωπος του Ταμείου πρόσθεσε πως οι κυρώσεις ίσως έχουν επιπτώσεις κυρίως στις χώρες της περιοχής που διατηρούν «πολύ ενεργούς και πολύ άμεσους» εμπορικούς δεσμούς με τη Ρωσία, ιδίως στην κεντρική και στην ανατολική Ευρώπη, καθώς και στην κεντρική Ασία.
Η ευρωπαϊκή ατολμία έχει λόγους
O φόβος της Ευρώπης και η απροθυμία για αποφασιστικές κυρώσεις κρύβουν συμφωνίες δισεκατομμυρίων. Τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. απορροφούν πάνω από το 50% των ρωσικών εισαγωγών και εξαγωγών (123 δισ. ευρώ το 2012 για παράδειγμα) όπως και το 1/3 των εξαγωγών φυσικού αερίου της Μόσχας.
Η Γερμανία, η οποία διαθέτει και 6.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, είναι ο μεγαλύτερος πελάτης με εισαγωγές, περίπου, 30 δισ. ευρώ το χρόνο.
Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, εάν η Ρωσία έκλεινε την κάνουλα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυτομάτως θα υπήρχε πολύ μεγάλο ενεργειακό ζήτημα, με αβέβαιες συνέπειες. Γι' αυτό τον λόγο, οι κυρώσεις που επισημοποιήθηκαν χθες δεν «άγγιξαν» τον κρίσιμο τομέα του φυσικού αερίου.
Παράλληλα και η Γαλλία έχει δεσμούς με τη Ρωσία αφού είναι σε ισχύ συμβόλαιο 1,2 δισ. ευρώ για την προμήθεια πολεμικών πλοίων Mistral στη Μόσχα. Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ αρνήθηκε να ακυρώσει τη συμφωνία παρά τα βρετανικά «καρφιά», φοβούμενος την οικονομική απώλεια, της ούτως ή άλλως εύθραυστης γαλλικής οικονομίας.
Πηγή: protothema.gr