Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Bank of America: Η Ελλάδα είναι η ατμομηχανή ανάπτυξης στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν θα κρατήσει για πολύ



Είναι η αντεπίθεση της Περιφέρειας ή μήπως τα συμπεράσματα είναι πρόσκαιρα, συγκυριακά και δεν εξασφαλίζουν παρόμοια θετικά μηνύματα και στο άμεσο μέλλον; Η Bank of America επιδαψιλεύει τιμητικά σχόλια στην Ελλάδα, αλλά δεν κρύβει τις ανησυχίες της για το μέλλον.



Όπως σημειώνει το Newmoney.gr, η Ελλάδα, αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της περιφέρειας, εκπλήσσουν θετικά με τις επιδόσεις των οικονομιών τους και γίνονται οι ατμομηχανές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, σε μία περίοδο που οι χώρες του πυρήνα υπο-αποδίδουν, διαπιστώνει η Bank of America Merrill Lynch. Όμως, προειδοποιεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, υπάρχει μια θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία καθώς υπήρξε μια περιορισμένη συρρίκνωση του ΑΕΠ (της τάξης του 0,2% από το -0,5% που περίμεναν οι αναλυτές). Ωστόσο, η BofA σπεύδει να επισημάνει ότι η καλύτερη των προβλέψεων επίδοση συνοδεύτηκε από μία αρνητική αναθεώρηση των στοιχείων για το πρώτο τρίμηνο, (από το -0,9% στο -1,1%), η οποία ουσιαστικά "ακυρώνει" τη θετική έκπληξη.

Παρότι η ΕΛΣΤΑΤ δεν ανακοινώνει την τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ, εντούτοις η BofA εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο έδειξε ελαφρώς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι έδωσαν τέλος στην ύφεση. Μετά από αυτά, ο οίκος εκτιμά ότι το επόμενο τρίμηνο θα δείξει θετική ανάπτυξη και σε ετήσια βάση.

Και σε αυτό το σημείο κρούει το καμπανάκι του κινδύνου σημειώνοντας: «Αλλά, όπως έχουμε πει και στο παρελθόν, θεωρούμε ότι η Ελλάδα έχει πολύ μικρά περιθώρια για άλλες θετικές εκπλήξεις και τα τελευταία στοιχεία μαρτυρούν αυξημένους κινδύνους».

Σύμφωνα με την BofA, οι υπερ-αποδόσεις της Ελλάδας, αλλά και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, είναι αποτέλεσμα των μεταρρυθμίσεων. Όμως, αυτό το φαινόμενο θα αποδειχθεί προσωρινό. Ο οίκος στηρίζει την άποψή του αυτή σε 3 επιχειρήματα:
1) Οι οικονομίες αυτές ξεκινούν από πολύ χαμηλή βάση οικονομικής δραστηριότητας, κάτι που ευνοεί την εμφάνιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, προσωρινά.
2) Κάποιοι από τους παράγοντες που στηρίζουν την ανάπτυξη (όπως η σχετική ενίσχυση της εσωτερικής ζήτησης) δεν αναμένεται να έχουν συνέχεια, αφού τα νοικοκυριά εξακολουθούν να βρίσκονται σε φάση μείωσης του δανεισμού τους και τα ποσοστά των αποταμιεύσεων βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
3) Στο τέλος της μέρας, η δυναμική της ανάκαμψης στην περιφέρεια θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας της υπόλοιπης Ευρωζώνης.

«Προσδοκία μας είναι ότι η ανάπτυξη στην περιοχή θα βελτιωθεί, αλλά έχουμε ανησυχίες ότι αυτή η ανάκαμψη θα είναι ακόμα πιο αργή από ό,τι περιμέναμε», καταλήγει η BofA ML.

Σημειώνεται ότι οι προβλέψεις του οίκου κάνουν λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 0,5% στην Ελλάδα φέτος και 1,7% το 2015.





Πηγή: iefimerida.gr