Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

Εντυπωσιακές πυραμίδες «βάζουν τα γυαλιά» στην Αίγυπτο



Ο περισσότερος κόσμος, όταν ακούει πυραμίδες σκέφτεται αυτομάτως την Αίγυπτο και την Κοιλάδα των Βασιλέων.



Ωστόσο, η Αίγυπτος δεν έχει το μονοπώλιο. Αυτές οι αρχαίες κατασκευές υπάρχουν σε όλο τον κόσμο με μερικά εκπληκτικά παραδείγματα στην Ασία, την Αμερική και την Ευρώπη.

Σουδάν - Νουβία
Πυραμίδες υπάρχουν και στον νότιο γείτονα της Αιγύπτου, το Σουδάν. Τα αρχαία χρόνια, όταν η περιοχή ήταν γνωστή ως Νουβία, διοικούνταν από το Βασίλειο του Κους. Το επίκεντρο του βασιλείου βρισκόταν σε τρία σημεία: Κέρμα, Ναπάτα και Μερόε και σε κάθε σημείο χτίστηκαν πυραμίδες. Συνολικά σε μια περίοδο περίπου 3.000 ετών μεταξύ 2600 π.Χ. και 300 μ.Χ., πάνω από 250 πυραμίδες χτίστηκαν σε αυτές τις τρεις πρωτεύουσες. Οπως και οι πυραμίδες της Αιγύπτου, έτσι και αυτές οι πυραμίδες χρησιμοποιήθηκαν ως θάλαμοι ταφής για τους κυβερνήτες της Νουβίας και τις οικογένειές τους. Το βασιλικό νεκροταφείο στο El-Kurru είναι αναμφισβήτητα το πιο διάσημο αξιοθέατο και τόπος ανάπαυσης των μεγάλων ηγεμόνων όπως Kashta, Shabaka και Piye. Σε αντίθεση με τις Αιγυπτιακές πυραμίδες ωστόσο, αυτές της Νουβίας έχουν μικρότερη βάση και είναι πιο ψηλές και πιο στενές.





Νότια Αμερική - Αζτέκοι
Οι πυραμίδες στη Νότια Αμερική έχουν γίνει αρκετά γνωστές, ενώ πολλοί αρχαίοι πολιτισμοί, όπως των Αζτέκων και των Μάγια έχουν δημιουργήσει πολύ μεγάλες και εντυπωσιακές κατασκευές στη περιοχή που σήμερα αποτελεί το Μεξικό. Ο τουρισμός σε αυτές τις περιοχές έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά τις θεωρίες για το διαβόητο ημερολόγιο των Μάγια που ορισμένοι ισχυρίστηκαν ότι προέβλεπε το τέλος του κόσμου. Αυτές οι αρχαίες δομές δεν χρειάζονται κανενός είδους επιπλέον δημοσιότητα, επειδή είναι αρκετά γνωστές από μόνες τους. Οι Αζτέκοι έχτισαν τις πυραμίδες τους στην αρχαία πόλη της Teotihuacan. Εκεί μπορείτε να βρείτε την Πυραμίδα του Ήλιου, τη μεγαλύτερη πυραμίδα των Αζτέκων και τρίτη μεγαλύτερη πυραμίδα του κόσμου γενικά. Οι πυραμίδες αυτές έχουν μεγάλη βάση αλλά δεν εκτείνονται σε ύψος. Η Πυραμίδα του Ήλιου είναι σχετικά νέα και η κατασκευή της άρχισε γύρω στο 100 μ.Χ.. Ακριβώς δίπλα είναι μια παλαιότερη δομή που ονομάζεται Πυραμίδα της Σελήνης, που χτίστηκε κάποια στιγμή μεταξύ του 200 και 450 μ.Χ.. Είναι λίγο μικρότερη από την Πυραμίδα του Ήλιου και έχει την ίδια μεγάλη βάση και παρόμοιο σχεδιασμό.





Κίνα
Πολλοί αρχαίοι Κινέζοι αυτοκράτορες από τις δυναστείες των Κιν, Χαν και Τανγκ έχουν θαφτεί σε πυραμίδες, που υπάρχουν σε όλη την Κίνα, κυρίως γύρω από τις περιοχές Λουογιάνγκ και Xi'an. Αυτές οι πυραμίδες είναι αρκετά διαφορετικές από άλλα παραδείγματα, διότι μοιάζουν με τύμβους. Οι εξωτερικές πλευρές καλύπτονται από χώμα, γρασίδι και δέντρα, έτσι ώστε να μοιάζουν με λόφους αντί για τεχνητές κατασκευές.



Ρώμη
Η Ευρώπη δεν είναι η πρώτη χώρα που έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για πυραμίδες, αλλά υπάρχει μια αρκετά εντυπωσιακή πυραμίδα στο κέντρο της Ρώμης. Είναι η Πυραμίδα του Cestius, το όνομά του Ρωμαίου δικαστή που θάφτηκε εκεί περίπου το 12 π.Χ.. Αρχικά, η πυραμίδα είχε τοποθετηθεί έξω από την πόλη καθότι οι τάφοι δεν επιτρέπονταν εντός των ορίων της πόλης. Ωστόσο, η Ρώμη συνέχισε να επεκτείνεται και η Πυραμίδα του Cestius τελικά βρέθηκε μέσα στην πόλη. Σήμερα είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα ιστορικά κτίρια σε μια πόλη γεμάτη με αυτά.










Πηγή: iefimerida.gr