Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014

Ιδού οι αλλαγές σε τέλη κυκλοφορίας, τεκμήρια και φόρους Ι.Χ.



Η ημερομηνία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης πλησιάζει και το οικονομικό επιτελείο έχει βγάλει από τα συρτάρια όλα τα ...



Πληθαίνουν οι εισηγήσεις που φτάνουν στο γραφείο του Γκ. Χαρδούβελη και του αρμόδιου υφυπουργού Γ. Μαυραγάνη, εν όψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών για τις φοροελαφρύνσεις που πρέπει να προχωρήσουν- σύμφωνα με την ελληνική πλευρά- από την επόμενη κιόλας χρονιά, έτσι ώστε να δοθούν "ανάσες" σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Ανάμεσα στους φακέλους που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται αυτός που αφορά στη φορολόγηση των Ι.Χ. και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αρχικός σχεδιασμός για αλλαγές στα τεκμήρια και στο Φόρο Πολυτελείας όχι μόνο δεν έχει "παγώσει" αλλά μπορεί να εμπλουτιστεί με επιπλέον φοροκίνητρα. Αυτό που επισημαίνουν από το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι ο φάκελος της φορολογίας των αυτοκινήτων εντάσσεται στο συνολικό επανασχεδιασμό της φορολογικής πολιτικής, όπου προτεραιότητα έχουν η άμεση κατάργηση ή μείωση της έκτακτης εισφοράς, η αναπροσαρμογή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε δεύτερη φάση η μείωση των συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 15% και του ανώτατου συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα στο 33%.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο εδώ και καιρό προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα αφενός ότι ο κλάδος των Ι.Χ. έχει δεχθεί βαρύ πλήγμα λόγω της κρίσης αφετέρου ότι οι πολίτες επιβαρύνονται με πολύ υψηλή φορολογία στη χρήση των οχημάτων τους. Με δεδομένο ότι η όποια αλλαγή- ήτοι μείωση- στη φορολογία της βενζίνης θα πρέπει να θεωρείται στην παρούσα φάση μάλλον ως... σενάριο επιστημονικής φαντασίας, η προσοχή του οικονομικού επιτελείου στρέφεται σε τρία πεδία, που θα μπορούσαν να "ανακουφίσουν" τους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων.

Κατ' αρχήν, αναμένονται τα αποτελέσματα της Ειδικής Επιτροπής για την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των Τελών Κυκλοφορίας και είναι ήδη ειλημμένη η απόφαση για αποσύνδεση τους από τον κυβισμό των Ι.Χ. Στόχος είναι να επεκταθεί ει δυνατόν και στα παλαιότερα αυτοκίνητα (ταξινομημένα πριν από τον Οκτώβριο του 2010) το σύστημα υπολογισμού με βάση τις εκπομπές ρύπων- όπως άλλωστε είναι η τάση στην υπόλοιπη Ευρώπη- και σε κάθε περίπτωση τα Τέλη Κυκλοφορίας να είναι σε άμεση συνάρτηση με την εργοστασιακή αξία του Ι.Χ., έτσι ώστε να πάψει το παράδοξο δύο αυτοκίνητα ίδιου κυβισμού να επιβαρύνονται με τα ίδια Τέλη ασχέτως το αν το ένα από αυτά έχει διπλάσια αξία αγοράς. Ανοικτό παραμένει, επίσης, το ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί το μέτρο που ελήφθη φέτος εκτάκτως και έδωσε τη δυνατότητα σε όσους είχαν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους, να τα επαναφέρουν στην κυκλοφορία πληρώνοντας μόνο τα Τέλη Κυκλοφορίας για το υπόλοιπο του έτους και όχι το σύνολο των Τελών, όπως ορίζει η γενική διάταξη.
Τα στοιχεία που έχει, άλλωστε, στη διάθεση του το οικονομικό επιτελείο δεν χωρούν παρερμηνεία, αφού μέσα σε μια τετραετία το Δημόσιο έχασε περίπου 400 εκατ. ευρώ από τα Τέλη Κυκλοφορίας λόγω της εκτίναξης του αριθμού των πινακίδων που κατατέθηκαν στις εφορίες. Αντιθέτως, χαρακτηρίζεται τεχνικά δύσκολο- υπάρχει σχετική απάντηση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου- να εφαρμοστεί η εισήγηση για υπολογισμό και καταβολή των Τελών Κυκλοφορίας με το μήνα και όχι συνολικά για το έτος.

Παρεμβάσεις εξετάζονται και στα τεκμήρια που επιβαρύνουν τα Ι.Χ., στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται συνολικά στα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς είναι ειλημμένη η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να τα καταργήσει αμέσως μόλις τεθεί σε πλήρη λειτουργία το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο. Με δεδομένο ότι η υποβολή των ηλεκτρονικών εντύπων περιουσιακής κατάστασης θα γίνει- εκτός απροόπτου- την επόμενη χρονιά, η πλήρης κατάργηση των τεκμηρίων δεν θα πρέπει να αναμένεται νωρίτερα από το 2016.
Ωστόσο, εξετάζεται η μείωση των τεκμηρίων σε αυτό το μεταβατικό διάστημα, κατά τουλάχιστον 30% ή/και μεγαλύτεροι συντελεστές απομείωσης λόγω παλαιότητας. Σε αυτή την περίπτωση το όφελος για τους ιδιοκτήτες Ι.Χ. θα είναι διπλό καθώς πέρα από τον βραχνά των τεκμηρίων στη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης, θα έχουν πολύ μικρότερο βάρος στον Φόρο Πολυτελείας που σήμερα επιβαρύνει τα Ι.Χ. άνω των 1.929 κ.ε. Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης ενός δίλιτρου αυτοκινήτου τετραετίας εκτός των 660 ευρώ για τα Tέλη Kυκλοφορίας φέτος θα κλήθηκε να πληρώσει και 440 ευρώ για Φόρο Πολυτελούς Διαβίωσης, με δεδομένο ότι το τεκμήριο ανέρχεται σε 8.800 ευρώ (ο φόρος υπολογίζεται στο 5% του τεκμηρίου για οχήματα έως 2.500 κ.ε. και στο 10% για τα μεγαλύτερου κυβισμού). Εάν το τεκμήριο μειωθεί κατά 30%, δηλαδή στα 6.160 ευρώ, τότε αυτομάτως ο Φόρος Πολυτελείας θα πέσει στα 308 ευρώ!
Κι αν για τη μείωση των τεκμηρίων και ακολούθως του Φόρου Πολυτελούς Διαβίωσης, η Τρόικα εξακολουθεί να έχει δημοσιονομικές ενστάσεις, δεν συμβαίνει το ίδιο με την ελληνική... πατέντα του Φόρου Πολυτελείας κατά την αγορά του Ι.Χ.
Ο Φόρος αυτός υπολογίζεται με συντελεστές από 10% έως 40% και εφαρμόζεται σε οχήματα με εργοστασιακή αξία άνω των 20.000 ευρώ, χωρίς να γλιτώνουν ούτε τα μεταχειρισμένα, αφού συνυπολογιστεί η παλαιότητα τους. Αν και οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Φόρος αυτός θα έμπαινε στο... χρονοντούλαπο από φέτος κιόλας, ως παντελώς αναποτελεσματικός, τελικά... διασώθηκε αλλά μάλλον για μερικούς ακόμα μήνες, καθώς θα θεωρηθεί ως έκπληξη πρώτου μεγέθους αν παραμείνει σε ισχύ και μετά την Πρωτοχρονιά του 2015.
Η κατατρακύλα των Τελών Κυκλοφορίας
2010: 1,498 δισ ευρώ
2011: 1,116 δισ ευρώ (αρχική πρόβλεψη για 1,269 δισ ευρώ)
2012: 1,305 δισ ευρώ (αύξηση Τελών με το νόμο 3986/2011)
2013: 1,099 δισ ευρώ (αρχική πρόβλεψη για 1,228 δισ ευρώ)
2014: 1,056 δισ ευρώ (πρόβλεψη)




Πηγή: fpress.gr