Κυριακή 31 Αυγούστου 2014

Ιδού το νέο έντυπο της εφορίας που θα συμπληρώνουν ένα εκατομμύριο Έλληνες



Το να αλλάζει η μορφή ενός φορολογικού εντύπου αποτελεί “γεγονός” στη χώρα μας καθώς προϋποθέτεί ότι...



Στις πολλές αλλαγές που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το επόμενο διάστημα οι φορολογούμενοι όσον αφορά στον ΦΠΑ –και αναφερόμαστε στις δεκάδες εγκυκλίους που αναμένονται για την προσαρμογή του φόρου στα νέα δεδομένα του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, στην διάταξη που απαλλάσσει τους επιτηδευματίες από τον ΦΠΑ αν έχουν τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ αλλά και στην πρόβλεψη ο ΦΠΑ να πληρώνεται όταν εισπράττεται- έρχεται να προστεθεί μια ακόμη: ένα νέο έντυπο.
«Με την απόφαση ΠΟΛ 1198/2014 της Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, αλλάζει το από 2011 έντυπο δήλωσης ΦΠΑ. Το νέο έντυπο που θα χρησιμοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2015 είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης του διοικητικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τη Φορολογική Διοίκηση» αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσοδων.
Οι βασικότερες αλλαγές του νέου εντύπου είναι:
Δεν θα αναγράφονται οι εισροές (δαπάνες και αγορές) ανά συντελεστή ΦΠΑ σε 12 κωδικούς, όπως απαιτούσε το παλαιό έντυπο, αλλά θα χρησιμοποιούνται μόνο 2 κωδικοί (αξία και αναλογών ΦΠΑ).
Οι ειδικοί λογαριασμοί (κωδικοί πληροφοριακού χαρακτήρα) ενσωματώνονται αντίστοιχα στις εκροές και εισροές σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές με στόχο την ορθότερη δήλωση των συναλλαγών των επιχειρήσεων για σκοπούς ΦΠΑ και την απαραίτητη διασταύρωση αυτών από τη Φορολογική Διοίκηση.
Ενσωματώνεται η αίτηση επιστροφής με την απλή συμπλήρωση ενός κωδικού για το ποσό και αντίστοιχων κωδικών για το λόγο της επιστροφής και δεν θα απαιτείται πλέον κατάθεση ξεχωριστής αίτησης επιστροφής.
Ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές.
Δίνεται η δυνατότητα να αναγράφεται ο αριθμός λογαριασμού για την κατάθεση σε αυτόν του προς επιστροφή ποσού.
Το ίδιο έντυπο θα χρησιμοποιείται από τις επιχειρήσεις για το διακανονισμό παγίων και για τον προσδιορισμό της αναλογίας έκπτωσης (pro-rata) χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση περίπλοκων πινάκων για τον προσδιορισμό των παραπάνω.

Το νέο έντυπο μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ




Πηγή: fpress.gr