Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014

Eίναι τόσο κακό το Facebook Messenger;



Είναι τελικά τόσο κακό το Messenger του Facebook και είναι δικαιολογημένο το... μίσος και ο αλληλοσπαραγμός από τους χρήστες τους;



Η οργή εμφανίζεται με διαφορετικό τρόπο σε καθένα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter επιτίθεται σαν ένα σμήνος από σφήκες. Η επίθεση διευρύνεται μέχρι να υποταχθεί ο στόχος. Στο Tumblr μοιάζει με πιτζάμα πάρτι της ΣΤ’ δημοτικού που πήγε στραβά. Εξεζητημένες κατηγορίες εκτοξεύονται από εδώ κι από εκεί μέχρι όλοι να βαρεθούν και να πέσουν για ύπνο. Και στο LinkedIn; Δεν μπορώ να πω. Προσπαθώ να μείνω μακριά από αυτή τη μαλακία όσο περισσότερο μπορώ.

Χειρότερη είναι η εκδήλωση οργής στο Facebook επειδή προωθεί την παραπληροφόρηση. Κάθε ηλίθιος μπορεί να αναρτήσει σκουπίδια για το ότι η ραδιενέργεια από τη Φουκουσίμα δηλητηριάζει τους ωκεανούς των ΗΠΑ ή πως τα λεμόνια θεραπεύουν τον καρκίνο και η ιστοσελίδα το εμφανίζει με το ίδιο ωραίο και αξιόπιστο format που χρησιμοποιεί και για το London Review of Books.

Οι χρήστες του Facebook είναι εξαιρετικά παθιασμένοι με το Facebook, οπότε ο μεγαλύτερος θυμός φυλάσσεται για την ίδια την ιστοσελίδα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι χρήστες του Facebook αντιδρούν άσχημα για τις αλλαγές που κάνει στην εφαρμογή του για το κινητό. Πλέον οι χρήστες πρέπει να χρησιμοποιούν την ξεχωριστή εφαρμογή Facebook Messenger για άμεσα μηνύματα. Ο Messenger έχει μια εξαντλητική λίστα αδειών για να έχει πρόσβαση στο κινητό σας, όπως και οι περισσότερες εφαρμογές. Αυτό προκάλεσε σαματά δημοσίως. Εάν χρησιμοποιείτε την ιστοσελίδα πιθανώς θα το προσέξατε.

Ένα ρεπορτάζ του AP [σημ. Associated Press] που κυκλοφόρησε σχεδόν παντού, γελοιοποίησε τη διαμάχη, χωρίς ωστόσο να επιβραδύνει το ρυθμό των ανακοινώσεων που με μαρτυρικό ύφος αναφέρονται στις αποφάσεις να επιλέξουν με βαριά καρδιά την υπηρεσία μηνυμάτων του Facebook.

Η κατακραυγή με τσαντίζει γιατί είναι κάτι χειρότερο από ανακριβής. Είναι μια μαζικά κακή εφαρμογή της οργής κατά του smartphone. Οι απεχθείς πολιτικές περιεχομένου του Facebook δεν είναι τίποτα συγκρινόμενες με εκείνες των κορυφαίων αμερικανικών ασύρματων φορέων, που καθοδηγούνται από μια απαρέγκλιτη τάση να κρατήσουν τα δίκτυα μας αργά και ξεπερασμένα, ενώ εξαπατούν τους καταναλωτές όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εδώ είναι μερικοί από τους λόγους που εξηγούν γιατί οι αμερικανικές εταιρίες τηλεφωνίας είναι αυτές που αξίζει να γίνουν αποδέκτες της οργής των χρηστών:

Κλέβουν τα Χρήματα των Χρηστών

Από πού να ξεκινήσω; Κλειδωμένα τηλέφωνα. Διετή συμβόλαια. Τέλη τερματισμού σύνδεσης. Χρεώσεις 15$ ανά GB για υπέρβαση χρήσης δεδομένων. Εάν το συμβόλαιο των χρηστών δεν είναι υψηλό και το νέο smartphone καταστραφεί ή κλαπεί, συνεργάζονται με τον κατασκευαστή και χρεώνουν έως και 850 δολάρια για αντικατάσταση. Αυτό ωθεί τον καταναλωτή να στραφεί στην Craigslist για αντικατάσταση, κάτι που εξασφαλίζει μεγαλύτερη ζήτηση για κλεμμένα τηλέφωνα. Οι εταιρίες κυριαρχούν στην κυβέρνηση: ο πρόεδρος της FCC είναι ο πρώην επικεφαλής λομπίστας της βιομηχανίας και ο νυν επικεφαλής λομπίστας είναι πρώην επίτροπος της FCC. Αποτέλεσμα; Κανείς δεν τολμά να το αποκαλέσει εκβιασμό. Το Facebook μπορεί να είναι κακόγουστο, εθιστικό και ενοχλητικό, αλλά τουλάχιστον είναι ελεύθερο.




Προσπαθεί να Σκοτώσει το Ιντερνετ

Μαζί με την εμπορική ένωση τους (CTIA), οι τέσσερις μεγάλοι φορείς ασύρματης τηλεπικοινωνίας ξόδεψαν περισσότερα από 47 εκατομμύρια δολάρια από τα χρήματα που εισέπραξαν από τους χρήστες για τους λομπίστες σε ομοσπονδιακό επίπεδο το 2013. Κι αυτά δεν είναι μόνο για να διασφαλίσουν την υπακοή των δυο κομμάτων στην ατζέντα τους. Προορίζονται επίσης για να υποβιβάσουν το διαδίκτυο σε μια υπηρεσία καλωδιακής τηλεόρασης, δολοφονώντας την διαδικτυακή ουδετερότητα. Χορεύουν προληπτικά πάνω στον τάφο της ουδετερότητας του δικτύου, στραγγαλίζοντας τις ευρυζωνικές ταχύτητες των χρηστών. Το Facebook, ακόμα κι αν καθοδηγείται από ιδιοτέλεια, αξίζει λίγη αναγνώριση ότι παλεύει στη σωστή πλευρά.

Αυτός Είναι ο Λόγος που Πρέπει να Εγκαταστήσουμε Μαζικές Αγορές Εφαρμογών

Στην αυγή της εποχή του smartphone, φορείς και κατασκευαστές εφάρμοσαν λειτουργικά συστήματα που γέμισαν τα τηλέφωνα μας με περιορισμένης λειτουργικότητας κονσόλες παιχνιδιών. Θυμάστε τους προσωπικούς υπολογιστές; Είχαν ένα ελάχιστο μέρος της δυνατότητας που έχουν τα σημερινά τηλέφωνα, αλλά μπορούσαμε να τους χρησιμοποιήσουμε για να αποθηκεύσουμε αρχεία σε έναν κατάλογο ή να τρέξουμε προγράμματα χωρίς προηγούμενη έγκριση. Και μπορούσαμε να το κάνουμε χωρίς της λογοκρισία που επιβάλλεται από τα μονοπωλιακά App Stores. Φίλε αυτή ήταν εποχή.

Δεν είναι λάθος να επικρίνουμε την αδιαφορία του Facebook για τους φόβους των χρηστών όσο αφορά την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής. Η εταιρία κωφεύει και είναι ανατριχιαστικό. Το πρόβλημα είναι ότι το Facebook είναι ήδη ένας πολιτιστικός σάκος του μποξ. Η βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας κάνει ότι θέλει, χάρη στους πακτωλούς χρημάτων που διαθέτει για τη διαφήμιση προκειμένου να βομβαρδίζει το αποπροσανατολισμένο κοινό.

Ο όχλος του Messenger είναι μεγάλος και αρκετά θορυβώδης για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης. Η καρδιά του είναι στη σωστή θέση. Πριν να είναι πολύ αργά θα πρέπει να ζυγίσει και να πάρει θέση κατά του διαφαινόμενου διαδικτυακού πραξικοπήματος.




Πηγή: vice.gr