Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Δυο ξένοι στην ίδια πόλη, για το ...χρέος της Ελλάδας



Μια σκληρή σύγκρουση των δανειστών της Ελλάδας, βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες με αφορμή τον τρόπο και κυρίως τον χρόνο για την λύση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Κείμενο: Στη μέση αυτή της σφοδρής μάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ,



Στη μέση αυτή της σφοδρής μάχης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, βρίσκεται η Ελλάδα με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να τηρήσει δύσκολες ισορροπίες αφού εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να υπάρξει τελικά μια βιώσιμη και συμφέρουσα λύση για τη χώρα.
Το παρασκήνιο αυτής της διάσκεψης που όπως ανακοινώθηκε δεν θα πραγματοποιηθεί, είναι πλούσιο και έντονο.
Βασική διαφορά της κόντρας για το ελληνικό χρέος είναι οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που υπάρχουν για το χρέος καθώς η πλευρά του ΔΝΤ αξιώνει να υπάρξει κούρεμα τουλάχιστον στα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενώ η ευρωπαϊκή πλευρά μιλά για επιμήκυνση και έναρξη της σχετικής συζήτησης μετά το κλείσιμο του ελληνικού προγράμματος. Ανώτατος αξιωματούχος του Μεγάρου Μαξίμου επισημαίνει ότι «εμείς δεν είχαμε καμία ενημέρωση για την εν λόγω διάσκεψη» τονίζοντας όμως παράλληλα ότι «κάθε τέτοια συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους είναι αυτονόητο ότι βρίσκεται στις προτεραιότητες μας».
Επιπρόσθετα στέλεχος της κυβέρνησης που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξηγεί στα «Π» ότι «όλο αυτό που παρακολουθούμε οφείλεται στην κόντρα Ευρωζώνης και ΔΝΤ, την οποία βλέπουμε και εμείς συχνά να εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας...».
Ο ΔΙΑΡΡΟΕΣ. Όλα άρχισαν όταν στα τέλη Ιουλίου ανακοινώθηκε από ευρωπαϊκές πηγές ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στο Παρίσι. Η δημοσιοποίηση μέσω διαρροών αυτής της συνάντησης που έκανε τον γύρο του κόσμου από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ενόχλησε έντονα το ΔΝΤ, από το οποίο μάλιστα υπήρξαν αντίστοιχες διαρροές περί άρνησης αυτής της συνάντησης. Μάλιστα η ίδια η Κριστίν Λαγκάρντ, εξέφρασε στο Βερολίνο την έντονη δυσφορία της για μονομερείς ενέργειες που σχετίζονται με την τρόικα.
Η συνέχεια της κόντρας γράφτηκε προ ημερών όταν το ΔΝΤ προετοίμαζε τη διάσκεψη για το ελληνικό χρέος ακολουθώντας την πρακτική της διαρροής της είδησης στα μέσα ενημέρωσης. Κανείς ευρωπαίος αξιωματούχος δεν είχε ενημερωθεί γι αυτό και μετά από αλλεπάλληλες επαφές και τηλεφωνήματα τελικώς το Βερολίνο επέβαλλε την ακύρωση της. Σύμφωνα με πληροφορίες των «Π», Γερμανοί αξιωματούχοι επέμειναν μέχρι τέλους στην άποψη ότι από εδώ και πέρα, τον κύριο λόγο θα έχει η ευρωζώνη λαμβάνοντας βέβαια μέριμνα έτσι ώστε να μην διακινδυνεύσουν οι ειδικοί όροι ικανοποίησης των συμβατικών υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ. Επισήμως το Μαξίμου τονίζει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν γνωρίζει τίποτε για το συγκεκριμένο θέμα. Ωστόσο η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος το συντομότερο δυνατό, συνδέοντας φυσικά το κορυφαίο αυτό θέμα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση ο Αντώνης Σαμαράς στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές ότι «εμείς τρίτο μνημόνιο δεν παίρνουμε. Η Ελλάδα δεν το χρειάζεται». Με αυτές τις κατευθύνσεις που έχει δώσει στο οικονομικό επιτελείο και τους στενούς του συνεργάτες, ο ίδιος αναμένει μέσα στις επόμενες μέρες να έχει μία πιο σαφή εικόνα για τις προθέσεις των εταίρων αλλά και από την πλευρά του ΔΝΤ.
ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ. Ο πρωθυπουργός έχει επιμελώς συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που αποδομούν την επιχειρηματολογία της τρόικας ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα έχει δημοσιονομικό κενό. Ετσι, η μόνη παραδοχή είναι ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικό, αλλά απλώς χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή τα χρήματα που πηγαίνουν για την κάλυψη των απαιτήσεων από τα δάνεια της χώρας. Κενό ρευστότητας ή «liquidity gap», όπως αναφέρεται στα αγγλικά κείμενα. Σε όλες τις συσκέψεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα στο Μαξίμου ο σχεδιασμός αφορά στην επόμενη μέρα και πάντως χωρίς νέο πρόγραμμα, το οποίο εσχάτως διάφορα δημοσιεύματα από τον γερμανικό κυρίως Τύπο και τα διεθνή πρακτορεία αναφέρουν ότι θα πάρει η Ελλάδα.
Ο κ. Σαμαράς έχει εκπονήσει ένα Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις Αναπτυξιακού χαρακτήρα και σε καμία περίπτωση δεν εμποδίζουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων το οποίο θα συνεχιστεί χωρίς όμως μέτρα όπως οι περικοπές και οι απολύσεις. Ο πρωθυπουργός φροντίζει σε κάθε συνομιλία με τους ομολόγους του και τους αξιωματούχους του ΔΝΤ να επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκλίνει από τις μεταρρυθμιστικές της ανάγκες και δεν έχουν κανένα λόγο να φοβούνται ότι με την αποχώρηση της τρόικας από την Ελλάδα θα υπάρξει επιστροφή στις εποχές της ασυδοσίας. Επισημαίνει όμως με ένταση στους συνομιλητές του ότι αυστηρή λιτότητα και μάλιστα με συνταγές που αποδείχθηκαν τραγικά λανθασμένες δεν φέρνουν την Ανάπτυξη.\
Η γραμμή της κυβέρνησης
«Πολλές από τις προβλέψεις του ΔΝΤ, έχουν πέσει έξω» σημειώνει με νόημα στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και ουσιαστικά δείχνει τη γραμμή που θα κρατήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το χρηματοδοτικό κενό και τη συζήτηση για το νέο δάνειο που έχει ανοίξει.
Η ελληνική πλευρά υποστηρίζει ότι δεν θα υπάρχει κενό, ή τουλάχιστον στο ύψος που υποστηρίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ακολουθώντας συγκεκριμένη στρατηγική για να καλύψει τις όποιες τρύπες τελικά μπορεί να προκύψουν.
Η κυβέρνηση πρώτα θα περιμένει τα αποτελέσματα των stress test, σε σχέση με τις τράπεζες και το αν θα υπάρξουν ανάγκες χρηματοδότησής τους. Παράλληλα θα διαπραγματευτεί για τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί η ΕΚΤ και αγγίζουν τα 2,6 δις. ευρώ ενώ εκκρεμεί να ξεκλειδώσει και η τελευταία δόση του 1,8 δις ευρώ που απομένει από το πρόγραμμα.
Στο ενδιάμεσο ο κ. Σαμαράς θα περιμένει την πιστοποίηση του ελληνικού χρέους που θα θέσει επιτακτικά μετά και την αξιολόγηση από την τρόικα. Σε αυτή την περίπτωση όλα δείχνουν πως θα υπάρξει επιμήκυνση του δανείου και μείωση των επιτοκίων. Αυτό σημαίνει ότι θα μειωθεί κατά πολύ και το ποσό που θα απαιτείται για την αποπληρωμή του χρέους κάθε χρόνο.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως, ειδικά αν έχει πιστοποιηθεί και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, σχεδιάζει νέα έξοδο στις αγορές μέχρι τέλος του χρόνου. Με αυτό τον τρόπο και την έκδοση τριετών και επταετών ομόλογων προβλέπει να καλύψει τις όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες προκύψουν. Οι μεγαλύτερης διάρκειας εκδόσεις, εξάλλου μπορούν να καλύψουν το όποιο χρηματοδοτικό κενό για το κρίσιμο διάστημα 2015-2016, με επιτόκια που θα είναι πολύ χαμηλότερα από τα επιτόκια δανεισμού από το ΔΝΤ.




Πηγή: fpress.gr