Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Πάσχεις από το σύνδρομο… online;


Στις διακοπές σου τσέκαρες συχνά πυκνά το κινητό σου. Το πρωί, με το που θα ξυπνήσεις, το πρώτο πράγμα που θα κάνεις είναι να τσεκάρεις τα επαγγελματικά σου emails...



Αγχώνεσαι όταν η μπαταρία του tablet ή του smartphone τελειώνει. Τσατίζεσαι όταν ένα ξενοδοχείο δεν έχει Wi-Fi. Κι αισθάνεσαι λίγο πολύ ανάπηρος εάν πας σε κάποιο μέρος όπου δεν υπάρχει σήμα.

Εάν σου συμβαίνουν όλα αυτά ή τα περισσότερα, λάβε υπόψη σου πως θεωρούνται τυπικά σημάδια ενός συνδρόμου που οι ειδικοί ονομάζουν «στρες του εσαεί συνδεδεμένου» (αγγλιστί "always on"). Μιας χρόνιας εξάρτησης δηλαδή από τις φορητές ηλεκτρονικές συσκευές, που κρατάνε καθέναν από εμάς πάντα σε σύνδεση, αλλά και πάντοτε στην... τσίτα.

Ένα από τα θύματα της σύγχρονης αυτής «νόσου» είναι και ο Αμερικανός προγραμματιστής Κέβιν Χόλες από το Πίτσμπουργκ. Όταν όμως διαπίστωσε ότι περνούσε σχεδόν όλη την ώρα του πάνω από την οθόνη του smartphone του, αφιερώνοντας όλο και λιγότερο χρόνο στη οικογένεια και στους φίλους του, αποφάσισε να πάρει την κατάσταση κυριολεκτικά στα χέρια του.

Έφτιαξε την εφαρμογή Moment, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στον ίδιο και στους υπόλοιπους χρήστες της να καταγράφουν τον χρόνο που ξοδεύουν μπροστά στην οθόνη μίας φορητής ηλεκτρονικής συσκευής και να θέτουν επιτέλους όρια στις... καταχρήσεις, π.χ. με τη λήψη ειδοποιήσεων όταν τα ξεπερνούν.

Την ανάγκη μιας τέτοιας περιχαράκωσης αναγνωρίζουν πλέον μέχρι και μεγάλες εταιρείες. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler για παράδειγμα έθεσε πρόσφατα σε λειτουργία πρόγραμμα για την αυτόματη διαγραφή των εταιρικών emails από τους λογαριασμούς όσων υπαλλήλων της βρίσκονται σε άδεια. Πρακτικά, ήταν η ίδια η διοίκηση που αποφάσισε να κλείσει σε αυτές τις περιπτώσεις τον «διακόπτη». Και υπάρχει σοβαρός λόγος γι' αυτό.

«Οι αρνητικές επιπτώσεις του συνδρόμου "always on" είναι ότι το μυαλό δεν ξεκουράζεται ποτέ, ούτε και το σώμα, κι έτσι ο πάσχων είναι σε κατάσταση μονίμου στρες», εξηγεί στο BBC η Δρ. Κριστίν Γκραντ, ψυχολόγος στο Κέντρο Έρευνας Ψυχολογίας, Συμπεριφοράς και Επίτευξης του πανεπιστημίου Coventry της Αγγλίας.

«Κι όσο πιο κουρασμένος είναι κανείς, τόσο πιο εύκολα πέφτει σε λάθη», επισημαίνει, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις «νοσεί κανείς και ψυχικά, και σωματικά. Το άγχος, δε, γιγαντώνεται με την αίσθηση της απώλειας του ελέγχου».

Το αποτέλεσμα, συμπληρώνει ο Μάικλ Ρέντελ -στέλεχος της συμβουλευτικής εταιρείας PricewaterhouseCoopers (PwC)- είναι όλος αυτός ο όγκος πληροφοριών που αφορούν στον χώρο εργασίας «γίνεται όλο και πιο δύσκολα διαχειρίσιμος. Κι έτσι, γίνεται πιο δύσκολη και η λήψη αποφάσεων, πολλοί γίνονται λιγότερο παραγωγικοί κι ακόμη περισσότεροι αισθάνονται εγκλωβισμένοι στο γραφείο».

Τα ευρήματα αυτά καταγράφονται στην τελευταία έρευνα της PwC «Το μέλλον της εργασίας -ένα ταξίδι στο 2022», στην οποία συμμετείχαν 50.000 εργαζόμενοι, από ολόκληρο τον κόσμο. Υπάρχουν βέβαια και οι περιπτώσεις εκείνων που η τεχνολογία του έχει λύσει ουσιαστικά τα χέρια, κυρίως αυτοαπασχολούμενοι ή όσοι εργάζονται εκτός γραφείου.

Πράγματι «τα smartphones και τα tablets εξυπηρετούν τις ευέλικτες μορφές εργασίας, ωφελώντας ισάξια εργαζόμενους κι εργοδότες», παρατηρεί ο Γκράχαμ Λονγκ, υψηλόβαθμο στέλεχος του βρετανικού βραχίονα της Samsung. Υπάρχει λοιπόν μία μέση λύση; Υπάρχει, συμβουλεύει η Δρ. Γκραντ, αρκεί να βρει κανείς το «κλειδί» τις ισορροπίες που τον εξυπηρετούν και τον υπηρετούν, βάζοντας -όπου μπορεί- τα όριά του.



Πηγή: tromaktiko