Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014

10 updates που πρέπει να ξέρετε για τα τατού



Μικρός οδηγός Athens Tattoo.



Mε αφορμή το 1ο Balkan Tattoo Convention στη Θεσσαλονίκη, που θα πραγματοποιηθεί 1-2 Νοεμβρίου, η Athens Voice τρύπωσε στο στούντιο Dark Side Tattoo Society και μίλησε με τον Κυριάκο Μπαλάσκα, tattoo artist και μέλος της ομάδας που διοργανώνει το event σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ανακαλύπτοντας νέες πτυχές στον τατουαζόκοσμο.

1. Είσαι μελανωμένος/η και αναρωτιέσαι αν είσαι στη μόδα ή όχι;
Η μόδα στα τατουάζ είναι μύθος. Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε πολύ συχνά τα old school, που έχουν χοντρά περιγράμματα, πιο πολύ χρώμα, πολύ γέμισμα και θεματολογία «παραδοσιακή», όπως καράβια, τιμόνια, άγκυρες και λοιπά. Όσοι δεν έχετε κάτι παρόμοιο, τρεχάτε να αφαιρέσετε το παλιό σας με λέιζερ, παλμικό φως, dermabrasion ή με ένα πολύ καλό cover up. Αστειεύομαι... Κανένα τατουάζ δεν μπορεί να χαρακτηριστεί μοδάτο, πολυφορεμένο ή ντεμοντέ. Όπως λέει ο Κυριάκος, υπήρξε μία περίοδος που όλος ο κόσμος θεωρούσε ότι γέμισε ο τόπος από τατουάζ με αστεράκια και κινέζικα γράμματα. Αν και οι τατουατζήδες τα χτύπησαν άπειρες φορές, μας υπενθυμίζουν πως αυτή η αντίληψη επικρατεί επειδή τα συγκεκριμένα σχέδια βρίσκονται σε πιο εμφανή σημεία. Υπάρχουν πολλοί που έχουν δράκους, χελιδόνια, τριαντάφυλλα και άλλα, σίγουρα πιο πολλοί από εκείνους με τα αστεράκια και τα κινέζικα. Θα μπορούσαν τα tribal να θεωρηθούν ξεπερασμένα και ντεμοντέ, αλλά με έναν τρόπο τα τελευταία τέσσερα χρόνια το maori και το tribal έχει ξαναέρθει στο προσκήνιο με άλλου είδους τεχνική, με το dotism. Παλιότερα η πλειοψηφία των γυναικών έκανε συνεχώς τριαντάφυλλα. Τώρα τα τριαντάφυλλα είναι πολύ hot στο old school. Πλέον έχουμε φύγει από το στάδιο «μπαίνουμε μέσα σε ένα τατουατζίδικο και ζητάμε έναν κατάλογο σχεδίων για να επιλέξουμε». Υπάρχει μεγαλύτερη αναζήτηση και έρευνα και αυτό εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα, αλλά και διαχρονικότερα, που δεν θα σε βάλουν σε σκέψεις όταν περάσει η «μόδα».

2. Νέα μέθοδος tattoo και μοναδική στην Ελλάδα: Water Color
Όταν συναντήσαμε τον Κυριάκο, ανακαλύψαμε μια νέα μέθοδο τατού, μοναδική στην Ελλάδα, που φέρει την υπογραφή του. Με ιδιαίτερο στιλ τα γραφιστικά και έργα που συνδυάζουν βαριά θέματα, γραμμές, σχήματα και ναΐφ λεπτομέρειες χρωμάτων, κατάφερε να παντρέψει, γραφιστικά, γραμμές και χρώματα δίνοντας την αίσθηση πως πρόκειται για νερομπογιές επάνω στο δέρμα. Η νέα αυτή τεχνική ονομάζεται watercolor tattoo. Είναι μια τεχνική που ανακάλυψε καθώς πειραματιζόταν με χρωματικά αποτελέσματα. Υπάρχουν κι άλλοι ανά τον κόσμο που κάνουν water color tattoos, αλλά ο καθένας έχει ανακαλύψει μόνος του τον τρόπο που πετυχαίνει αυτό το εφέ της νερομπογιάς.

3. Πώς το λέτε εσείς εδώ;
Έπειτα από ώριμη σκέψη, αποφασίσαμε να καταγράψουμε έναν κατάλογο με tattoo λάθη προς αποφυγή.
Κινέζικα γράμματα Στα κινέζικα υπάρχουν δίφθογγοι και όχι γράμματα. Μη ζητάτε λοιπόν το μονόγραμμά σας γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Δυστυχώς το όνομά σας δεν μπορεί να γραφτεί στα κινέζικα.
Google translate Το Google translate μεταφράζει κάθε λέξη μεμονωμένα. Γι’ αυτό μη γράφετε φράσεις, ρητά και αποφθέγματα γιατί το πιο πιθανό είναι να μην έχετε χαραγμένη επάνω σας τη ρήση που σας εκφράζει, αλλά το πώς να πάτε από την Κρόκοβα στα Μπαρμπουνέικα.
Μεσοανατολικά μπερδέματα Πριν χτυπήσετε ένα τατουάζ στα αραβικά, λάβετε υπόψη σας πως μια φράση που λέγεται/ακούγεται στην Ιορδανία μπορεί στην Άκαμπα να είναι τελείως διαφορετική.

image
Ο Κυριάκος Μπαλάσκας στο στούντιό του

4. «Κουφές» ιστορίες για tattoo από μαρτυρίες των τατουατζήδων
Ιστορία 1η: « Έχω κάνει και στίχους του Λεμπέση. Η αλήθεια είναι αυτή και δεν ντρέπομαι γι’ αυτό».
Ιστορία 2η: «Έχω κάνει ό,τι περίεργο μπορεί να σου περάσει από το μυαλό. Ακόμα και πορτρέτο της Βίσση».
Ιστορία 3η: «Έχω βαρέσει σε πελάτη στίχους του Τερλέγκα με αραβικούς χαρακτήρες».
Ιστορία 4η: «Έχω βαρέσει σε όλη την πλάτη ενός τύπου ένα χεβιμεταλάδικο σχέδιο με ένα διάβολο και μετά από ένα χρόνο μου ζήτησε να του κάνω cover up αντικαθιστώντας το με τον Χριστό».

5. Άνδρες vs Γυναίκες
Οι άνδρες ήταν το φύλο που είχε πάντοτε τα περισσότερα τατουάζ. Όμως χάρη στο γεγονός ότι οι γυναίκες είναι περισσότερες σε αυτόν τον πλανήτη, καθώς και σε μια αλλαγή της νοοτροπίας, ο αριθμός των γυναικών που έχουν αποκτήσει τατουάζ τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί κατά πολύ.
Τατουάζ ανδρών: σκληρά και μεγάλα κομμάτια. Επιλέγουν συνήθως σημεία του σώματος που φαίνονται, όπως τα μπράτσα, οι γάμπες, ο πήχης και ο αυχένας.
Τατουάζ γυναικών: μικρά, χαρούμενα και συμβολικά. Επιλέγουν πιο «κομψά» σημεία, όπως οι μηροί, οι ωμοπλάτες, τα δάχτυλα και οι αστράγαλοι. Φαίνεται να κερδίζουν έδαφος τελευταία οι γυναίκες με τα girly tattoos. Τατουάζ πιο old school με χοντρά περιγράμματα, πολλά και πιο funky χρώματα αλλά και χαριτωμένη θεματολογία.

image
Από το #avtattoo, anna_loves_buttons

6. Τατού για ποδοσφαιριστές και υδραυλικούς
Βλέπουμε κατά καιρούς κάποια επαγγέλματα που στρέφονται στα τατού. Για παράδειγμα, μουσικοί που ασχολούνται με το heavy metal χτυπούν μια κοινή θεματολογία, οι ροκάδες κάτι άλλο. Τώρα βλέπουμε ποδοσφαιριστές και μπασκετμπολίστες γεμάτους τατού. Έπειτα από έρευνες καταλήξαμε σε μια διαπίστωση και μια έκπληξη: Η διαπίστωση είναι πως οι ποδοσφαιριστές και γενικά οι αθλητές κάνουν πιο «θρησκευτικά» τατουάζ, ο ροκάς και ο χεβιμεταλάς διαλέγουν κάτι πιο dark. Η έκπληξη είναι πως από την εμπειρία του Κυριάκου όλοι οι υδραυλικοί που γνωρίζει έχουν κάνει κάτι σχετικό με japanese. Τυχαίο;

7. Νέα προϊόντα για τατουάζ
Τον τελευταίο καιρό παρατηρείται είσοδος προϊόντων στην αγορά σχετικά με τα τατουάζ, όπως κρέμες, αντηλιακά και λάδια. Για ένα σωστό και ολοκληρωμένο αποτέλεσμα σημαντικό στάδιο είναι και αυτό της αποθεραπείας. Κάθε νέο τατού απαιτεί την ανάλογη προστασία για τουλάχιστον 15 ημέρες. Πέρα από τη συχνή πλύση του σημείου στο οποίο βρίσκεται, θα πρέπει να αλείφεται και από κρέμες που βοηθούν στην επούλωση του δέρματος και την αποφυγή μολύνσεων. Επιπλέον, ένα τατού δεν πρέπει να εκτίθεται στον ήλιο χωρίς αντηλιακό, διαφορετικά θα αρχίσει να χάνει τα χρώματά του είτε είναι έγχρωμο είτε ασπρόμαυρο.

8. 1st Balkan Tattoo Convention στη Θεσσαλονίκη
Ο Κυριάκος Μπαλάσκας είναι μέλος της ομάδας που διοργανώνει το Tattoo Convention στην Αθήνα. Η επιτυχία του εδώ και 8 χρόνια οδήγησε στην ανάγκη μίας διοργάνωσης Tattoo Convention και στη Θεσσαλονίκη. Το event θα πραγματοποιηθεί 1-2 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Porto Palace (26ης Οκτωβρίου 65). «Είναι η πρώτη φορά που στήνουμε κάτι τέτοιο στη Θεσσαλονίκη. Το συζητούσαμε πάρα πολύ καιρό γιατί η σκηνή της Θεσσαλονίκης έχει ανέβει πάρα πολύ, έχει πολλούς καλλιτέχνες άξιους σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλές συμμετοχές, από Βόρεια Ελλάδα αλλά και από Βαλκάνια, Ρουμανία, Σκόπια, Αλβανία. Το Tattoo Convention είναι μια γιορτή του tattoo, μια καλή ευκαιρία για τους επαγγελματίες να δείξουν τη δουλειά τους στον κόσμο και για κάποιον που δεν έχει tattoo να έρθει εκεί και να έχει επιλογές. Ό,τι θα έβλεπες στην Αθήνα θα το δεις και στη Θεσσαλονίκη, σε λίγο μικρότερη σκηνή βέβαια» τονίζει ο Κυριάκος και ανακοινώνει πως το επόμενο, της Αθήνας, θα γίνει 15-17 Μαΐου. «Φέτος στην Αθήνα θα φιλοξενούμε πολλούς γνωστούς και σημαντικούς καλλιτέχνες, Έλληνες και ξένους. Οι συμμετοχές είναι απίστευτα πολλές χωρίς να έχω καν ανακοινώσει τις ημερομηνίες επίσημα.… Το Tattoo Convention διοργανώνει η Red and White productions. Ξεκίνησε το Tattoo Convention στην Ελλάδα με πάρα πολύ αργούς ρυθμούς εξέλιξης, γιατί αρχικά ήταν κάτι πρωτόγνωρο για τη χώρα μας. Αυτή τη στιγμή έχει φτάσει να είναι στην πρώτη δεκάδα στην Ευρώπη».

image
Από το #avtattoo, spyros_joker

9. Τατουατζήδες, κρυφτείτε... έρχονται ρομπότ
Φοιτητές του ENSCI - Les Ateliers School στο Παρίσι έφτιαξαν το MakerBot, ένα εξάρτημα που ψεκάζει το υλικό (μελάνι) με ένα στυλό. Στη συνέχεια πρόσθεσαν στο MakerBot ένα εξάρτημα από πραγματικό μηχάνημα tattoo, κάνοντάς το έναν ρομποτικό tattoo artist. Ο δημιουργός του project, Pierre Emm, επιβεβαιώνει πως μέχρι τώρα ο εκτυπωτής μπορεί να τραβάει μόνο γραμμές και να σχηματίζει απλά σχήματα, όπως κύκλους, ενώ το δυσκολότερο κομμάτι είναι το να κρατηθεί το ανθρώπινο δέρμα ίσιο και τεντωμένο. Ας μην ενθουσιαζόμαστε ακόμη, καθώς ένα ρομπότ δεν μπορεί να αντικαταστήσει τα μάτια και το μυαλό ενός tattoo artist.

10. Tattoo δίχως όριο
Μέχρι το πρώτο tattoo η σκέψη είναι ο φόβος για τον πόνο και για το αν θα βγει ωραίο. Όταν επιλέξει κανείς το σχέδιο και τον επαγγελματία που θέλει και το αποτέλεσμα είναι αυτό ακριβώς που φανταζόταν, οι αμφιβολίες φεύγουν και η δεύτερη φορά είναι κάτι που θα έρθει πολύ εύκολα. Ο πόνος είναι ανεκτός. Από εκεί και πέρα αντιλαμβάνεται το tattoo λίγο διαφορετικά. «Ξεφυλλίζοντας ένα περιοδικό βλέπεις τις εικόνες για tattoo. Έτσι το δεύτερο τατουάζ έρχεται πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι είχες στο μυαλό σου. Και γι’ αυτούς που είναι γεμάτοι, έχω να πω πως πάντα χωράει ένα ακόμα» λέει ο Κυριάκος και μας βάζει σε σκέψεις για τα επόμενα.

8Βall
Πατησίων 128, Αθήνα, 210 8214780
Τα παιδιά του 8Βall ψάχνονται και ενημερώνονται διαρκώς για το χώρο του tattoo και συμβουλεύουν: «Ακόµα και για µόνιµο µακιγιάζ προτιµήστε τα tattoo studios και όχι τα ινστιτούτα αισθητικής. Όποιος µακιγιάρει σωστά δεν σηµαίνει πως µπορεί να “χτυπήσει” κιόλας. Ο Tolle είναι ο ιδρυτής του στούντιο και κάνει παραδοσιακό tattoo, αλλά θα πας στη Vasso για vintage American old school σχέδια και ρεαλιστικές προσωπογραφίες».

Lizard
Pιζάρη 32 & Καλλιμάχου, Παγκράτι, 210 7249816
Εδώ σκέφτηκαν την πανικόβλητη µερίδα πληθυσµού που δεν αντέχει τον πόνο και, χάρη σε µια «µαγική» αλοιφή, µπορούν να σου κάνουν tattoo, piercing και διακόσµηση του σώµατος µε κοσµήµατα χωρίς να πάρεις χαµπάρι. Κάνουν επίσης henna.

Sake Tattoo Studio
Κολοκοτρώνη 9 & Γκίνη, Χαλάνδρι, 210 6814681
Αν έχεις βαρεθεί να βλέπεις ξεπερασµένα και άκοµψα tattoo, κάνε τη διαφορά. Εδώ παίζουν µε ρεαλιστικά σχέδια αλλά και «πειραγµένα» σαν ψηφιακά, γεµάτα φαντασία. Το Sake Tattoo Studio διακρίνεται και για την καθαριότητά του. Παράγγειλε το σχέδιο που θέλεις ή άφησε τους ειδικούς να σου προτείνουν.

Studio Tattoo
Σερρών 57, Κορυδαλλός, 210 4946226
Ο Λουκάς και η Μάγδα έχουν έναν άψογα εξοπλισµένο χώρο ο οποίος τηρεί όλους τους κανόνες υγιεινής, όπως τους υπαγορεύει το Stigma Skin Society (φεύγοντας, παίρνεις και τη βελόνα σου για να πειστείς). Οπότε: νέο tattoo µε φυτικά χρώµατα, διόρθωση ή κάλυψη ενός παλιότερου, henna tattoo και body piercing τα κάνεις άφοβα και εγγυηµένα.

True Love Tattoo
Αλατσατών 1 & Ελ. Βενιζέλου, Νέα Ιωνία, 210 2711215
Ο γνωστός hip-hopάς Taki Tsan αφήνει το µικρόφωνο και τις ρίµες και βαράει µε το δικό του, χαρακτηριστικό στιλ σε έντονα χρώµατα, γιαπωνέζικα, παραδοσιακά tattoo, tribal, σχέδια από τη µυθολογία και την αρχαιότητα κ.ά. Κάνουν επίσης και piercing.

Unicorn Tattoo & Body piercing
Mεταξά 24-26, εµπορικό κέντρο Plaza, Γλυφάδα, 210 8940839
Oι βασικοί λόγοι της επιτυχίας του είναι η ιδιοκτήτρια, η Tiffani (η οποία θα διακοσµήσει το σώµα σου µε σκουλαρικάκια από τιτάνιο) και η συνεχής επαφή που έχει το studio της µε τους πελάτες του για να τους κρατά ενηµερωµένους σχετικά µε τα νέα σχέδια και τις καινούργιες τεχνικές. Μαζί της, οι tattoo artists: Gismo, Bill, Mente Fuerte, Chris Same, Oscar. Εδώ θα βρεις και tattoo-piercing.

Urban Tribe
Αγ. Τριάδος 5, πλ. Ελ. Βενιζέλου, N. Φιλαδέλφεια, 210 2515135
«Οι περισσότεροι πελάτες µου είναι κορίτσια» λέει ο Θανάσης, που έχει δύο µανίκια από tattoo. Υπέροχα τατουάζ που στα κάνουν επιτόπου, κι άμα το τραβάει ο οργανισμός σου σού τρυπάνε και τον αφαλό (ίου). Θα τον προτιµήσεις για νεράιδες και ξωτικά, ειδικεύεται όµως στο oriental tattoo, στα σχέδια ασιατικών φιλοσοφιών και στο tribal. Γενικά βγαίνεις αρτιμελής εντελώς από μια εμπειρία λίγο φρίκουλη, όπως και να ’χει.

Μέδουσα
Σολωμού 7, Εξάρχεια, 210 8254593
Παρελαύνουν από το ροκά που «χτυπάει» το πορτρέτο της µαµάς του, µέχρι διάσηµοι των οποίων τα ονόµατα δεν αποσπάσαµε (αλλά υποψιαζόµαστε), καθώς και αρκετοί υπερτολµηροί για piercing στα γεννητικά όργανα (άουτς!). 6 ειδικοί, ο καθένας µε το µαγικό του πενάκι, θα σου χτυπήσουν καλές γραµµές και ακριβή σχέδια.

Honest Tattoo
Λεπενιώτου 21, Ψυρρή, 210 3225336
Αυτό που λέμε γνήσιο tattoo shop. Κορυφαία old school χελιδόνια, αλλά και από τα πιο πειστικά coinfish. Βασισμένο στη λογική του τατουατζίδικου που θα δεις ξαφνικά στο δρόμο και θα μπεις να χτυπήσεις το κατιτί σου.

Nico Tattoo
Αδριανού 97, Πλάκα, 210 3241502
Έχοντας σαρώσει τα βραβεία στο παλμαρέ και ξεκινώντας από την ξακουστή Αλεξάνδρεια, μπορεί κανείς να τους βρει τώρα και στην Πλάκα. Με τη Betty στο ρόστερ, το Nico Tattoo είναι το ιδανικό για πολυσχιδή μανίκια.

Εκήβολος Tattoo
Μιαούλη 6, Μοναστηράκι, 210 3317558
Το studio Εκήβολος δίνει έμφαση σε ελληνικά σχέδια, εμπνευσμένα από τη μυθολογία, την Αρχαία Ελλάδα και τους ήρωές της. Το καλύτερο στούντιο για να χτυπήσεις τον Αχιλλέα ή τον Πάτροκλο, αν είναι αυτοί που σε εκφράζουν.

Dark Side Tattoo Society
Λυκαβηττού 11, Κολωνάκι, 210 3602834
O Κυριάκος με ένα ιδιαίτερο στιλ στα γραφιστικά και στα έργα που συνδυάζουν βαριά θέματα, γραμμές, σχήματα και ναΐφ λεπτομέρειες χρωμάτων, καθώς και μια νέα μέθοδο εν ονόματι water color tattoo, μπορεί να αποδώσει μοναδικά στο δέρμα σου το εφέ της νερομπογιάς.




Πηγή: athensvoice.gr