Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

ALERT: Ανέβηκαν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ –Πώς θα τα βρείτε



Στη διάθεση των ενδιαφερομένων ιδιοκτητών -και δεν είναι και λίγοι, εκτιμώνονται σε τουλάχιστον 1,4 εκατομμύρια -



Είναι γεγονός. Μεσάνυχτα παρά κάτι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έθεσαν στη διάθεση των ιδιοκτητών τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ –πάνω από 1,4 εκατομμύρια συνολικά- τα οποία κρύβουν στο εσωτερικό τους …εκπτώσεις. Το ευχάριστο είναι ότι διορθώθηκαν και τα δοσολόγια πράγμα που σημαίνει ότι όσοι περίμεναν και αυτή τη φορά την τελευταία στιγμή για να πληρώσουν, τουλάχιστον θα δώσουν το μικρότερο ποσό.

Όπως έχει επισημάνει το fpress.gr από το πρωί, όσοι πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, θα δουν μπροστά από το ηλεκτρονικό εκκαθαριστικό τους ένα σημείωμα της ΓΓΔΕ το οποίο θα αναφέρει τα εξής:
«Η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, έχοντας λάβει υπόψη τα ακόλουθα:
Α) το συνολικό ύψος του φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
Β) τη συνολική επιφάνεια των κτισμάτων της 1ης Ιανουαρίου 2014
Γ) το συνολικό ύψος της αξίας της ακίνητης περιουσίας έτους 2014
Δ) τον αριθμό των εξαρτώμενων τέκνων σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 (σ.σ την σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι έχουν εξαρτώμενα τέκνα)
Ε) το ποσοστό αναπηρίας (σ.σ τη σχετική ένδειξη θα βλέπουν όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αναπηρίας)
Αποφασίζει ότι για τον τους:___________________________ (θα αναφέρονται τα ονοματεπώνυμα και οι ΑΦΜ) παρέχεται μείωση 50% ή 100% επί του ΕΝΦΙΑ έτους 2014»
Αντίστοιχα, όσοι έχουν κενό μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο θα βρουν στο εκκαθαριστικό τους τη σχετική ένδειξη (μια κόκκινη ένδειξη δίπλα στο κάθε ακίνητο) ώστε να κατανοήσουν ότι ο φόρος που αντιστοιχεί στο μη ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο έχει μειωθεί κατά 20%
ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι σπεύσουν μέχρι και τις 2-3 τα ξημερώματα να βρουν το εκκαθαριστικό τους, μπορεί να μην ικανοποιηθεί το αίτημά τους καθώς τα εκκαθαριστικά ανεβαίνουν σταδιακά. Η διαδικασία θα διαρκέσει λίγες ώρες οπότε από το πρωί της Τετάρτης, όσοι είναι να δουν διορθωμένο εκκαθαριστικό θα το βρουν. Υπάρχουν και αυτοί που αν και πληρούν τα κριτήρια, δεν θα βρουν έκπτωση. Αυτό θα οφείλεται σε έλλειψη στοιχείων (πχ αριθμό ρολογιού της ΔΕΗ) κάτι που σημαίνει ότι πρώτα θα πρέπει να γίνουν οι διορθώσεις και μετά θα δοθεί η έκπτωση με την εκκαθάριση του Δεκεμβρίου.




Πηγή: fpress.gr