Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

8 νόστιμες και υγιεινές τροφές από... 1 μέχρι 30 θερμίδες


Τι θα λέγατε να πάρουμε μια… γεύση;



Υπάρχουν «έξυπνες» τροφές που είναι και πλούσιες σε βιταμίνες και νοστιμίζουν το φαγητό και δεν μας «φορτώνουν» με θερμίδες.

Κάποιες καταναλώνονται μόνες τους, άλλες μπορούν να προστεθούν στο πιάτο σας και να του χαρίσουν έξτρα γεύση και οφέλη, χωρίς να αυξήσουν ιδιαίτερα τις θερμίδες του. Τι θα λέγατε να πάρουμε μια… γεύση;

Ραπανάκια: με μόλις 1 θερμίδα το ένα
Δεν αποτελούν μόνο γαρνιτούρα, αλλά την κατάλληλη επιλογή αν θέλετε να χάσετε μερικά κιλά και να πάρετε βιταμίνη C, K, B3, B6, B9, ασβέστιο, μαγνήσιο και άλλα πολύτιμα και θρεπτικά στοιχεία. Οι θερμίδες του περιορίζονται στη… 1 ανά ραπανάκι, ενώ οι φυτικές του ίνες κάνουν επιπλέον καλό στο αδυνάτισμα, αφού σας κρατούν χορτάτους για περισσότερη ώρα.


Σπανάκι: με 7 θερμίδες ανά φλιτζάνι
Ο Ποπάι δεν το έκανε διάσημο χωρίς λόγο, αφού το σπανάκι παίζει πράγματι σημαντικό ρόλο στο «χτίσιμο» των μυών και της δύναμης. Πέραν αυτού, αποτελεί σημαντική πηγή βιταμίνης Β9 (φυλλικό οξύ) και φυτική πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ωφελώντας την καρδιά και συμβάλλοντας στη μείωση της πιθανότητας εγκεφαλικού και οστεοπόρωσης. Με ένα φλιτζάνι ωμό σπανάκι την ημέρα, το οποίο μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα σας με μόνο 7 θερμίδες, θα απολαύσετε τα παραπάνω οφέλη
κι ακόμη περισσότερα.

Μαρούλι: με 10 θερμίδες ανά φλιτζάνι
Ταιριάζει ιδιαίτερα στις σαλάτες και στα σάντουιτς, δίνοντάς τους τραγανιστή υφή και γεύση λαχανικού στο λεπτό. Το μαρούλι λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε νερό ανήκει στις ενυδατικές τροφές, ενώ οι θερμίδες του πιάνουν… πάτο. Συν τοις άλλοις, αποτελεί πηγή βιταμίνης Α, Κ, Β9 και C.


Μπρόκολο: με 13 θερμίδες ανά δέσμη
Μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και βιταμίνης C, το μπρόκολο δεν θα μπορούσε παρά να θεωρηθεί υπερτοφή, ειδικά με τις μόλις 13 θερμίδες από αποδίδει ανά κομμάτι. Και το πιο σημαντικό; Σύμφωνα με μελέτη του 2011 που δημοσιεύτηκε στο Molecular Nutrition and Food Research, κάποιες χημικές ουσίες που βρίσκουμε στο μπρόκολο φαίνεται πως στοχεύουν και δρουν απέναντι στα καρκινικά κύτταρα.

Μανιτάρια: με 15 θερμίδες ανά φλιτζάνι
Μια από τις πιο «έξυπνες» τροφές, τα μανιτάρια είναι πλούσια σε πρωτεΐνη και με την υφή τους που θυμίζει κρέας, μπορούν εύκολα να προστεθούν σε ένα πιάτο αντικαθιστώντας το. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αποτελώντας ιδανική τροφή για δίαιτα και οι θερμίδες τους… μόλις 15 ανά φλιτζάνι ωμών, ψιλοκομμένων μανιταριών.

Παρμεζάνα: με 20 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας
Συγκρίνοντάς τη με τα περισσότερα τυριά, η παρμεζάνα έχει περισσότερο ασβέστιο και είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βοηθώντας σημαντικά στο μεταβολισμό του λίπους. Μπορείτε να την προσθέσετε στη σαλάτα σας, στα ζυμαρικά κ.ο.κ. για γεύση και νοστιμιά, έχοντας πάντα υπόψη ότι η μία κουταλιά της σούπας αποδίδει 20 θερμίδες.


Ελιές: με 25 θερμίδες ανά 5 ελιές
Πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και απαραίτητο συστατικό της χωριάτικης σαλάτας, οι ελιές αποτελούν μια καλή δόση μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, ωφελώντας την καρδιά, βελτιώνοντας την κακή και την καλή χοληστερίνη. Επιστρέψτε λοιπόν στο σνακ «ψωμί κι ελιές» φροντίζοντας το ψωμί να είναι ολικής άλεσης και οι ελιές σας να είναι μετρημένες ανάλογα με τις θερμίδες που θέλετε να καταναλώσετε.

Καρότα: με 30 θερμίδες το ένα
Ένα από τα πιο βολικά
λαχανικά, καθώς μπορείτε να το καταναλώσετε ανά πάσα ώρα και στιγμή, το καρότο μπορείτε να το έχετε μαζί σας και να απολαμβάνετε τη γεύση του σαν σνακ στο γραφείο ή να το προσθέσετε στη σαλάτα και τα φαγητά σας, σαν έξτρα γεύση. Οι θερμίδες του είναι 30 ανά καρότο μέτριου μεγέθους, είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β1, Β2, Β6, C, Κ και άλλα θρεπτικά συστατικά.





Πηγή: treloi