Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

«Γκάζι» στους ελέγχους μεγάλου πλούτου



Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΓΔΕ, στο 12μηνο βεβαιώθηκαν από το ΚΕΦΟΜΕΠ φόροι και πρόστιμα 226,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί 50,8 εκατ. ευρώ.



Εαυτούς υπερέβαλαν τον περασμένο μήνα οι ελεγκτές του Κέντρου Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, προκειμένου να καλύψουν το χαμένο έδαφος του πρώτου εξαμήνου, όταν το Κέντρο ήταν υποστελεχωμένο- ακόμα είναι για τις ανάγκες των ελέγχων που έχει αναλάβει- με αποτέλεσμα μόνο το Δεκέμβριο να ολοκληρωθούν 130 έλεγχοι, όταν ο μέσος όρος των προηγούμενων μηνών μόλις και μετά βίας ξεπερνούσε τους 30 ελέγχους.

Με βάση τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΓΓΔΕ, στο 12μηνο βεβαιώθηκαν από το ΚΕΦΟΜΕΠ φόροι και πρόστιμα 226,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν ήδη εισπραχθεί 50,8 εκατ. ευρώ, ενώ αν συνυπολογίσει κανείς τις ρυθμίσεις επί των ποσών αυτών, η εισπραξιμότητα διαμορφώνεται στο 36,7%, ποσοστό που απέχει, πάντως, από τον μνημονιακό στόχο του 50%.

Ανατρέχοντας στα ποιοτικά στοιχεία αυτών των 738 ελέγχων, οι 117 αφορούν σε off shore και άλλοι 538 στη λίστα των εμβασμάτων, αριθμοί που ασφαλώς απέχουν από τις τεράστιες δεξαμενές φοροδιαφυγής αλλά χαρακτηρίζονται ως πρώτο βήμα. Ως προς τους επόμενους στόχους, πληροφορίες αναφέρουν ότι δύο είναι τα στοιχήματα:

η επιτάχυνση των ελέγχων στη λίστα όσων είχαν κινήσεις λογαριασμών άνω των 300.000 ευρώ ετησίως. Η έρευνα γίνεται υπό την "ομπρέλα" του Οικονομικού Εισαγγελέα και μετά από το πρώτο "ξεσκαρτάρισμα" υπολογίζεται ότι θα ελεγχθούν τουλάχιστον 1.000 φυσικά πρόσωπα.
η ολοκλήρωση υποθέσεων με έμμεσες τεχνικές ελέγχου, ήτοι με τους αποκαλούμενους ελέγχους made in USA, όπου οι ελεγχόμενοι «ξεσκονίζονται» σε βάθος δεκαετίας με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα, τις δαπάνες τους και την περιουσιακή τους κατάσταση.
Στο «μικροσκόπιο» βρίσκονται ήδη 41 άτομα και η δυσκολία του εγχειρήματος έγκειται κυρίως στο ότι οι ελεγχόμενοι έχουν ως και 60 τραπεζικούς λογαριασμούς ο καθένας, με αποτέλεσμα η συνεργασία με τις τράπεζες να είναι εξαιρετικά πολύπλοκη και χρονοβόρα.

Oσον αφορά στους ελέγχους από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, ολοκληρώθηκαν 962 πλήρεις και μερικοί έλεγχοι έναντι στόχου 1.180 και έχουν εισπραχθεί ως τώρα 219,4 εκατ. ευρώ, από τα 2,048 δισ ευρώ που έχουν βεβαιωθεί.


Πηγή: iefimerida.gr