Κυριακή 25 Ιανουαρίου 2015

Τα οργισμένα tweets κάνουν κακό στην καρδιά!



Ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν άμεση σχέση μεταξύ της οργής που εκδηλώνουν ορισμένοι στο χρονολόγιό τους και της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.



Η προεκλογική περίοδος έφτασε στο τέλος της, αφήνοντας πίσω της εκτός όλων των άλλων και αναρίθμητες λεκτικές αντιπαραθέσεις, από το καφενείο της γειτονιάς και τον χώρο εργασίας μέχρι τα social media.

Όπως όμως υποστηρίζουν ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια, μπορεί ένα επιθετικό ή οργισμένο tweet να μας γεμίζει ικανοποίηση, δεν σημαίνει όμως ότι κάνει και καλό στην καρδιά. Αντιθέτως, φαίνεται ότι κάθε τέτοιο μήνυμα μπορεί να ικανοποιεί τη διάθεσή μας για ανταπάντηση ή εξωτερίκευση της διαφωνίας ή του θυμού που νιώθουμε για κάποιον ή για κάτι, ωστόσο μπορεί να κρύβει βαθύτερα προβλήματα.

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι βρήκαν άμεση σχέση μεταξύ της οργής που εκδηλώνουν ορισμένοι στο χρονολόγιό τους και της εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, οι οποίες μπορούν να αποβούν μοιραίες.

Αναλύοντας tweets δυο ετών (2009 και 2010), οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μεταξύ των χρηστών που χρησιμοποιούσαν επιθετική γλώσσα και συχνά λέξεις που υποδηλώνουν ακόμα και μίσος, το ποσοστό θανάτων από καρδιακά νοσήματα είναι υψηλότερο του μέσου όρου. Αντιθέτως, φαίνεται ότι όσοι είναι πιο ήπιοι στις εκφράσεις και τις δημοσιεύσεις τους αντιμετωπίζουν χαμηλότερο κίνδυνο.

«Η εχθρότητα και η κατάθλιψη έχουν συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις σε ατομικό επίπεδο μέσω βιολογικών επιπτώσεων», σχολίασε η Μάργκαρετ Κερν, επίκουρος καθηγήτρια ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, η οποία βοήθησε στη μελέτη.

«Εκφρασμένα αρνητικά συναισθήματα μπορεί επίσης να συνδέονται με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο πιθανό να πίνουν, να τρώνε ελάχιστα και να απομονώνονται από τους άλλους, αντιδράσεις που μπορεί έμμεσα να οδηγήσουν σε καρδιακό νόσημα», συμπλήρωσε η καθηγήτρια.



Πηγή: gazzetta.gr