Δευτέρα 27 Απριλίου 2015

Spiegel: Απόρρητo non paper από ΔΝΤ για άτακτη χρεοκοπία και Grexit


Απόρρητη έκθεση του ΔΝΤ με τίτλο «Η Ελλάδα μετά την έξοδο από το ευρώ» δημοσιοποιεί το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, η ευρωζώνη μπορεί να...



αντέξει οικονομικά ένα Grexit αν λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, παρά τις περί του αντιθέτου δηλώσεις, Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον έχουν έτοιμα σχέδια για την περίπτωση που η Ελλάδα εξέλθει απο το ευρώ.

Σύμφωνα με το περιοδικό στην έκθεση του ΔΝΤ αναφέρεται:

«Η Ελλάδα θα περιέλθει σε μεγάλη οικονομική οπισθοδρόμηση. Το πρώτο χαρακτηριστικό θα είναι ο υπερπληθωρισμός. Το ΔΝΤ συμβουλεύει την Ελλάδα να μην κλειδώσει το νέο νόμισμα της με το ευρώ αλλά να το αφήσει να υποτιμηθεί ώστε να αυξήσει την οικονομική ανταγωνιστικότητά της. Όμως αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των τιμών σε όλα τα εισαγόμενα προϊόντα. Αυτή την τάση θα μπορούσε να την ελέγξει η Τράπεζα της Ελλάδος θέτοντας συγκεκριμένους πληθωριστικούς στόχους, με αύξηση των επιτοκίων αλλά και με νέες πολιτικές δημοσιονομικής λιτότητας».

Στην ίδια έκθεση σημειώνεται ότι «η ευρωζώνη θα αντέξει οικονομικά μια έξοδο της Ελλάδας αλλά πρέπει να ενισχυθούν χώρες όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία. Αυτό θα γίνει με την αγορά κρατικών ομολόγων τους από τον Μηχανισμό Στήριξης αλλά και την ΕΚΤ με κεφάλαια που ήδη υπάρχουν».

To σενάριο

Ως πιθανό σενάριο το Spiegel αναφέρει τα εξής, σύμφωνα με τη μετάφραση της Deutsche Welle: «Εάν η κυβέρνηση Τσίπρα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα (για την πληρωμή του ΔΝΤ), θα έρθει η άτακτη χρεοκοπία. Και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός EFSF, ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της χώρας θα ήταν αναγκασμένος να κηρύξει άμεσα απαιτητά τα δικά του δάνεια, ύψους 130 δισ. ευρώ. Ο λόγος είναι ότι τα δάνεια αυτά είναι συνδεδεμένα με τα αντίστοιχα του ΔΝΤ. Κατά συνέπεια η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έβρισκε πλέον αγοραστές ούτε για τίτλους βραχείας διάρκειας, τα αποκαλούμενα T-Bills, με τα οποία καταφέρνει σήμερα να επιβιώσει».

Σε αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχε άλλη επιλογή παρά «να εκδώσει τίτλους για να πληρώσει προμηθευτές, συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Οι ειδικοί αποκαλούν τους τίτλους IOUs,από την αγγλική έκφραση I owe you, δηλαδή "σου χρωστάω". Με αυτούς μπορεί κανείς (θεωρητικά) να πληρώσει το ρεύμα ή τη θέρμανση, αλλά και να κάνει τα ψώνια του. Λειτουργούν ως μέσα πληρωμής. Κατ' αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα καθιέρωνε ένα παράλληλο νόμισμα».

Πώς θα λειτουργήσουν τα IOUs

Το Spiegel αφήνει να εννοηθεί ότι, ενώ ο ιδιωτικός τομέας και η ελεύθερη αγορά θα εξακολουθούσαν να λειτουργούν σε πρώτη φάση με ευρώ, στο Δημόσιο οι πληρωμές θα γίνονταν με αυτό το παράλληλο νόμισμα, το οποίο θα είχε μεν ονομαστική αξία σε ευρώ, αλλά «θεωρείται σίγουρο ότι πολύ σύντομα η πραγματική διαπραγμάτευσή του θα γίνεται σε τιμή χαμηλότερη της ονομαστικής του αξίας. Αυτό δείχνει η εμπειρία από άλλες χρεοκοπημένες χώρες, όπως η Αργεντινή προ δεκαετίας, όπου τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις δέχονταν τους τίτλους μόνο με έκπτωση (για τον καταστηματάρχη) […] Στην Αργεντινή τα IOUs έχασαν μέχρι και το 70% της ονομαστικής αξίας τους. Ο λόγος είναι ότι προεξοφλούν την υποτίμηση ενός πιθανού νέου νομίσματος».

To Spiegel υποστηρίζει, σύμφωνα με τη μετάφραση της Deutsche Welle, ότι η ΕΚΤ έχει ήδη ερευνήσει αυτό το σενάριο για την Ελλάδα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι ο ένας στους τρεις Ελληνες θα πληρωνόταν με αυτούς τους «πληθωριστικούς» τίτλους.

Πρόκειται προφανώς για τους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.

Ωστόσο όλοι οι ειδικοί συμφωνούν, υποστηρίζει το περιοδικό, ότι «τα IOUs είναι μόνο μία ενδιάμεση λύση για μερικές εβδομάδες, ίσως για δύο-τρεις μήνες. Γιατί δεν υποβοηθούν τον ήδη τραυματισμένο τραπεζικό τομέα της χώρας, αλλά αντιθέτως τον αποτελειώνουν. Μόλις κυκλοφορήσουν οι πρώτοι τίτλοι, οι Έλληνες θα ορμήσουν στις τράπεζες, προσπαθώντας να προστατέψουν τις οικονομίες που έχουν σε ευρώ. Εάν η κυβέρνηση θέλει να αποτρέψει την αποψίλωση των καταθέσεων, θα πρέπει να κλείσει προσωρινά τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».



Πηγή: http://www.onmed.gr/