Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε όταν περνάτε από interview...


Έχεις ξοδέψει άπειρες ώρες σε συνεντεύξεις, έχει λιώσει
πολλές σόλες παπουτσιών στους δρόμους από τη μία συνάντηση



στην άλλη, αλλά αποτέλεσμα κανένα. Δες τί λάθη κάνεις και το τηλέφωνο δεν χτυπάει ξανά...

Να μιλάτε συνέχεια
«Μην μιλάς όλη την ώρα», λέει η Αν Κρόουλεϊ, managing director της Jay Gaines and Company. «Όταν σου κάνουν μία ερώτηση, οι απαντήσεις σου δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 5 λεπτά. Αλλιώς, το μόνο που θα θέλει να κάνει αυτός που σου παίρνει τη συνέντευξη, είναι να βγει έξω από το γραφείο για να ηρεμήσει».

Ο Richard Lipstein, managing director στην Gilbert Tweed Associates, έχει ζήσει αυτή την εμπειρία από πρώτο χέρι: σε μία συνέντευξη για σημαντική θέση στη Wall Street, ένας από τους υποψήφιους μιλούσε για τον εαυτό του επί 20 λεπτά. Τελικά, ο διευθυντής προσλήψεων έβαλε το δάχτυλό του στο στόμα του, λέγοντας πολύ ευγενικά: «Shhhh. Τώρα θέλω να μιλήσω εγώ».

Να μην προετοιμάσετε την ερώτηση για τις αδυναμίες σας
Είναι μία ερώτηση που την κάνουν όλοι οι εργοδότες: «Ποια είναι η μεγαλύτερη σου αδυναμία;». «Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι να υποτιμούν αυτού του είδους τις ερωτήσεις και να δίνουν κακές απαντήσεις τύπου 'Είμαι τέλεια' ή 'Είμαι workaholic'», λέει ο Πίτερ Λότερ, CEO της Wall Street Services. Αντί αυτού, δώσε ειλικρινή παραδείγματα πραγμάτων που υστερείς αλλά που προσπαθείς να διορθώσεις. Είναι σημαντικό βέβαια να αναφέρεις μία αδυναμία που να μην επηρεάζει σημαντικά την αποδοτικότητά σου στη συγκεκριμένη δουλειά.

Να μην ντυθείτε όπως πρέπει
Υποψήφιος για θέση στην εταιρία παροχής υπηρεσιών Ανθρώπινου Δυναμικού Robert Half, φόρεσε σαγιονάρες. Άλλος φόρεσε αθλητικό ζέρσεϊ σε συνέντευξη σε εταιρία επενδύσεων. Φυσικά κανείς από τους δύο δεν πήρε τη δουλειά. Γενικά, να έχεις αυτό τον κανόνα στο μυαλό σου: όταν δεν είσαι σίγουρη για το τι πρέπει να φορέσεις, ντύσου λίγο πιο επίσημα από ότι θα ντυνόσουν κανονικά - ακόμα και αν πρόκειται για ενημερωτικό interview ή μία ανεπίσημη συνάντηση.

Να μην υπολογίσετε από πριν την ώρα που θα σας πάρει για να φτάσετε στο ραντεβού
Ακούγεται αρκετά προφανές, αλλά δεν είναι και τόσο απλό: «Να ξέρεις που πρόκειται να πας», λέει η Κρόουλεϊ. «Αρκετοί δυνατοί υποψήφιοι έχουν απορριφθεί επειδή έφτασαν αργά λόγω κίνησης ή ατυχίας». Καλύτερα να ξεκινήσεις λίγη ώρα νωρίτερα, παρά να φτάσεις λαχανιασμένη.

Να μιλάτε με κακά λόγια για το προηγούμενο αφεντικό σας
«Μην είσαι αρνητική για την προηγούμενη δουλειά σου, τους παλιούς συναδέλφους, τα πρώην αφεντικά, κλπ», τονίζει η Κρόουλεϊ. Ο εν δυνάμει εργοδότης σου θα σε θεωρήσει παράξενη και

αρνητική. Και υποσυνείδητα, δεν θα θέλει να σε προσλάβει για να μην καταλήξεις να μιλάς με κακά λόγια και για εκείνον.

Να μην κάνετε τις σωστές ερωτήσεις
Οι ερωτήσεις που κάνεις στο interview είναι εξίσου σημαντικές με τις απαντήσεις που δίνεις - μερικές φορές πιο σημαντικές. «Προετοίμασε μερικές, έξυπνες ερωτήσεις πολύ πιο πριν από κάθε συνέντευξη», λέει η Κρόουλεϊ. Δείτε εδώ τις 9 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε ΕΣΕΙΣ όταν περνάτε από interview.



Πηγή: marieclaire.gr