Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Τελεσίγραφο από την Ε.Ε: Η δέχεστε τις προτάσεις μας ή χρεοκοπείτε


Σκληρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση έστειλε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος σε σημερινό διάγγελμά του ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα πρέπει να δεχθεί την πρόταση των δανειστών, αλλιώς θα χρεοκοπήσει.



Ο Ντόναλντ Τουσκ σημείωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κρίσιμη καθώς το πρόγραμμα τελειώνει σε 11 ημέρες. Κάλεσε την Αθήνα να σταματήσει το «chicken game», αλλά και το «blame game» τονίζοντας ότι «υπάρχει χρόνος αλλά μόλις λίγες ημέρες».

«Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μία ελληνική απόφαση και ευθύνη. Η Αθήνα πρέπει να αποδεχθεί την πρόταση, την οποία θεωρώ καλή, ή να προχωρήσει σε χρεοκοπία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Ωστόσο, επισήμανε πως η Σύνοδος δεν θα είναι το τελευταίο βήμα και πρόσθεσε πως δε θα υπάρχει λεπτομερής τεχνική διαπραγμάτευση, καθώς αυτή είναι δουλειά των υπουργών Οικονομικών.

Δείτε το βίντεο με το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ.

Reuters: Αν η Αθήνα δεν φέρει προτάσεις τον Eurogroup θα συζητήσει τον χειρισμό μιας ελληνικής χρεοκοπίας

Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν τον χειρισμό μιας ελληνικής χρεοκοπίας, αν δεν υπάρξουν νέες προτάσεις της Αθήνας για μεταρρυθμίσεις, προειδοποιούν αξιωματούχοι της ΕΕ σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια ώρα η Ανγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο, προειδοποιεί πως μπορεί η σύνοδος Κορυφής της Δευτέρας να είναι απλώς «συμβουλευτική» αν δεν υπάρξει καμία βάση συνεργασίας.

«Ανάσα» από την ΕΚΤ - Σε ασφυκτικό κλοιό οι τράπεζες

Οι δύο αυτές ειδήσεις, έρχονται να επιβαρύνουν έτι περαιτέρω το κακό κλίμα που δημιουργείται από την εικόνα που υπάρχει σχετικά με την νέα εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες σήμερα Παρασκευή.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έκαναν «φτερά» από τις τράπεζες σήμερα, ίσως και πέραν του 1,2 δισ. ευρώ, στα οποία αν προσθέσει κανείς την εκροή του 1 δισ. της Πέμπτης και των 950 δισ. ευρώ της Τετάρτης, προκύπτουν εφιαλτικά νούμερα.

Αν οι πληροφορίες περί του μεγέθους των σημερινών εκροών επαληθευτούν, αυτό σημαίνει ότι σχεδόν εξανεμίστηκε η έκτακτη ενίσχυση που αιτήθηκε η Ελλάδα και χορηγήθηκε από την ΕΚΤ μέσω του ELA χθες – πέραν εκείνης της Τετάρτης, ύψους 1,1 δισ.ευρώ.

Πηγή: 24wro.eu