Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2015

Γνωρίζετε τα... αηδιαστικά συστατικά των καλλυντικών;


Από σκαθάρια μέχρι... περιττώματα στο πρόσωπο μας!



Από σκαθάρια μέχρι... περιττώματα, τώρα θα ξέρετε πώς φτιάχνονται τα αγαπημένα σας καλλυντικά...

1. Ουσία από το έντερο της φάλαινας
Το αμπέρι ή γκρίζο κεχριμπάρι (ambergris) είναι μια κηρώδης ουσία που συσσωρεύεται στο έντερο της φάλαινας και αποβάλλεται ενίοτε από το στόμα της φάλαινας – συνήθως όμως βγαίνει από την άλλη άκρη του σώματος του ζώου... Αυτό το υλικό αν στεγνώσει μυρίζει σαν παλιό ξύλο και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Αποκαλείται «χρυσός της θάλασσας», αφού ένα κιλό περίπου κοστίζει πάνω από 10.000 δολάρια.

2. Λέπια ψαριών
Η γουανίνη βρίσκεται στα περιττώματα των αηδονιών, αλλά και στα λέπια των ψαριών, και δίνει λάμψη στα βερνίκια νυχιών και διάρκεια στη μάσκαρα, αλλά χρησιμοποιείται και στα σαμπουάν, τα σαπούνια και τα αφρόλουτρα.


3. Λίπος ζώων
Η γνωστή σε όλους μας ζελατίνη φτιάχνεται από βρασμένο δέρμα και κόκκαλα χοίρων και βοοειδών. Αυτό που αναφέρεται και ως «υδρολυμένο κολλαγόνο» στις ετικέτες των καλλυντικών χρησιμοποείται σχεδόν στα πάντα – κραγιόν, σαμπουάν, σκιές κλπ.

4. Σπέρμα ταύρου
Για λαμπερά μαλλιά, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη, το σπέρμα του ταύρου είναι δημοφιλές συστατικό σε προϊόντα για τα μαλλιά.

5. Δυναμίτης
Ο διατομίτης είναι ένα υλικό με το οποίο φτιάχνονται οι δυναμίτες – όμως όχι μόνο. Το πέτρωμα αυτό όταν θρυμματίζεται γίνεται μια λευκή σκόνη, που μπαίνει σε αποσμητικά, οδοντόκρεμες, πούδρες, αλλά και σε προϊόντα απολέπισης. Εκτός από τα καλλυντικά, χρησιμοποιείται και στη μεταλλοβιομηχανία, και ως λίπασμα και εντομοκτόνο στη γεωργία.

6. Σκαθάρια
Τα περισσότερα κραγιόν περιέχουν σκόνη κόκκινων σκαθαριών της οικογένειας Dactylopius coccus. Η κοχελίνη που έχουν τα σκαθάρια δίνει χρώμα στα κραγιόν. Τα σκοτώνουν και στη συνέχεια αποξηραίνονται, για να χρησιμοποιηθεί η σκόνη τους στα κραγιόν.

7. Σάλια σαλιγκαριών
Οι θεραπευτικές ιδιότητες του εκκρίματος του σαλιγκαριού είναι γνωστές. Περιέχουν γλυκολικό οξύ και η ελαστίνη που περιέχουν προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα και βοηθούν στην αναγέννησή του. Χρησιμοποιούνται σε προϊόντα για τις ραγάδες, αλλά και στη θεραπεία της ακμής.

8. Λίπος φώκιας
Το λίπος της φώκιας είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 λιπαρά και μπαίνει σε μάσκες ομορφιάς, σε ενυδατικές κρέμες και σε ορούς αναδόμησης του δέρματος.

9. Τρίχωμα προβάτων
H λανονίνη προέρχεται από μαλλί προβάτου, για να χρησιμοποιηθεί στη συνέχεια σε αμέτρητα προϊόντα ομορφιάς για το δέρμα – αντιγηραντικά προϊόντα, ενυδατικές κρέμες και άλλα.



Πηγή:parapolitika.gr