Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

«Έξυπνο» προφυλακτικό: αλλάζει χρώμα όταν εντοπίσει νόσημα


Βάζετε το προφυλακτικό και….



μαθαίνετε αμέσως αν ο/η σύντροφός σας έχει σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα! Απίστευτο; Και όμως το «έξυπνο» προφυλακτικό είναι γεγονός και ανακαλύφθηκε από μια ομάδα 13χρονων!




Συγκεκριμένα, οι μαθητές Ντάνιαλ Αλί, 14 ετών, Μουάζ Ναουάζ, 13 ετών και Σιράγκ Σα, 14 ετών, από την Ακαδημία Άιζακ Νιούτον, στο Έσεξ, αποφάσισαν να δημιουργήσουν ένα χρήσιμο «εργαλείο» το οποίο «καθιστά την ανίχνευση επικίνδυνων ΣΜΝ ασφαλέστερη από κάθε άλλη φορά», χωρίς την ανάγκη για επεμβατικές εξετάσεις.
Η επαναστατική ιδέα των ευρηματικών μαθητών μάλιστα, απέσπασε το βραβείο εφηβικής καινοτομίας TeenTech, ως η καλύτερη καινοτομία υγείας.
Το προφυλακτικό ονομάζεται S.T.EYE και περιλαμβάνει ένα στρώμα εμποτισμένο με μόρια που συνδέονται με τα βακτήρια και τους ιούς που σχετίζονται με τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μόρια που είναι ενσωματωμένα στο προφυλακτικό να φθορίζουν ένα ορισμένο χρώμα σε χαμηλό φως, ανάλογα με τη μόλυνση που έχει ανιχνευθεί.
Το πράσινο χρώμα φανερώνει την παρουσία χλαμυδίων, το κίτρινο έρπητα, το μωβ υποδηλώνει την παρουσία θηλωματοϊού που προκαλεί την εμφάνιση κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα και το μπλε σύφιλης, όπως εξήγησαν οι νεαροί σχεδιαστές.
Παρότι προς το παρόν το προφυλακτικό βρίσκεται στο στάδιο της ιδέας, οι μαθητές ελπίζουν ότι θα μπορούσε κάποια στιγμή στο μέλλον να γίνει πραγματικότητα.


Πηγή: treloi.eu