Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ: Δείτε πόσα δις υπολογίζονται ότι θα χαθούν φέτος!


Αγώνας δρόμου από τον ΣΕΤΕ για να αναστρέψει το κλίμα - Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι ξενοδόχοι - Ακόμα και μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στην Τυνησία οι tour operators δεν προτείνουν Ελλάδα

Σε κατάσταση απόλυτου συναγερμού βρίσκεται ο τουριστικός κόσμος προκειμένου να μειώσει, κατά το δυνατό, τις απώλειες στον ελληνικό τουρισμό, οι οποίες, όπως αναφέρεται, επί του παρόντος δεν μπορούν να είναι μετρήσιμες.

Η εβδομάδα αυτή, όπως επισημαίνουν στο newmoney.gr οι τουριστικοί φορείς, θα είναι καθοριστική για το το μέλλει γενέσθαι σε επίπεδο ακυρώσεων- κρατήσεων, ωστόσο το πλέον αρνητικό σενάριο, το οποίο ο σύσσωμος ο κλάδος ελπίζει να διαψευστεί, κάνει λόγο για δυνητικές απώλειες εφέτος στην ελληνική οικονομία έως 5 δισ. ευρώ λόγω των αντίστοιχων απωλειών από τον τουρισμό. Νούμερο, το οποίο προκύπτει με βάση την παραδοχή ότι ο πολλαπλασιαστής της τουριστικής δραστηριότητας κυμαίνεται μεταξύ 2,2 και 2,65 κι ότι -συνυπολογίζοντας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη του κλάδου για την ελληνική οικονομία- η συνολική συμμετοχή του κλάδου ανέρχεται μεταξύ 37 και 45 δισ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από 20% του ΑΕΠ (Μελέτη Sete Intelligence: Η συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία το 2014).

Εν μέσω λοιπόν ταξιδιωτικών οδηγιών από χώρες του εξωτερικού για την Ελλάδα λόγω των περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων, το ...παρηγορητικό για τους ξενοδόχους και τις τουριστικές επιχειρήσεις ανά την Ελλάδα, τη δεδομένη στιγμή, στην ''καρδιά'' της τουριστικές σεζόν, είναι ότι οι ξένοι τουρίστες δε θα έχουν προβλήματα με πιστωτικές και ΑΤΜ στις τράπεζες, αφού οι κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό και συνδέονται με λογαριασμούς ξένων πιστωτικών ιδρυμάτων δεν υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν για τους Ελληνες.

Προς την κατεύθυνση αυτή μάλιστα, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων έχει αποδυθεί τα τελευταία 24ωρα σε αγώνα ενημέρωσης στους ξένους tour operators, οι οποίοι ζητούν επίμονα όλο το Σαββατοκύριακο, λεπτομέρειες για την κατάσταση στη χώρα, βλέποντας και τις εικόνες στα διεθνή ΜΜΕ για ουρές στα ΑΤΜs, ακόμη και αυτών του αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος. Την ίδια στιγμή, λόγω των τελευταίων εξελίξεων, μεγάλοι tour operators, με πελάτες στην Τυνησία, η οποία δέχθηκε το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα με τους 39 νεκρούς, στρέφουν τώρα τους τουρίστες τους σε άλλους προορισμούς της Μεσογείου, χωρίς όμως να προτείνουν ''Ελλάδα'', έως ότου υπάρξουν οι πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης της κατάστασης...

Οι ξενοδόχοι σε όλη την Ελλάδα βρίσκονται σε ''αναμμένα κάρβουνα'' θεωρώντας τις επόμενες ημέρες κρίσιμες για τυχόν ακυρώσεις σε κρατήσεις από το εξωτερικό: «Μέχρι στιγμής το καλό είναι ότι δεν βλέπουμε να υπάρχουν ακυρώσεις», δήλωνε πρίν από λίγο ο κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Κρήτης, ενός από τους ελληνικούς προορισμούς με το μεγαλύτερο όγκο ξένων τουριστών. Μάλιστα, οι τουριστικές επιχειρήσεις στους δημοφιλείς προορισμούς της χώρας έχουν ήδη έρθει σε επαφή με τις διευθύνσεις των τραπεζών των εν λόγω περιοχών λαμβάνοντας διαβεβαιώσεις για την εύρυθμη λειτουργία και εφοδιασμό των ΑΤΜs ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα οι τουρίστες που θέλουν να κάνουν αναλήψεις.

Οι ταξιδιωτικές συστάσεις και η αντίδραση του υπουργείου Τουρισμού

Σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονται ή πρόκειται να έρθουν στη χώρα μας, εν μέσω των ταξιδιωτικών συστάσεων που συνεχίζουν να εκδίδονται στο εξωτερικό για την Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εγγυάται την υψηλού επιπέδου ποιότητα των υπηρεσιών που προσφέρει στους επισκέπτες της που την έχουν καταστήσει κορυφαίο τουριστικό προορισμό διεθνώς.

«Το υπουργείο ενημερώνει όσους επισκέπτονται ή πρόκειται να επισκεφθούν την Ελλάδα, ότι τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων που επέβαλε η ελληνική κυβέρνηση, δεν αφορούν όσους επιθυμούν να κάνουν συναλλαγές ή αναλήψεις μέσω ΑΤΜ κάνοντας χρήση χρεωστικών ή πιστωτικών καρτών που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Επισημαίνεται παράλληλα ότι υφίσταται απόλυτη επάρκεια τόσο καυσίμων όσο και όλων των προϊόντων και υπηρεσιών, που εξασφαλίζουν την εύρυθμη ζωή των επισκεπτών της τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στην περιφέρεια και στα νησιά».


Πηγή: 24wro.eu