Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

ΒΟΜΒΑ: Ο Σόιμπλε ζήτησε επιβολή capital controls -Το άγριο παρασκήνιο από το Eurogroup


Μάχη για να επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίων στην Ελλάδα...



έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup, σύμφωνα με τους Financial Times, που αποκαλύπτουν το δραματικό παρασκήνιο πίσω από τις κλειστές πόρτες στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και ο Ιρλανδός, Μάικλ Νούναν πρωτοστάτησαν σε αυτό, καθώς μαζί με άλλους ομολόγους τους επέμειναν ότι πρέπει να επιβληθούν capital controls στην Ελλάδα, ή να μειωθεί ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες. Ατομα που μετείχαν στο Eurogroup ανέφεραν επίσης ότι η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν ιδιαίτερα σκληρή, αναφέροντας ότι το ελληνικό πλάνο δεν πάει αρκετά μακριά.

«Οι Σόιμπλε και Νούναν υποστήριξαν σθεναρά να μπουν όρια στο ποσό του ELA που εγκρίνει η ΕΚΤ, εκτός αν επιβληθούν capital controls. Ομως δεν λήφθηκε απόφαση για το αν είναι αναγκαία η επιβολή ελέγχων κεφαλαίων και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αντέδρασαν λέγοντας ότι οι υπουργοί δεν πρέπει να εμπλέκονται στη νομισματική πολιτική», αναφέρει ο Πίτερ Σπίγκελ στους Financial Times.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απάντησε σε αυτή την πίεση ότι τέτοιοι έλεγχοι θα ήταν πολύ δύσκολο να εφαρμοστούν, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μεγαλύτερη από την Κύπρο, η οποία παραμένει η μοναδική χώρα της ευρωζώνης στην οποία επιβλήθηκαν capital controls.

«Δεν είμαστε ένα νησί χωρίς σύνορα και με ένα αεροδρόμιο», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.



Πηγή: http://www.iefimerida.gr