Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Έρχονται οι πρώτοι φόροι του νέου μνημονίου - Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα


Σε μεγάλες φορολογικές επιβαρύνσεις θα οδηγήσει το σύνολο των...



φορολογικών μέτρων που προβλέπονται στο πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τους δανειστές της χώρας θα εφαρμοσθεί άμεσα από την κυβέρνηση.



Το επόμενο χρονικό διάστημα αρχίζει να ξεδιπλώνεται το νέο σκληρό «πακέτο» λιτότητας που ζητούν οι πιστωτές ως αντάλλαγμα για το χρηματοδοτικό πρόγραμμα των συνολικά 86 δισ. ευρώ.
Τα περισσότερα φορολογικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι αύριο Τετάρτη (15 Ιουλίου) από την Βουλή ενώ ορισμένα από αυτά θα έχουν αναδρομική ισχύ.
Ανάμεσα σε αυτά είναι η εισφορά αλληλεγγύης και ο φόρος πολυτελείας.



Εκτός από τις αναπροσαρμογές στους συντελεστές ΦΠΑ και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά, θα πρέπει εντός της εβδομάδας να αυξηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ο φόρος πολυτελείας, ο οποίος θα ισχύσει αναδρομικά και αφορά στα εισοδήματα του 2014, καθώς και καταργήσεις των φοροαπαλλαγών που ισχύουν σήμερα για τους αγρότες.



Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:
- Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ (6%, 13% και 23%) - Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων.
- Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.
- Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Μεγάλο «χτύπημα» θα δεχθούν επιχειρήσεις και αγρότες για τους οποίους αυξάνονται οι φόροι και καταργούνται οι φοροαπαλλαγές. Επίσης, αλλαγές έρχονται και στη ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη ενώ «ραντεβού» με την Εφορία θα έχουν και φέτος και του χρόνου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, καταβάλλοντας 5,3 δισ. ευρώ.



Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:
- Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος.
- Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.
- Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%
- Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες
- Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών
-Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%
- Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.



Πηγή: 24wro.eu