Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Μέγα ΣΚΑΝΔΑΛΟ: Να τι κάνουν με τα χρήματα των Κυπρίων που κουρεύτηκαν το 2013


Ερώτηση για την ορθή διαχείριση ή όχι της θυγατρικής της πρώην...



Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα IBG, με συγκεκριμένες πληροφορίες για απόφαση αύξησης της αμοιβής των μελών του ΔΣ και απόφαση αγοράς αυτοκινήτων τύπου Lexus από διευθυντικά στελέχη, έκανε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής Νικόλας Παπαδόπουλος στους εκπροσώπους της Κεντρικής Τράπεζας, στο πλαίσιο συνεδρίας της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής.

Σε δηλώσεις του στη Βουλή, μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «έχω ζητήσει σήμερα από την Κεντρική Τράπεζα να μας ενημερώσει κατά πόσο η μία θυγατρική εταιρεία της Λαϊκής Τράπεζας, η οποία λειτουργεί στην Ελλάδα, η IBG, σήμερα βρίσκεται υπό τη διαχείριση του διαχειριστή της πρώην Λαϊκής Τράπεζας και κατά πόσο θεωρεί η Κεντρική Τράπεζα ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η καλύτερη δυνατή διαχείριση και εποπτεία αυτής της συγκεκριμένης τράπεζας».

«Γιατί η δική μας πληροφόρηση είναι ότι τα μέλη του ΔΣ της IBG έχουν αποφασίσει από μόνοι τους να αυξήσουν τις αμοιβές των μελών του ΔΣ και κάποια διευθυντικά στελέχη έχουν αποφασίσει να αγοράσουν καινούρια αυτοκίνητα τύπου Lexus, με τα χρήματα των Κύπριων καταθετών που κουρεύτηκαν τον Μάρτιο του 2013», πρόσθεσε.
Κληθείς να διευκρινήσει αν η ερώτησή του προς την Κεντρική αφορά θέματα κακοδιαχείρισης απάντησε «φυσικότατα».
Ερωτηθείς σχετικά σε δικές του δηλώσεις, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου εξήγησε ότι ο κ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, έχει απευθύνει στη διάρκεια της συνεδρίασης προφορικά την ερώτηση στην Κεντρική Τράπεζα, ζητώντας να έχει η επιτροπή την απαραίτητη ενημέρωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν αληθεύει αυτό το γεγονός, ότι δηλαδή αυτό το τελευταίο κομμάτι της δραστηριότητας της πρώην Λαϊκής Τράπεζας κατά κάποιο τρόπο έχει αφεθεί ανεξέλεγκτο, σίγουρα θα πρέπει να διορθωθεί η κατάσταση». Θα περιμένουμε όμως να ακούσουμε την απάντηση σχετικά με τα όσα επεσήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, πρόσθεσε.
Υπενθύμισε παράλληλα ότι «οι καταθέτες της Λαϊκής όπως και οι μέτοχοι της Λαϊκής Τράπεζας που τα έχουν χάσει όλα, παρακολουθούν εδώ και καιρό με θλίψη και αγωνία τις εξελίξεις, περιμένοντας να δουν αν σε κάποια στιγμή μέσα από την τελική εκκαθάριση της τράπεζας αυτής που δεν υπάρχει πλέον, θα περισωθεί κάτι από την περιουσία την οποία έχουν χάσει».

«Αν ισχύουν οι κατηγορίες Παπαδόπουλου πρόκειται για μια εντελώς αποκρουστική και αποτροπιαστική κατάσταση που δεν θα πρέπει ν` αφεθεί ανεξέλεγκτη», σημείωσε.
Σε ερώτηση για το θέμα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι ο ίδιος σήμερα την άκουσε αυτή την καταγγελία. «Την θεωρώ πάρα πολύ σοβαρή, έχει να κάνει πραγματικά με μια σκανδαλώδη κατάσταση σπατάλης σε μια τράπεζα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την απομείωση, από το κούρεμα των καταθέσεων των Κύπριων καταθετών», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι δυόμισι χρόνια μετά η τράπεζα η οποία ουσιαστικά έκλεισε, η Λαϊκή Τράπεζα, βρίσκεται ακόμη σε μια διαδικασία εξυγίανσης, η οποία δεν ελέγχεται από τη Βουλή, ενώ θα έπρεπε να ελέγχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα».

«Εγώ θα έλεγα ότι θα έπρεπε η ίδια η Βουλή να ελέγχει την Κεντρική Τράπεζα και την Αρχή Εξυγίανσης, όπως και το Διαχειριστή της Λαϊκής Τράπεζας σε μηνιαία ή διμηνιαία βάση», είπε.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι όλα αυτά θα εξακολουθήσουν να συμβαίνουν όσο καιρό δεν υπάρχει έλεγχος διαφανής και αποτελεσματικός πάνω στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ