Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σκοτώνει 3,5 εκατ. ανθρώπους και ακυρώνει μεταμοσχεύσεις


Μια ακόμα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα αποδεικνύει τις βαρύτατες επιπτώσεις της καύσης ορυκτών καυσίμων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.




Όπως αναφέρει το econews, η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με μικρότερο προσδόκιμο ζωής, πρόωρους θανάτους και μια μακρά λίστα προβλημάτων υγείας.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature καταλήγει στο συμπέρασμα ότι 3,3 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο, κυρίως λόγω της έκθεσής τους σε μικροσωματίδια PM2.5, δηλαδή αυτά που έχουν διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρομέτρα. Η πλειονότητα των θανάτων καταγράφεται στην Ασία.

«Βρήκαμε ότι οι εκπομπές από την οικιακή κατανάλωση ενέργειας, για θέρμανση και μαγείρεμα ιδίως στην Κίνα και την Ινδία, έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στην πρόωρη θνησιμότητα παγκοσμίως» αναφέρει η διεθνής επιστημονική ομάδα στην οποία συμμετέχουν και επιστήμονες από το Ινστιτούτο Ενέργειας της Κύπρου.

Μόνο στην Κίνα 4.000 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα εξαιτίας της ρύπανσης του αέρα στους εξωτερικούς χώρους ή 1,46 εκατομμύρια το χρόνο. Το Δελχί διατηρεί τη θλιβερή πρωτιά της πιο μολυσμένης πόλης του κόσμου, ενώ στην Ινδία 645.000 άνθρωποι χάνονται πρόωρα.

Οι πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξωτερικού χώρου ποικίλουν ανά περιοχή. Στις ΗΠΑ κύριες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι η ηλεκτροπαραγωγή και οι μεταφορές. Ωστόσο, στις ανατολικές ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ανατολική Ασια και τη Ρωσία ο μεγαλύτερος όγκος μικροσωματιδίων PM2.5 εκπέμπεται από τις γεωργικές δραστηριότητες.

Όπως δήλωσε στον βρετανικό Guardian ο επικεφαλής της μελέτης, Καθηγητής Γιος Λέλιβελντ από το Ινστιτούτο Χημείας Μαξ Πλανκ οι γεωργικές εκπομπές αμμωνίας έχουν «αξιοσημείωτη» επίπτωση στην ανθρώπινη υγεία: το ένα πέμπτο των θυμάτων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αποδίδεται στις εκπομπές αμμωνίας κυρίως από τις κτηνοτροφικές μονάδες, τα ορνιθοτροφεία, τα χοιροστάσια και τη χρήση λιπασμάτων στη γεωργία.

«Η αμμωνία αντιδρά με τις εκπομπές ρύπων των αυτοκινήτων και της βιομηχανίας, παράγει μικροσωματίδια και έτσι αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία θανάτων από τη ρύπανση του αέρα στις ανατολικές ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Στη Βρετανία, το 48% των πρόωρων θανάτων αποδίδονται στη γεωργική ρύπανση.

Τρεις στους τέσσερεις θανάτους συμβαίνουν μετά από εμφράγματα και διακοπές καρδιακής λειτουργίας, ενώ οι υπόλοιποι οφείλονται σε πνευμονοπάθειες και καρκίνους του πνεύμονα.

«Τα μοντέλα με βάση το αναμενόμενο σενάριο δείχνουν ότι η συμβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης εξωτερικού χώρου στην πρόωρη θνησιμότητα θα διπλασιαστεί έως το 2050″

Μπορεί το νούμερο των 3,3 εκατομμυρίων πρόωρων θανάτων κάθε χρόνο να μας αφήνει άφωνους, ωστόσο δεν είναι πατά η κορυφή του παγόβουνου. Η ρύπανση του αέρα στους εσωτερικούς χώρους είναι ακόμα πιο θανατηφόρος με 4,3 εκατομμύρια θύματα κάθε χρόνο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανεβάζει τον λογαριασμό σε 3,7 εκατομμύρια θανάτους ετησίως εξαιτίας της έκθεσης των θυμάτων στη ρύπανση του αέρα από μικροσκοπικά σωματίδια διαμέτρου κάτω των δέκα μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), δηλαδή μικρότερη από το πλάτος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ο ΠΟΥ συστήνει ότι η συγκέντρωση αυτών των αερολυμάτων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 20 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Η ρύπανση ακυρώνει τις μεταμοσχεύσεις πνευμόνων
Εντωμεταξύ, για πρώτη φορά επιστήμονες έδειξαν ότι όσοι άνθρωποι έχουν κάνει μεταμόσχευση πνευμόνων και κατοικούν σε περιοχές με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω της κίνησης των οχημάτων, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου ή απόρριψης του μοσχεύματός τους.

Για την μελέτη συνεργάστηκαν για πρώτη φορά 13 μεγάλα κέντρα μεταμοσχεύσεων σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Ντέηβιντ Ρούτενς του βελγικού Πανεπιστημίου της Λουβέν, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο “Αμστερνταμ, υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος θανάτου αυξάνει κατά 10% για τους ασθενείς που ζουν σε περιοχές όπου τα επίπεδα ρύπανσης ξεπερνούν τα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια από τον ΠΟΥ.


Πηγή: stroumfaki.org