Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Πόσο θα αλλάξει η γερμανική κοινωνία εξαιτίας των 800.000 προσφύγων


Η άνευ προηγουμένου εισροή μεταναστών στη Γερμανία θα προκαλέσει «μαζικές» οικονομικές...



και δημογραφικές αλλαγές σε μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας γερνά, εκτιμούν οι ειδικοί.

Αυτή την εβδομάδα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η χώρα
των 80 εκατομμυρίων κατοίκων «θα αλλάξει» εξαιτίας της μαζικής μετανάστευσης.

Μόνο το 2015 η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί 800.000 μετανάστες, ένας αριθμός ρεκόρ για την Ευρώπη και πολύ μεγαλύτερος από το 1992, οπότε η χώρα είχε υποδεχθεί 438.000 ανθρώπους εν μέσω του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Μεσοπρόθεσμα η Γερμανία μπορεί να δέχεται 500.000 μετανάστες ετησίως, σημείωσε χθες Τρίτη ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ
Γκάμπριελ.

Αυτό το φαινόμενο θα επιφέρει «οικονομική επιβάρυνση και μαζική αλλαγή της κοινωνίας. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε αν αυτό θα οδηγήσει σε απόρριψη ή σε πρόοδο», εκτίμησε σε συνέντευξή του στον γερμανικό κρατικό τηλεοπτικό σταθμό ARD ο Μάινχαρντ Μίγκελ ερευνητής κοινωνιολόγος.

Οι Γερμανοί που θα θέλουν «να αγκιστρωθούν στον κόσμο που γνωρίζουν» δεν θα έχουν άλλη επιλογή
από «το να λάβουν υπόψη τους τις αλλαγές αυτές και, προφανώς, να περιμένουν ότι θα υποφέρουν από αυτές», προειδοποίησε.

Ο πολιτικός αναλυτής του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου Χάγιο Φούνκε έκανε λόγο «για μια μεγάλη πρόκληση». «Αλλαγές είναι απαραίτητες» σε πολλούς τομείς, από τις δομές υποδοχής ως τα σχολεία, όπου θα πρέπει να υιοθετηθούν κριτήρια εισαγωγής μεταναστών ή στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, εξήγησε.

Πολλοί τονίζουν τον πρωτόγνωρο χαρακτήρα του φαινόμενου: «Ποτέ ως τώρα δεν είχαμε μια παρόμοια κατάσταση στην Ευρώπη (…) Θα πρέπει να πειραματιστούμε», σημείωσε ο Μίγκελ, ο οποίος παραλλήλισε την τρέχουσα κατάσταση με αυτή που επικρατούσε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν 12 εκατομμύρια Γερμανοί εκδιώχθηκαν από περιοχές της ανατολικής Ευρώπης και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν σε μια κατεστραμμένη χώρα στην οποία δεν είχαν ζήσει ποτέ.

«Καταβλήθηκαν μεγάλες προσπάθειες για να ενσωματωθούν. Αυτό που έκανε τα πράγματα πιο απλά ήταν ότι είχαν το ίδιο πολιτιστικό υπόβαθρο και μιλούσαν την ίδια γλώσσα», κάτι που όμως δεν ισχύει στην περίπτωση των μεταναστών από τη Συρία ή το Ιράκ, πολύ λίγοι εκ των οποίων μιλούν γερμανικά, τόνισε.

Όμως σε μια χώρα ο πληθυσμός της οποίας γερνά η τρέχουσα εισροή μεταναστών θα μπορούσε να συμβάλει, τουλάχιστον εν μέρει, στην ανακοπή της δημογραφικής παρακμής. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο πληθυσμός της Γερμανίας θα μειωθεί στα 70 εκατομμύρια κατοίκους ως το 2060, γεγονός που θα προκαλέσει προβλήματα στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η συμβολή των μεταναστών θα είναι κρίσιμη στην αγορά εργασίας της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης, η οποία αντιμετωπίζει έλλειψη εργατικού δυναμικού.

«Η ενσωμάτωση στη Γερμανία πάντα λειτούργησε μέσω της αγοράς εργασίας», εκτίμησε ο Ορκάν Κεσεμέν ειδικός σε θέματα μετανάστευσης του ινστιτούτου Bertelsmann.

Αντίθετα, οι περισσότεροι ειδικοί δυσκολεύονται να προβλέψουν τις πολιτιστικές, κοινωνικές ή ακόμη και θρησκευτικές αλλαγές, παρόλο που με κανέναν τρόπο «δεν απειλούν τη γερμανική κοινωνία», σύμφωνα με τον Φούνκε.

Ο Κεσεμέν σημείωσε ότι δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς τους μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από τη Μέση Ανατολή, είναι μουσουλμάνοι ή σε ποιο βαθμό τηρούν τα θρησκευτικά έθιμα. Ήδη τέσσερα εκατομμύρια μουσουλμάνοι, κυρίως Τούρκοι, ζουν στη Γερμανία, υπενθύμισε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον Κεσεμέν, η εισροή των μεταναστών αυτών «δεν θα αλλάξει τον θεμελιώδη χαρακτήρα» της Γερμανίας, μιας χώρας όπου το 20% του πληθυσμού έχει ξένη καταγωγή και έχει απορροφήσει χωρίς πρόβλημα «πολλά κύματα μεταναστών ή προσφύγων» μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
tromaktiko



Πηγή: