Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Άντρες... σας αφορά! Τι δεν ξέρετε ακόμα και εσείς για τους εαυτούς σας...


Οι πιο πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν όλα όσα δεν ξέρατε για εαυτό σας...



Οι άντρες παρερμηνεύουν τις προθέσεις των γυναικών

Αρκετά συχνά, οι άντρες παρερμηνεύουν τις φιλικές κινήσεις και τη στάση μιας γυναίκας ως ερωτικό κάλεσμα. Ένα χαμόγελο, ένα αθώο άγγιγμα παρεξηγείται, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που έγινε με αντικείμενο μελέτης φοιτητές και φοιτήτριες πανεπιστημίων και κολλεγίων.

«Οι νεαροί άντρες συναντάνε δυσκολία στο να ξεχωρίσουν τη διαφορά ανάμεσα στις γυναίκες που συμπεριφέρονται φιλικά προς αυτούς και εκείνες που θέλουν κάτι παραπάνω», υποστηρίζει η επικεφαλής της έρευνας, Κόριν Φάρις του τμήματος Νευροεπιστημών και Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα.

Το φαινόμενο «Χαμένοι στη Μετάφραση» είναι υπαρκτό και ιδιαίτερα διαδεδομένο, με το 70% των φοιτητριών να εξιστορούν περιστατικά της ζωής τους, όπου ένας άντρας παρερμήνευσε τη φιλική τους στάση ως ερωτικό ενδιαφέρον.

Κάποιοι πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έστω και το παραμικρό ενδιαφέρον από πλευράς γυναικών, βάζει φωτιά στις ερωτικές τους φαντασιώσεις, αφού σκέφτονται περισσότερο το σεξ από ότι το γυναικείο φύλο. Αντιθέτως, οι γυναίκες περιμένουν για «αποδείξεις» προτού αποφασίσουν ότι όντως ένας άντρας της βλέπει ερωτικά.

Όμως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας –η οποία θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα Psychological Science- συμβαίνει και το αντίθετο: οι άντρες παρερμηνεύουν τις σεξουαλικές προθέσεις των γυναικών ως φιλικές. Οι μελετητές καταλήγουν ότι οι άντρες αντιμετωπίζουν γενικότερα προβλήματα στη «μετάφραση» της γυναικείας συμπεριφοράς.

Οι "ανατολίτες" άντρες κερδίζουν περισσότερα χρήματα
Μια έρευνα στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, έδειξε ότι οι άντρες με... παλαιομοδίτικες απόψεις κερδίζουν και περισσότερα λεφτά σε σχέση με τους "προχωρημένους". Συγκεκριμένα, εκείνοι που πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να εργάζονται αλλά να μένουν σπίτι να μεγαλώνουν την οικογένεια τους, έχουν υψηλότερες ετήσιες απολαβές της τάξεως των 8.500 επιπλέον δολαρίων από τους υπόλοιπους.

Η μελέτη αυτή δίηρκησε 26 χρόνια και συμμετείχαν 12.686 εθελοντές και από τα δύο φύλα. Οι εθελοντές έπρεπε να απαντήσουν σε ερωτήσεις που αφορούσαν στη θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Η πρώτη φορά που ερωτήθηκαν ήταν το 1979 όταν ήταν από 14 έως 22 ετών και ύστερα έπρεπε να απαντήσουν πάλι σε ίδιες ερωτήσεις άλλες τρεις φορές, με τελευταία φορά το 2005.

Οι άντρες που θεωρούσαν ότι η θέση της γυναίκας είναι στο σπίτι ήταν περισσότεροι σε σχέση με τις γυναίκες, αλλά το σημείο που μας ενδιαφέρει είναι ότι αυτή η μερίδα των αντρών έπαιρνε και σημαντικά μεγαλύτερο μισθό. Το αντίθετο παρατηρήθηκε στις γυναίκες, αφού εκείνες που είχαν "παραδοσιακές" απόψεις κέρδιζαν περίπου 1.500 δολάρια λιγότερα εκείνες που πίστευαν ότι η γυναίκα πρέπει να εργάζεται.

Η ψυχολόγος Magdalena Zawisza αναφέρει επί του θέματος: "Ένας λόγος θα μπορούσε να είναι το ότι οι άνδρες που σκέφτονται "οπισθοδρομικά" ενδιαφέρονται πολύ για την εξουσία, τόσο όσον αφορά στην απόκτηση χρημάτων όσο και σε σχέση με τον ρόλο της "υποταγμένης" γυναίκας. Επίσης οι εργοδότες είναι πιο πιθανό να δώσουν προαγωγή στους άνδρες των οποίων οι γυναίκες δεν εργάζονται,επειδή αναγνωρίζουν την ανάγκη να υποστηρίξουν αυτές τις οικογένειες".



Οι άντρες πιο ευτυχισμένοι από τις γυναίκες
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του πανεπιστημίου Κέιμπριτζ και της νότιας Καλιφόρνια, η ευτυχία δεν είναι ισότιμη στα δύο φύλλα. Αν και οι γυναίκες στη δεκαετία 20-30 δείχνουν πιο ευχαριστημένες με τη ζωή τους σε σχέση με τους άντρες, οι τελευταίοι είναι πιο ευτυχείς μετά τα 40 τους χρόνια. Η έρευνα επικεντρώθηκε σε αυτήν την ηλικία και συμπεραίνει πως ο γάμος και τα χρήματα είναι το “κλειδί” της ευτυχίας.

Ένας πετυχημένος γάμος και η οικονομική ευχέρεια μοιάζουν να αποτελούν κύριο στόχο των περισσότερων ανθρώπων. Η ευτυχία, ως γνωστόν, προκύπτει από την επίτευξη των στόχων μας, οπότε οι ερευνητές συνέκριναν τα επίπεδα ευτυχίας που βιώνουν γυναίκες και άνδρες κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Το συμπέρασμα είναι ότι παρ' όλο που οι γυναίκες ξεκινούν την ενήλικη ζωή τους ευτυχέστερες από το άλλο φύλο, καταλήγουν πιο δυστυχείς.

Όπως εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας, Άνκε Πλάγκνολ, οι άνδρες έρχονται πιο κοντά στην εκπλήρωση των στόχων τους μετά τα 40. Σε αυτήν την ηλικία είναι πιο ικανοποιημένοι με την οικονομική τους κατάσταση και την οικογενειακή τους ζωή, γιατί κατά μέσο όρο μεταξύ 20-30 οι περισσότεροι άντρες είναι μόνοι και ανικανοποίητοι ως προς τα χρήματα που κερδίζουν.

Αν και ο γάμος δεν φέρνει απαραίτητα την ευτυχία, για τους περισσότερους αποτελεί δείγμα ευτυχίας. Ακόμα και όσοι είναι σε μία σταθερή σχέση, είναι σε καλύτερη οικονομική θέση από όσους στηρίζονται αποκλειστικά στα δικά τους έσοδα.

Γιατί οι άντρες δεν «υπακούν» τις γυναίκες τους
Συνήθως ο άντρας δε βοηθάει στις δουλειές του σπιτιού, αυτό είναι γεγονός. Μήπως όμως αυτή του η συμπεριφορά σχετίζεται με την άρνηση να ακολουθήσει τις οδηγίες και να εκπληρώσει τις επιθυμίες της γυναίκας του;

Στην ψυχολογία είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι κάποιες φορές έχουν την τάση να κάνουν το ακριβώς αντίθετο από αυτό που τους ζητείται από τον/την αγαπημένο/η τους ή το αφεντικό τους. Μήπως, όμως, η αντιδραστικότητα αυτή συμβαίνει στο υποσυνείδητό μας και είναι πέρα του ελέγχου μας; Μια νέα μελέτη, ερευνά αυτήν την πιθανότητα.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα καλέστηκαν να ονομάσουν το άτομο που θεωρούν πως «ελέγχει» τη ζωή τους και εκείνο που το μόνο που θέλει από αυτούς είναι να περνάνε καλά. Στη συνέχεια, έπρεπε να διακρίνουν λέξεις μέσα από ανακατεμένα και χωρίς νόημα κείμενα, ενώ τα δύο ονόματα που είχαν διαλέξει αναβόσβηναν στην οθόνη του υπολογιστή.

Τα ονόματα αναβόσβηναν πολύ γρήγορα για να μπορέσουν να «καταγραφούν» στο συνειδητό μέρος της αντίληψής τους. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν εμφανιζόταν στην οθόνη το όνομα εκείνου που ήθελε να περνάνε καλά, οι συμμετέχοντες είχαν καλύτερα αποτελέσματα και ξεχώριζαν περισσότερες λέξεις.

«Οι συμμετέχοντες δεν καταλάβαιναν καν ότι έβλεπαν αυτά τα ονόματα, αλλά παρόλα αυτά, υποσυνείδητα, «αρνούνταν» να κάνουν αυτό που τους είχε ζητηθεί όταν στην οθόνη περνούσε το όνομα του ατόμου που θεωρούσαν ότι έχει τον έλεγχο της ζωής τους», υποστηρίζει ο Γκάβαν Φιτζσίμονς, καθηγητής μάρκετινγκ και ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο Duke.

«Οι άνθρωποι που έχουν την τάση να γίνονται αντιδραστικοί, μπορεί υποσυνείδητα και χωρίς πρόθεση να συμπεριφέρονται μη παραγωγικά, μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν να αντισταθούν σε μία απόπειρα στέρησης της ελευθερίας τους», προσθέτει η Τάνια Σάρτραντ, επίσης καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο.

Κάπως έτσι μπορεί να εξηγηθεί το γεγονός πως οι περισσότεροι άντρες δεν «υπακούν» τη γυναίκα τους όταν τους ζητάει να τη βοηθήσουν. Οι δύο επιστήμονες, που είναι στην πραγματικότητα ζευγάρι, διαφωνούν πάνω στους τρόπους αντιμετώπισης αυτού του «φαινομένου».Είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει, ή μήπως είναι τόσο βαθιά υποσυνείδητη αντίδραση που δεν βελτιώνεται;

Γιατί δεν είναι όλοι οι άντρες όμορφοι
Ένα παλιό πρόβλημα της βιολογίας είναι η δυσκολία να εξηγηθεί η μεγάλη ποικιλομορφία που παρατηρείται μεταξύ ατόμων σε έναν πληθυσμό. Θεωρητικά η επιλογή αρσενικών με βάση συγκεκριμένα χαρακτηριστικά από τα θηλυκά θα έπρεπε να πολλαπλασιάσει τα καλύτερα γονίδια μέσα στον πληθυσμό. Αυτό είναι ένα από τα βασικά προβλήματα στην εξελικτική βιολογία δηλώνει η Marion Petrie του Newcastle University.

Το παράδοξο «lek»
Lek στα σουηδικά σημαίνει ευχάριστα παιχνίδια και δραστηριότητες. Στην εξελικτική βιολογία είναι η αρένα της αναπαραγωγής δηλαδή η συνάθροιση αρσενικών για να επιδείξουν την αρρενωπότητα τους: Στα παγώνια, τα θηλυκά επιλέγουν τα αρσενικά με τα πιο μακριά φτερά το ισοδύναμο του Brad Pitt για τους άντρες. Αυτές οι ελκυστικές ιδιότητες συνήθως υποδηλώνουν άλλα επιθυμητά χαρακτηριστικά όπως ανθεκτικότητα στις ασθένειες που θα περάσουν στους απογόνους.

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο σεξουαλικής επιλογής, αν οι γυναίκες επέλεγαν μόνο τα ελκυστικά αρσενικά τότε όλα τα αρσενικά θα έπρεπε να είναι εξίσου ελκυστικά και στην περίπτωση των παγωνιών θα είχαν εξίσου μακριές ουρές. Αλλά αυτό είναι πολύ μακριά από την πραγματικότητα: Για κάθε Brad Pitt υπάρχει ένας Danny De Vito όπως και για κάθε Angelina Jolie υπάρχει μια Amy Winehouse σε ανθρώπους, πτηνά και όλα τα ζωικά είδη. Αυτό είναι το παράδοξο «lek» και ήταν ο γρίφος της εξελικτικής βιολογίας για δεκαετίες.

H απάντηση στο παράδοξο
Μια ομάδα όμως βρετανών ερευνητών υποστηρίχουν ότι έχουν βρει τη λύση και κατά συνέπεια την απάντηση στο γιατί δεν είμαστε όλοι όμορφοι. Και η απάντηση ακούει στο όνομα «μηχανισμοί επιδιόρθωσής DNA».

Οι επιδιορθωτικοί μηχανισμοί του DNA σε ένα κύτταρο είναι μια σειρά χημικών αντιδράσεων που σε επισκευάζουν τις βλάβες του DNA και επιτρέπουν ένα πολύ μικρό αριθμό αλλαγών που λέγονται μεταλλάξεις. Άλλες μεταλλάξεις μπορεί να είναι επιβλαβείς και να οδηγήσουν σε εκφυλισμό των κυττάρων και ανάπτυξη καρκίνων και άλλες χρήσιμες όπως αυτές που κάνουν ένα κύτταρο πιο ανθεκτικό σε επιθέσεις από βακτήρια ή ιούς.

Μεταλλάξεις εναντίον επιλογής συντρόφου
Μια τρίτη κατηγορία μεταλλάξεων επηρεάζουν τους επιδιορθωτικούς μηχανισμούς καθιστώντας τους λιγότερο αποτελεσματικούς και τελικά επιτρέπουν περισσότερες μεταλλάξεις. Μπορείς να αυξήσεις ή να μειώσεις τις μεταλλάξεις λέει η Petrie.

Ένας υψηλότερος ρυθμός μεταλλάξεων επιτρέπει μεγαλύτερη γενετική ποικιλομορφία σε έναν πληθυσμό. Χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο σε ηλεκτρονικό υπολογιστή, η Petrie βρήκε ότι οι μεταλλάξεις της τρίτης κατηγορίας αυξάνουν τη γενετική ποικιλομορφία υπερακοντίζοντας τη μείωση που προκαλεί η σεξουαλική επιλογή με βάση τα επιθυμητά χαρακτηριστικά.

Σε προηγούμενες έρευνες της, η Petrie έδειξε ότι άντρες με μεγαλύτερη ποικιλομορφία σε γονίδια που αφορούν την ανθεκτικότητα σε ασθένειες ήταν πιο ελκυστικοί στις γυναίκες. Έτσι επειδή αυτοί οι άντρες κουβαλούν περισσότερες νέες αλλαγές στα γονίδια τους θα κληρονομήσουν στους απογόνους τους περισσότερες αλλαγές και θα αυξήσουν την ποικιλομορφία στον πληθυσμό κάτι που φαίνεται να ισχύσει σε όλους τους οργανισμούς.

Αυτή η αύξηση σημαίνει ότι τα φτερά των παγωνιών πάντα θα διαφέρουν σε μήκος και κάποιοι άντρες δε θα γίνουν ποτέ Brad Pitt.




Πηγή: http://www.oneman.gr