Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Παχαίνει η μπίρα;


Ποια είναι τα βασικά συστατικά της μπίρας; Πόσες θερμίδες έχει και πόσο αλκοόλ περιέχει;






Η κλασική συνταγή μπίρας περιλαμβάνει ως βασικά συστατικά τη βύνη κριθαριού (συνηθέστερα παστεριωμένη ή αποστειρωμένη), το λυκίσκο, τη μαγιά (φυσική ή επιπρόσθετη) και βεβαίως το νερό. Λόγω των συγκεκριμένων πρώτων υλών η μπίρα διαθέτει βιταμίνες της ομάδας Β, όπως το φολικό οξύ, διάφορα αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή και πολυφαινόλες), φυτικά


οιστρογόνα, ιχνοστοιχεία και μέταλλα, όπως κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, πυρίτιο κ.ά. Έχει επίσης χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ελάχιστη σε νάτριο, σχετικά μικρή σε υδατάνθρακες και αποδίδει λιγότερες θερμίδες συγκριτικά με άλλα αλκοολούχα ποτά στην ίδια ποσότητα κατανάλωσης.
Και από θερμίδες;
Η θερμιδική απόδοση κάθε μπίρας εξαρτάται από την περιεκτικότητά της σε αλκοόλ και υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, 1 κουτάκι (330 ml ή 33 cl) «ξανθιάς» lager –το είδος μπίρας που καταναλώνεται περισσότερο στη χώρα μας– περιέχει 14-16 γρ. αλκοόλης, 13–15 γρ. υδατάνθρακες και περίπου 150 θερμίδες. Οι μπίρες με περισσότερο αλκοόλ αποδίδουν κατά κανόνα περισσότερες θερμίδες, ενώ αυτές με χαμηλότερο αλκοόλ ή χωρίς καθόλου αλκοόλ λιγότερες.
Ενδεικτική θερμιδική απόδοση ανά ποτήρι 250 ml
ΜΠΙΡΑ ΘΕΡΜ.
Lager με 3,5% αλκοόλ 99
Lager με 4% αλκοόλ 89
Lager με 5% αλκοόλ 103
Stout με 7% αλκοόλ 147
Μοναστηριακού τύπου με 7% αλκοόλ 146
Χωρίς αλκοόλ 57
Περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Στις συσκευασμένες μπίρες αναγράφεται ο αλκοολικός τους βαθμός (vol), δηλαδή η εκατοστιαία (%) περιεκτικότητά τους κατ' όγκο σε αιθυλική αλκοόλη (ή αλλιώς αιθανόλη ή απλώς αλκοόλ). Σε γενικές γραμμές, οι πιο ελαφριές μπίρες περιέχουν 3-4% αλκοόλ, που σημαίνει 3-4 ml αλκοόλ ανά 100 ml μπίρας, οι κλασικές lager 4-6%, οι σκουρόχρωμες 6-7%, οι μοναστηριακού τύπου 7-9%, ενώ υπάρχουν μπίρες ειδικού τύπου με λιγότερο αλκοόλ (2-2,5%) ή και χωρίς καθόλου (alcohol free), όπως υπάρχουν και μπίρες με περιεκτικότητα αλκοόλ άνω του 10%. Για να έχετε ένα μέτρο σύγκρισης, να θυμάστε ότι το ούζο και το τσίπουρο περιέχουν 35-48% αλκοόλ, το ουίσκι 40%, ενώ το κόκκινο κρασί από 11-16%.
Παχαίνει ή όχι;
Παρά τη διαδεδομένη άποψη ότι η μπίρα παχαίνει και δημιουργεί κοιλιά, η μέτρια κατανάλωσή της στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής και ενός δραστήριου τρόπου ζωής δεν επιφέρει αύξηση του σωματικού βάρους ή του κοιλιακού λίπους. Αυτό που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους είναι η καθημερινή υπερκατανάλωσή της, ιδίως δε όταν η συνήθεια αυτή συνδυάζεται με φαγητά ενεργειακά πυκνά, π.χ. σουβλάκια ή πίτσες βλέποντας τηλεόραση, με αποτέλεσμα την υπερβολική πρόσληψη θερμίδων από το σύνολο της διατροφής.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 170
Επικαιροποίηση: Ιούλιος 2015.



Πηγή: