Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2015

Tα 10 μεγαλύτερα γεγονότα που συντάραξαν τις διεθνείς αγορές τις τελευταίες 60 ημέρες


O πλούτος της χρηματιστηριακής αγοράς τείνει να εκμηδενιστεί σε όλο τον πλανήτη και καμία από τις μεγαλύτερες οικονομίες δεν έχει...




εξαιρεθεί από αυτό

Θα νόμιζε κανείς ότι η ταυτόχρονη συντριβή όλων των μεγαλύτερων χρηματιστηριακών αγορών σε όλο τον κόσμο θα είναι πολύ μεγάλη είδηση.

Αλλά μέχρι στιγμής τα κύρια μέσα μαζικής ενημέρωσης ασχολούνται με άλλα θέματα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ημερών, γίναμε μάρτυρες της πιο σημαντικής παγκόσμιας πτώσης των χρηματιστηρίων από το φθινόπωρο του 2008 και όμως οι περισσότεροι άνθρωποι φαίνεται ότι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτό είναι μόνο μια προσωρινή «πρόσκρουση» και ότι η ανοδική αγορά θα συνεχιστεί.

Όταν ο δείκτης Dow Jones σημείωσε κατακόρυφη πτώση 777 μονάδων στις 29 του Σεπτεμβρίου 2008 όλοι πάγωσαν.

Αλλά ένα χρηματιστηριακό κραχ δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία μόνο ημέρα.

Από την κορυφή της αγοράς στις αρχές του έτους, ο Dow έχει υποχωρήσει σχεδόν τρεις φορές περισσότερο από ότι το «ατύχημα» των 777 μονάδων το 2008.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εξήντα ημερών, είδαμε το 8ο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κραχ στην ιστορία των ΗΠΑ.

Θα νόμιζε κανείς ότι αυτό θα είναι αρκετό για να ξυπνήσει τους ανθρώπους, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί εξακολουθούν να μην ανησυχούν.

Αυτή τη στιγμή, ο πλούτος της χρηματιστηριακής αγοράς τείνει να εκμηδενιστεί σε όλο τον πλανήτη και καμία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες οικονομίες δεν έχει εξαιρεθεί από αυτό.



Ιδού μια περίληψη του τι έχουμε δει τις τελευταίες ημέρες...

1. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει περισσότερο από 2.000 μονάδες από την ιστορική κορυφή του.

2. Στην Κίνα ο Shanghai Composite έχει πέσει σχεδόν 40% από την ιστορική κορυφή νωρίτερα αυτό το έτος.

Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται σταθερά ενώ ο βιομηχανικός δείκτης έχει υποχωρήσει σε χαμηλό 78 μηνών.

3. Στην Ιαπωνία ο Nikkei έχει βιώσει εξαιρετικά βίαιες κινήσεις πρόσφατα, ενώ βρίσκεται κατά 3.000 μονάδες χαμηλότερα από την κορυφή του 2015.

4. Στη Γερμανία σχεδόν το ένα τέταρτο της αξίας των μετοχών έχει ήδη εξαϋλωθεί.

Το σκάνδαλο των εκπομπών της Volkswagen βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο, ενώ δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προειδοποιούν για μαζική προβλήματα στην μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας.

5. Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι μετοχές έχουν μειωθεί περίπου 16% από τα ιστορικά υψηλά τους, ενώ και η οικονομία της χώρας είναι σίγουρα στο μεταίχμιο.

6. Στη Γαλλία οι μετοχές έχουν μειωθεί σχεδόν 18%, ενώ έχει γίνει εξαιρετικά εμφανές ότι η Γαλλία είναι στην ίδια ακριβώς διαδρομή που η Ελλάδα ακολούθησε.

7. Στη Βραζιλία ο χρηματιστηριακός δείκτης έχει χάσει πάνω από 12.000 μονάδες, ενώ η οικονομία έθνος έχει ήδη εισέλθει και επισήμως μια νέα ύφεση.

8. Στην Ιταλία οι μετοχές είναι ήδη κάτω κατά 15%

9. Στην Ινδία οι μετοχές έχουν πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 4.000 μονάδες, ενώ οι αναλυτές ανησυχούν βαθύτατα την εξαγωγική οικονομίας, καθώς το παγκόσμιο εμπόριο συνεχίζει να συρρικνώνεται.

10. Στη Ρωσία, αν και η τιμή του πετρελαίου έχει καταρρεύσει, η οικονομία κινείται καλύτερα του αναμενομένου.

Οι μετοχές έχουν μειωθεί κατά περίπου 10% μέχρι στιγμής και αν η τιμή του πετρελαίου παραμείνει χαμηλή το ρωσικό χρηματοπιστωτικό σύστημα θα συνεχίσει να υποφέρει.

Και όλα αυτά μόλις τους τελευταίους 2 μήνες...


Πηγή: http://bankingnews.gr/