Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Το περιβάλλον ευθύνεται για το 1/5 των ασθενειών


Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκτιμάται ότι είναι υπεύθυνοι για το 20% των ασθενειών στην Ευρώπη σύμφωνα με νέα στοιχεία που παραθέτουν η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Ένωση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καρδιάς (EHN) και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την Καρδιαγγειακή Πρόληψη και Αποκατάσταση (EACPR).



Όπως επισημάνθηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας, τα καρδιαγγειακά νοσήματα συνιστούν το μεγαλύτερο μέρος των ασθενειών που οφείλονται στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους, η ατμοσφαιρική ρύπανση και η ηχορύπανση είναι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι με ευρύ αντίκτυπο στην καρδιαγγειακή νόσο, σκοτώνοντας πάνω από 4 εκατομμύρια ανθρώπους ετησίως.

Το 90% περίπου του ευρωπαϊκού πληθυσμού εκτίθεται σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ηχορύπανσης που υπερβαίνουν τα συνιστώμενα πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Η ηχορύπανση αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης και των καρδιακών παθήσεων. Στην Ευρώπη, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε τουλάχιστον 10.000 πρόωρους θανάτους που οφείλονται σε καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε χρόνο.

Η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Ένωση, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Καρδιάς (EHN) και η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Καρδιαγγειακή Πρόληψη και Αποκατάσταση (EACPR) καλούν τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ) προχωρά σε ενημέρωση των αρμόδιων υπουργείων, με στόχο τη χάραξη μιας κοινής πολιτικής για να μειωθούν τα επόμενα χρόνια οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από τις περιβαλλοντικές απειλές και, εν τέλει, να μειωθούν τα ποσοστά των καρδιαγγειακών νόσων στη χώρα μας, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και της δημόσιας υγείας.



Πηγή: parapolitika.gr/