Σάββατο, 31 Οκτωβρίου 2015

Σε επίπεδα ρεκόρ η τρύπα του όζοντος πάνω από την ΑνταρκτικήΗ έκτασή της ξεπέρασε τη συνολική επιφάνεια της Ρωσίας και του Καναδά μαζί – Οι επιστήμονες δεν ανησυχούν, καθώς θεωρούν παροδικό το φαινόμενο της επέκτασης.Την επιφάνεια του Καναδά και της Ρωσίας μαζί ξεπέρασε τον Οκτώβριο η έκταση της τρύπας του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική, φτάνοντας στο επίπεδο ρεκόρ των 28,2 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες, ωστόσο, δεν δείχνουν να ανησυχούν, καθώς, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, θεωρούν το φαινόμενο παροδικό και αναμένουν η τρύπα να σμικρυνθεί πάλι. Η διεύρυνση της τρύπας αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι η στρατόσφαιρα ήταν πολύ πιο κρύα από το συνηθισμένο. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, δεν αναστρέφεται η σταδιακή πορεία συρρίκνωσης της τρύπας. Η έκταση της τρύπας του όζοντος δεν είναι σταθερή, αλλά αυξομειώνεται στη διάρκεια του έτους. Το στρώμα του όζοντος προστατεύει από την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία του Ήλιου.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ του 1987 απαγόρευσε διάφορες χημικές ενώσεις (χλωροφθοράνθρακες κ.α.) που καταστρέφουν το όζον. Από τότε η κατάσταση βελτιώνεται με αργό ρυθμό, όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ενώ η τρύπα πάνω από την Ανταρκτική θα παραμείνει μεγάλη τουλάχιστον έως το 2025, καθώς οι χημικές ενώσεις παραμένουν στην ατμόσφαιρα για δεκαετίες μετά την απαγόρευσή τους.Πηγή: protothema.gr