Δευτέρα, 5 Οκτωβρίου 2015

Να μην έχουν τα θρησκευτικά την μορφή κατήχησης επιδιώκει το Υπουργείο Παιδείας


Μετά τη μετωπική σύγκρουση εκκλησίας με την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με φόντο την απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών και...τη στροφή στις δηλώσεις δια στόματος Φίλη κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, έρχονται εξελίξεις για το μάθημα των θρησκευτικών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Καθημερινής", η επιθυμία της ηγεσίας του υπουργείου είναι να πάψει το μάθημα να μοιάζει με θρησκευτική κατήχηση ή ομολογιακό μάθημα, αλλά ένα μάθημα με φωτικό-γνωσιολογικό περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα ο στόχος είναι σαν βάση για τη διαδασκόμενη ύλη να αποτελεί το θρησκευτικό φαινόμενο γενικά, οι μεγάλες θρησκείες ανά τον κόσμο, ο Χριστιανισμός και η Ορθοδοξία ειδικότερα, με έμφαση στην ιστορία και στον πολιτισμό. Οι αλλαγές προτείνονται από το Δημοτικό και σε όλα τα επίπεδα της Α' Βάθμιας και Β' Βάθμιας εκπαίδευσης, με το μάθημα να αναπτύσσεται σε τρεις κύκλους: Χριστιανισμός και Ορθοδοξία, άλλα χριστιανικά δόγματα, άλλες μεγάλες θρησκείες.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα μάθημα που δίνει βαρύτητα κατ' αναλογία 70%-30% υπέρ της διδασκαλίας του Χριστιανισμού. Ως βάση μελέτης των αλλαγών αυτών προτείνονται τα προγράμματα σπουδών που εγκρίθηκαν για τα θρησκευτικά το 2010-2011, εφαρμόστηκαν πιλοτικά το 2012-2013 και διευρύνθηκαν την επόμενη χρονιά. Οι αλλαγές προβλέπονταν στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων του "Νέου Σχολείου" του 2011, το οποίο δεν προχώρησε με τη δικαιολογία έλλειψης κονδυλίων. Από την άλλη, το μνημόνιο αναφέρει ρητά στην τελευταία δανειακή σύμβαση που ψηφίστηκε από τη βουλή τον Αύγουστο, πως μεταξύ των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης που θα κρίνει τις επόμενες δόσεις συμπεριλαμβάνεται και εκείνη του Νέου Σχολείου, με στόχο να συνεχιστούν κάποιες και άλλες να σταματήσουν, αλλά και να μην χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ.

Τέλος, σε ό, τι αφορά στην απαλλαγή από το μάθημα φαίνεται πως η κυβέρνηση κάνει πίσω ολοταχώς και οι εξαγγελίες για απλοποίηση των διαδικασιών για την απαλλαγή από τα θρησκευτικά της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου, μάλλον θα μείνουν εξαγγελίες.Πηγή: http://www.dikaiologitika.gr/