Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2015

Eurogroup: Τρέξτε για να πάρετε τα λεφτά ως τα τέλη Οκτώβρη


Μπορεί η συζήτηση για την Ελλάδα να κράτησε περίπου 20 λεπτά στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα, αλλά...



το μήνυμα προς την Αθήνα ήταν κάτι παραπάνω από σαφές: τρέξτε για προαπαιτούμενα και αξιολόγηση, προκειμένου να «ξεκλειδώσει» η δόση.

Μετά από τη συνεδρίαση, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έθεσε με σαφήνεια τις απαιτήσεις της Ευρώπης από τη νέα ελληνική κυβέρνηση- την οποία καλωσόρισε, όπως και την ισχυρή δέσμευσή της για την εφαρμογή του προγράμματος- για το επόμενο διάστημα. Εως τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να εφαρμοστούν τα όσα συμφωνήθηκαν, προκειμένου να εκταμιευθούν 2 δισ. ευρώ προς την Αθήνα, ενώ έως τα τέλη Οκτωβρίου θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί νέοι στόχοι μεταξύ Αθήνας και Θεσμών και να έχει γίνει η πρώτη αξιολόγηση.

«Πρέπει να γίνει πολλή δουλειά. Να γίνουν πολλά τους επόμενους μήνες», τόνισε ο επικεφαλής του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου μετά από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Είναι σημαντικό
να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, είναι κρίσιμο για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη εντός και εκτός Ελλάδος», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση, σημείωσε ότι τέθηκαν οι επόμενοι στόχοι,
όταν είχαν εγκριθεί από το EuroWorking Group. «Ελπίζουμε ότι θα γίνουν όλα αυτά ως τα μέσα Οκτωβρίου. Μόλις εφαρμοστούν, θα ξεκλειδώσει η επόμενη εκταμίευση των 2 δισ. από τα 3 δισ. σύνολο», πρόσθεσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σε ό,τι αφορά το υπόλοιπο ένα δισ. ευρώ, τα κριτήρια- όπως ανέφερε ο Ολλανδός αξιωματούχος- θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί επειγόντως ως τα τέλη Οκτωβρίου. Εχουμε ζητήσει από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να δουλέψουν όσο πιο σκληρά μπορούν, ώστε η αξιολόγηση να γίνει το συντομότερο δυνατό. Είναι πολύ βασικό αυτό», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ο Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι για να προχωρήσει η
αξιολόγηση δεν πρέπει μόνο να εφαρμοστούν οι στόχοι, αλλά και «να υπάρξει διαφάνεια στην αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και της διακυβέρνησης του χρηματοπιστωτικού τομέα». Παράλληλα, συνέχισε, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει την αξιολόγηση των Τραπεζών και το Νοέμβριο- Δεκέμβριο θα πρέπει να γίνει η ανακεφαλαιοποίησή τους.



Πηγή: http://tsekouratoi17.blogspot.gr