Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

Πάμπλο Εσκομπάρ: Ο εγκληματίας που κατέστρεψε τη χώρα του



O Πάμπλο Εσκομπάρ, o «βασιλιάς της κοκαΐνης», ο «Ντα Βίντσι του εγκλήματος», ο «κακοποιός όλων των κακοποιών», όπως έμελλε να μείνει γνωστός, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του με τα καρτέλ, τη βία και την παρακμή της Κολομβίας, είναι θαμμένος σε ένα νεκροταφείο έξω από την πόλη του, το Μεντεγίν. Εδώ και χρόνια δεν επισκέπτεται κανείς τον τάφο. Και όμως, τους τελευταίους μήνες φθάνουν μέχρι εδώ καθημερινά 40 με 50 τουρίστες.



Ο λόγος; Ενα μπαράζ ταινιών και τηλεοπτικών σειρών σχετικών με τη ζωή και το μακάβριο «έργο» του, με πιο πρόσφατη αυτή του Netflix, το συναρπαστικό και πιστό στα γεγονότα και στην απεικόνιση της εποχής «Narcos». Ο Πάμπλο Εσκομπάρ έγινε, 22 χρόνια μετά το θάνατό του, της μόδας. Το ενδιαφέρον του Χόλιγουντ ξαναφέρνει στην επικαιρότητα αυτόν και την πιο αιματηρή περίοδο της Κολομβίας, δημιουργώντας το εύλογο ερώτημα: μπορεί κάποιος να αντιμετωπίσει την ιστορία του Εσκομπάρ και άρα της διάλυσης μιας χώρας ως «ψυχαγωγία»; «Για μένα», έγραψε πρόσφατα στο περιοδικό Vox ο Κολομβιανός δημοσιογράφος Μπερνάρντο Απαρίσιο Γκαρσία που ζει χρόνια στις ΗΠΑ, «που μεγάλωσα στην Κολομβία της ναρκω-τρομοκρατίας, είναι σαν να παίρνω ποπ κορν και να παρακολουθώ τη χώρα μου να καίγεται».

Ονειρό του η πολιτική

Ο Πάμπλο Εσκομπάρ ξεκίνησε την «καριέρα» του ως λαθρέμπορος μαριχουάνας και αφορολόγητων ειδών. Ηταν εύστροφος και αδίστακτος, εξαγόραζε ή εκφόβιζε τις Αρχές (έθετε το περίφημο δίλημμα plata o plomo, ασήμι ή μολύβι, δηλαδή χρήματα ή σφαίρες) και είχε εξασφαλισμένες τις ασφαλείς διαδρομές των φορτηγών του. Μέχρι που ο μόνος επιβιώσας έμπορος κοκαΐνης της Χιλής του Πινοσέτ διέφυγε στην Κολομβία και του πρότεινε να εμπορεύεται και την άσπρη σκόνη. Τα υπόλοιπα είναι... ιστορία.

Η αυτοκρατορία του, το βίαιο καρτέλ του Μεντεγίν, άγγιξε τόσο υψηλά επίπεδα πλούτου και εξουσίας, που σχεδόν κατάφερε να καταστρέψει τη χώρα. Η δίψα των Αμερικανών για το προϊόν του και η ασυλία που απολάμβανε στην Κολομβία τον μετέτρεψαν στον μεγαλύτερο έμπορο κοκαΐνης - ο οποίος, σημειωτέον, δεν έκανε ποτέ χρήση κοκαΐνης. Τα κέρδη του άγγιζαν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο! Ηταν τόσο πολλά, που δεν ήξεραν πού να τα αποθηκεύσουν. Δεκάδες οικόπεδα σε όλη την Κολομβία έκρυβαν θαμμένους θησαυρούς μετρητών, με αποτέλεσμα το 10% των κερδών να χάνονται κάθε χρόνο γιατί πλημμύριζαν, ξεχνιούνταν θαμμένα ή... τα έτρωγαν τα ποντίκια! Λέγεται πως ξόδευαν 2.500 δολάρια το μήνα μόνο στα λαστιχάκια για τις δεσμίδες των μετρητών! Ο ίδιος σύντομα έχτισε δεκάδες σπίτια. Το μεγαλύτερο, η έπαυλη Napoles, είχε έκταση 7,7 τετραγωνικά μίλια και διέθετε πισίνες, αρένα για ταυρομαχίες και ζωολογικό κήπο με ιπποπόταμους, καμηλοπαρδάλεις και ελέφαντες. Σε ένα πάρτι εκεί, έπνιξε στην πισίνα με τα ίδια του τα χέρια και μπροστά σε όλους τους καλεσμένους έναν σερβιτόρο που έκλεψε ένα σετ ασημένια μαχαιροπίρουνα...



Tην ίδια στιγμή, οι φτωχοί τον θεωρούσαν Ρομπέν των Δασών, τον αποκαλούσαν Δον Πάμπλο και σε πολλά σπίτια είχαν τη φωτογραφία του εικόνισμα. Ηταν τότε που μοίραζε λεφτά στους δρόμους και έχτιζε σπίτια για να μένουν οι φτωχοί. Ηταν πολύ αφοσιωμένος οικογενειάρχης, λάτρευε τη μητέρα του, τη γυναίκα του Τάτα και τα δύο παιδιά του. Στόχος του ήταν να είναι αγαπητός, να μπει στην πολιτική και να επηρεάσει και από εκεί τις τύχες της χώρας. Προτεραιότητά του, να μην περάσει ποτέ η ρύθμιση για έκδοση των εμπόρων ναρκωτικών στις ΗΠΑ. Οταν το όνειρό του βυθίστηκε καθώς ο υπουργός Δικαιοσύνης Ροντρίγκο Λάρα αποκάλυψε τη σύνδεσή του με τα καρτέλ και τον απέπεμψε από το Κογκρέσο, όπου είχε εκλεγεί, ξεκίνησε ο πόλεμος μεταξύ Εσκομπάρ και Κολομβίας.

Πόλεμος Εσκομπάρ - Κολομβίας

Στα 20 χρόνια που βασίλευε στο Μεντεγίν, ήταν υπεύθυνος για τη δολοφονία του Λάρα αλλά και του υποψήφιου προέδρου Λουίς Κάρλος Γκαλάν, που υποστήριζε την έκδοση στις ΗΠΑ. Ηταν ο άνθρωπος πίσω από την πολιορκία του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που είχε ως συνέπεια το θάνατο 98 ανθρώπων και την καταστροφή όλων των ενοχοποιητικών στοιχείων εναντίον του. Με εντολή του τοποθετήθηκε το 1989 η βόμβα στην πτήση της Αvianca που είχε στόχο τον τότε πρόεδρο της Κολομβίας Σεζάρ Γκαβίρια (ο οποίος τελικά δεν επέβαινε στο αεροπλάνο), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 110 επιβάτες. Για πολλά χρόνια η Κολομβία μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, το οποίο ο Εσκομπάρ βομβάρδιζε κατά βούληση για να πιέσει την κυβέρνηση να δεχτεί τους όρους του, ακόμα και για την παράδοσή του. Χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από τις βόμβες αυτές, αλλά και από τα σχετικά με τα ναρκωτικά εγκλήματα που γίνονταν καθημερινά.

Χρειάστηκαν πολλά χρόνια και η ενεργός ανάμειξη της Αμερικής (από τη δίωξη ναρκωτικών DEA μέχρι τη στρατιωτική ομάδα Delta), που τον θεωρούσε πλέον εχθρό της εθνικής ασφάλειας, για να εκτελεστεί ο Εσκομπάρ. Αλλά αυτά θα τα δούμε στη δεύτερη σεζόν του «Narcos», του χρόνου το φθινόπωρο. Και φαίνεται πως αυτή θα τη δει ακόμα και ο Μπερνάρντο Γκαρσία: «Το “Narcos” δεν είναι τέλειο. Ομως καταφέρνει να αναβιώσει μια περίοδο της ιστορίας της χώρας μου που θα θέλαμε να ξεχάσουμε, σεβόμενο παράλληλα τους ανθρώπους που κατέστρεψε το εμπόριο κοκαΐνης. Και μόνο το γεγονός ότι μια τέτοια σειρά υπάρχει, αποτελεί απόδειξη του πόσο η Κολομβία έχει πια προχωρήσει...»



Πηγή: kathimerini.gr