Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Ποιο από τα δύο έχει περισσότερες θερμίδες;


Οι μέρες των γιορτών πλησιάζουν και το δίλημμα μελομακάρονο ή κουραμπιές...



έχει ήδη αρχίσει





στριφογυρίζει στο μυαλό μας. Δύο γλυκίσματα εξίσου δημοφιλή την περίοδο των Χριστουγέννων που και για λόγους παράδοσης θα ήταν ψέμα να πούμε ότι δεν θα τα γευτούμε. Ακόμα και όσοι βρίσκονται ήδη σε κάποια προσπάθεια απώλειας βάρους, μπορούν να εντάξουν στο διαιτολόγιό τους και τα γλυκά αυτά. Ωστόσο καλό είναι να γνωρίζουμε τη θρεπτική σύσταση αυτών των δύο τροφίμων ώστε να μπορούμε να υπολογίσουμε σε τί ποσότητα και συχνότητα μπορούμε να τα καταναλώνουμε αυτή την περίοδο, χωρίς αυτό να μας στοιχίσει σε περιττά κιλά.



Από πλευράς θερμίδων και τα δύο αυτά γλυκίσματα έχουν περίπου τις ίδιες θερμίδες, προσφέροντας περίπου τον ίδιο βαθμό γευστικής ικανοποίησης. Αν και η θερμιδική τους σύσταση εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής τους και διαφοροποιείται ανάλογα με τη συνταγή, μπορούμε να πούμε ότι κατά μέσο όρο μας δίνουν 150 θερμίδες ανά κομμάτι.



Ωστόσο, όσο αφορά τη θρεπτική τους αξία, θα λέγαμε ότι το μελομακάρονο υπερτερεί επειδή περιέχει ελαιόλαδο, καρύδια και μέλι, αντί για το βούτυρο και τη ζάχαρη του κουραμπιέ. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και μονοακόρεστων λιπαρών και τα καρύδια προσφέρουν ωφέλιμα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αντίθετα, το ζωικό βούτυρο που περιέχεται στους κουραμπιέδες είναι πλούσιο σε κορεσμένα λίπη και μεγάλη κατανάλωσή του έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας.



Η περιεκτικότητά τους σε λιπαρά και σάκχαρα ορίζει, κατά προσέγγιση





βέβαια, και τη νόστιμη γεύση τους. Έτσι και οι δύο 'αντίπαλοι' προσφέρουν την ίδια περίπου ικανοποίηση, καθώς έχουν περίπου την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά με διατροφική ανωτερότητα του μελομακάρονου εξ ’αιτίας των καλών λιπαρών του ελαιολάδου. Επίσης, το μέλι με τα καρύδια του μελομακάρονου μας προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες που σχετίζονται με την καλή λειτουργία του νευρικού μας συστήματος.



Διάφορες παραλλαγές στη συνταγή του μελομακάρονου περιλαμβάνουν ξύσμα πορτοκαλιού, κανέλλα, γαρύφαλλο, χυμό πορτοκάλι κ.α, ενώ αυτή του κουραμπιέ ξηρούς καρπούς (κυρίως αμύγδαλο), και μπορούν να δώσουν extra νοστιμιά στα γλυκίσματα αυτά. Ομοίως “πειράζοντας” μια συνταγή όσον αφορά την ποσότητα και ποιότητα των λιπαρών υλών και των σακχάρων που προσθέτουμε διαφοροποιούμε και τη τελική θερμιδική σύσταση του γλυκού μας.



Αν πρέπει λοιπόν να ανακυρήξουμε το νικητή, θυμήσου ότι το μελομακάρονο υπερτερεί του κουραμπιέ κυρίως λόγω της θρεπτικής του αξίας παρά της θερμιδικής και συνεπώς, και





τα δύο αυτά γλυκίσματα μπορούν να ενταχθούν σε μικρή κατανάλωση στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής χωρίς κίνδυνο για αύξηση βάρους.

Καλές Γιορτές!



Πηγή: http://y-olo.gr/