Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2015

Πιο αδύνατα παιδιά και έφηβοι που κοιμούνται νωρίς


Τα παιδιά και οι έφηβοι που μπαίνουν νωρίς για ύπνο και ξυπνούν νωρίς το πρωί...



είναι πιο αδύνατα και με καλύτερη φυσική κατάσταση απ’ ό,τι οι συνομήλικοί τους που μένουν ξύπνιοι έως αργά και το πρωί «σκουντουφλάνε», σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας κατέγραψαν τις ώρες ύπνου και έγερσης 2.200 παιδιών και εφήβων, ηλικίας 9 έως 16 ετών, και συνέκριναν με αυτά το σωματικό βάρος και τις εξωσχολικές δραστηριότητές τους.

Οι «πρωινοί τύποι» της μελέτης έμπαιναν κατά μέσον όρο για ύπνο στις 21.20’ το βράδυ και ξυπνούσαν γύρω στις 7 το πρωί. Οι «νυχτερινοί τύποι» έμπαιναν για ύπνο στις 22.40’ το βράδυ και ξυπνούσαν με τα χίλια ζόρια στις 8.20’ κατά μέσον όρο (το Σαββατοκύριακο ξυπνούσαν πολύ αργότερα, οπότε ανέβαινε ο μέσος όρος τους).

Όπως έδειξε η σύγκριση των στοιχείων, τα παιδιά που έμπαιναν αργά για ύπνο και ξυπνούσαν αργά, είχαν 1,5 φορές περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα.

Επιπλέον, είχαν διπλάσιες πιθανότητες να διάγουν καθιστική ζωή και 2,9 φορές περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν τηλεόραση ή να ασχολούνται με τα κομπιούτερ και τα βιντεοπαιχνίδια περισσότερο απ’ όσο ορίζουν οι ισχύουσες οδηγίες (σ.σ. το όριο είναι έως το πολύ 2 ώρες την ημέρα).

«Η ιδιαιτερότητα αυτής της μελέτης είναι πως μεταξύ των παιδιών και των εφήβων δεν υπήρχε διαφορά ως προς την συνολική διάρκεια του ύπνου, ανεξάρτητα από την ώρα που έμπαιναν για ύπνο ή που ξυπνούσαν», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Κάρολ Μέιχερ.

«Μέχρι τώρα ξέραμε πως η έλλειψη ύπνου σχετίζεται με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία, αλλά διαπιστώνουμε ότι και το πότε θα κοιμηθεί κανείς έχει πολύ μεγάλη σημασία».

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο τεύχος Οκτωβρίου της επιθεώρησης «Sleep».



Πηγή: tromaktiko