Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Μυστικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν πριν από τη συμφωνία



Πραγματοποιούνταν παράλληλα με τις επίσημες συνομιλίες για τα πυρηνικά



Η ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ήταν αποτέλεσμα πολύμηνων μυστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν, σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Όπως σχολίασαν υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι που μίλησαν υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνταν παράλληλα με τις επίσημες συνομιλίες μεταξύ της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) και του Ιράν.

Κατά τη διάρκεια των μυστικών διαβουλεύσεων της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης, που έλαβαν χώρα τον Σεπτέμβριο, Οκτώβριο και Νοέμβριο αναπτύσσονταν ιδέες, οι οποίες αργότερα παρουσιάζονταν στις γενικές διαπραγματεύσεις. Η κυβέρνηση Ομπάμα ζήτησε από τους δημοσιογράφους να μην δημοσιοποιήσουν τις λεπτομέρειες που είχαν ανακαλύψει για τη μυστική διπλωματία μέχρι να τελείωναν οι συνομιλίες στη Γενεύη. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα Al-Monitor, με έδρα την Ουάσινγκτον, προχώρησαν στις αποκαλύψεις την Κυριακή.

Η πυρηνική συμφωνία, που συνιστά το πλέον αξιόλογο επίτευγμα του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην εξωτερική πολιτική, επετεύχθη στις 4.30 τα ξημερώματα σε ένα ξενοδοχείο της Γενεύης έπειτα από την πέμπτη ημέρα του τρίτου κύκλου των εντατικών συνομιλιών. Πρόκειται για την πιο σημαντική συμφωνία μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης από την ιρανική επανάσταση το 1979 και προβλέπει ότι το Ιράν θα σταματήσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε ποσοστό πάνω από 5%, θα «αραιώσει» τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου πάνω από 20% και θα επιτρέψει πιο ενδελεχείς ελέγχους στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις. Επίσης δεν θα προχωρήσουν οι εργασίες στον πυρηνικό σταθμό του Αράκ που έχει τη δυνατότητα παραγωγής πλουτωνίου. Ως αντάλλαγμα, η Τεχεράνη, εφόσον τηρήσει τη συμφωνία, εξασφαλίζει ότι δεν θα τής επιβληθούν νέες κυρώσεις για έξι μήνες καθώς και μέτρα χαλάρωσης των κυρώσεων ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων που θα ανακουφίσουν την οικονομία της.






Πηγή: tovima.gr