Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2013

Eνα ουρλιαχτό συγκλόνισε την Εθνική Βιβλιοθήκη στην Πανεπιστημίου


Λίγα λεπτά πριν τη μία το μεσημέρι, οι δεκάδες παριστάμενοι στο ιστορικό αναγνωστήριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης πετάχτηκαν από τις θέσεις τους καθώς ένα ουρλιαχτό διέτρεξε τον επιβλητικό χώρο και ταξίδεψε πάνω στις ράχες των βιβλίων, τα στιλπνά ξύλινα τραπέζια αναγνωστηρίου τις επιβλητικές κολώνες.



Χρειάστηκε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα για να αντιληφθούμε ότι προερχόταν από την εκρηκτική έναρξη της όπερας της Βαλίτσας της Λυρικής Σκηνής με το έργο του Ντον Τζιοβάννι. Ουσιαστικά όμως αυτό ήταν το ουρλιαχτό μιας γέννας: Γεννήθηκε μπροστά στα μάτια μας το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που ξεκινά το ταξίδι
του σε όλη την Αθήνα με πολλές δράσεις που ενώνουν την Εθνική Λυρική με την Εθνική Βιβλιοθήκη και με την έννοια της πράσινης αστικής ανάπτυξης. Ενα ταξίδι με τελικό προορισμό στο Κέντρο Πολιτισμού στο Φάληρο.
Οι βασικές συνιστώσες που θα συνυπάρξουν στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος ενώθηκαν ήδη και ξεκίνησαν αυτή τη διαδρομή στο πλαίσιο του προγράμματος «Ταξίδι στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος». Στις δημοτικές βιβλιοθήκες της Αθήνας, της Ηλιούπολης, του Χαϊδαρίου, του Χαλανδρίου, του Κερατσινίου- Δραπετσώνας θα παρουσιάζεται η Οπερα της Βαλίτσας της Λυρικής με το έργο Ντον Τζιοβάννι σε σκηνοθεσία του ευρηματικού Αλέξανδρου Ευκλείδη (τα λίγα λεπτά που παρακολουθήσαμε δικαίωσαν όσους τον θεωρούν ασφυκτικά ταλαντούχο και ρηξικέλευθα δημιουργικό). Παράλληλα θα γίνονται αναγνώσεις αγαπημένων βιβλίων από δημοφιλείς καλλιτέχνες (όπως η Αμαλία Μουτούση, ο αγνώριστος αξύριστος Δημήτρης Ημελλος, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Στάνκογλου που παραβρέθηκαν στην παρουσίαση που έγινε στην Εθνική Βιβλιοθήκη), εργαστήρια νέων που θα δημιουργήσουν φηψιακές ταινίες μικρού μήκους ακολουθώντας όλα τα στάδια της δημιουργίας και παραγωγής, δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και εργαστήρια ρητορικής (σε μια χώρα που παρουσιάζει πενία επιχειρημάτων και διαλεκτικών αρετών εσχάτως).






Πηγή: iefimerida.gr