Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013

Γιατί ο Δεκέμβριος είναι μήνας των εμφραγμάτων;


Ο αγαπημένος μήνας Δεκέμβριος φέρνει μαζί του τα Χριστούγεννα και τα πρώτα κρύα...



αλλά και... πολλά καρδιαγγειακά επεισόδια. Η πτώση της μέσης εξωτερικής θερμοκρασίας συνδέεται με τα επεισόδια αυτά. Όπως αναφέρουν έρευνες, ένα
στα τέσσερα εμφράγματα εκδηλώνονται αυτήν την περίοδο, συγκριτικά με άλλες εποχές του χρόνου.

Σε μελέτη διαπιστώθηκε πως για κάθε έναν βαθμό Κελσίου που πέφτει το θερμόμετρο σε μια συγκεκριμένη μέρα, παρατηρούνται γύρω στα 200 εμφράγματα παραπάνω. Ακόμα, στη διάρκεια του μήνα, μια μείωση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό σχετίζεται με μια σωρευτική αύξηση κατά 2% στον κίνδυνο εμφράγματος.

Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, στην οποία συλλέχθηκαν στοιχεία από 84.000 εισαγωγές ατόμων λόγω εμφράγματος σε βρετανικά νοσοκομεία κατά την τελευταία τριετία, ο μεγαλύτερος κίνδυνος εμφανίζεται μέσα σε χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων από την πτώση της θερμοκρασίας.

Τα άτομα ηλικίας 75–84 ετών – και ιδίως όσοι έχουν ιστορικό καρδιοπάθειας – φαίνεται να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μεταβολή της θερμοκρασίας, ενώ όσοι παίρνουν ασπιρίνη για καιρό, είναι λιγότερο ευάλωτοι. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η αγγειοσύσπαση που δημιουργείται από το κρύο οδηγεί σε αύξηση της πίεσης, αυξάνονται οι θρόμβοι στο αίμα, ενώ το χειμώνα πληθαίνουν ο λοιμώξεις που επιβαρύνουν πάρα πολύ το καρδιαγγειακό σύστημα. Το αξιοσημείωτο είναι όμως πως το έμφραγμα έρχεται όχι τις ημέρες της λοίμωξης, αλλά κατά την ανάρρωση, σχεδόν μία εβδομάδα μετά.

Γι' αυτό και οι καρδιοπαθείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί μετά από κάθε κρυολόγημα, σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό. Το ποσοστό των εμφραγμάτων κορυφώνεται ακόμη και στην εβδομάδα που μεσολαβεί μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, λόγω διατροφικής κραιπάλης.



Πηγή: clopyandpaste.blogspot.gr