Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Η ξανθιά που έβαλε σε μπελάδες τον Ομπάμα


Μέσα σε λίγες μόνο ώρες η Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ, η πρωθυπουργός της Δανίας, έκανε παγκόσμια αίσθηση για το «φλερτ» που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και την περίφημη φωτογραφία με την ίδια, τον πλανητάρχη και τον Ντέιβιντ Κάμερον.



Μέσα σε λίγες μόνο ώρες η Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ, η πρωθυπουργός της Δανίας, έκανε παγκόσμια αίσθηση για το «φλερτ» που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα, και την περίφημη φωτογραφία με την ίδια, τον πλανητάρχη και τον Ντέιβιντ Κάμερον. Η συμπεριφορά τους έκανε έξαλλη τη Μισέλ Ομπάμα, αφού οι τρεις τους έκαναν σαν έφηβοι «σε συναυλία», μόνο που παρευρίσκονταν στην

επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα.
Ούτως ή άλλως όμως η Δανή πρωθυπουργός δεν είναι μία συνηθισμένη πολιτικός. Η πλούσια και σικάτη γκαρνταρόμπα της της χάρισε το παρατσούκλι «Gucci Χέλε», ενώ ο Τύπος της χώρας της συχνά την αποκαλεί «κυρία Μπότοξ» για την αγάπη που τρέφει στην περιποίηση - παρατσούκλια όχι και πολύ συνηθισμένα για πολιτικό.
Αλλά ούτε και η απάντησή της στα σχόλια για το ντύσιμό της από συντρόφους της στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ότι «δεν μπορούμε όλοι να μοιάζουμε σαν σκ... ά», είναι και πολύ συνηθισμένη μεταξύ πολιτικών. Μάλιστα, η αγάπη της για το σικ ντύσιμο είναι τόσο μεγάλη, που όταν επιβιβάστηκε σε στρατιωτικό αεροπλάνο για τη Λιβύη φόρεσε στρατιωτικό μπουφάν αλλά δεν αποχωρίστηκε τις γόβες και την κατακόκκινη τσάντα της, δημιουργίες του οίκου Gucci.
Επίσης, μάλλον κανένας ηγέτης δεν έσπευσε να ζητήσει αυτόγραφο από τη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ όπως η Τόρνινγκ - Σμιτ. Το περιστατικό συνέβη πέρσι τον Δεκέμβριο στο Οσλο σε κονσέρτο για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης. Η πρωθυπουργός είδε την ηθοποιό, βγήκε από το αυτοκίνητο και φωνάζοντας «γεια, είμαι η πρωθυπουργός της Δανίας, μπορώ να έχω ένα αυτόγραφο;», πόζαρε με μια μάλλον έκπληκτη Πάρκερ.
Επίσης, η ηγέτης της σκανδιναβικής χώρας μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έγινε η πρώτη πρωθυπουργός (και μάλλον όχι μόνο της Δανίας, αλλά παγκοσμίως) που μετείχε σε gay parade πέρσι στην Κοπεγχάγη. «Είναι πολύ δύσκολο να γίνει ακόμα και στις ημέρες μας αποδεκτή η διαφορετικότητα, οπότε είναι σημαντικό να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις και θα ήθελα να τις υποστηρίξω», είχε δηλώσει τότε ανακοινώνοντας παράλληλα νέα νομοθεσία που επέτρεπε τους γάμους μεταξύ ομοφυλόφιλων σε εκκλησία. «Ο νέος νόμος αποδεικνύει ότι ως κοινωνία δείχνουμε ανοχή σε όλους, ανεξάρτητα από ποιον αγαπούν», τόνισε σχετικά.

Οι φήμες για τον σύζυγό της
Πάντως, ήταν η ανεκτική κοινωνία της Δανίας που κουτσομπόλευε πριν από δύο χρόνια, την εποχή που αναλάμβανε την πρωθυπουργία (είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας) ότι ο άνδρας της, Στίβεν Κίνοκ, είναι ομοφυλόφιλος. Τις φήμες είχε διασπείρει ο πρώην λογιστής του ζεύγους την εποχή που οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Δανίας ξεσκόνιζαν τις δηλώσεις τους. Εκείνη την περίοδο, ο σύζυγός της, γιος του Νικ Κίνοκ, πρώην ηγέτη του Εργατικού Κόμματος της Βρετανίας, ζούσε στο Νταβός επειδή εργαζόταν για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ και περνούσε 33 περίπου Σαββατοκύριακα στη Δανία με τη γυναίκα του και τις δύο κόρες τους. Σύμφωνα με τη νομοθεσία στη χώρα, το γεγονός ότι δεν είναι μόνιμος κάτοικος Δανίας ωφελεί τη σύζυγό του, η οποία έχει φοροαπαλλαγή περίπου 50.000 από τα δάνεια για το σπίτι τους στην Κοπεγχάγη. Υπήρχαν ωστόσο μερικά κενά στις φορολογικές τους δηλώσεις, που γρήγορα... μπαλώθηκαν.

Τόσος δε ήταν ο ντόρος για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του συζύγου της, που η ίδια δεν δίστασε να το σχολιάσει και να χαρακτηρίσει τις φήμες «κακόγουστες» και «δυσάρεστες ιδίως για τα παιδιά τους». Ο πεθερός της μιλάει με θαυμασμό για τη νύφη του και κυρίως για την «αξιοπρεπή» αλλά και «σκληρή στάση» που κράτησε την περίοδο που αυτές οι φήμες κυκλοφορούσαν. Μάλιστε, μίλησε σε εφημερίδα της Δανίας, περιγράφωντας πώς τη γνώρισε: «Ηταν τα Χριστούγεννα του 1992, όταν ο Στίβεν μάς έφερε τη Χέλε στο σπίτι και το πρώτο που σκεφτήκαμε εγώ και η γυναίκα μου ήταν ''είναι πολύ όμορφη''. Επίσης είναι πολύ χαρούμενη, αστεία, έχει ηθικές αξίες, της αρέσει να διαβάζει, γνωρίζει τα πάντα για τη μουσική κάντρι και τραγουδάει πολύ ωραία».
Η Δανή πρωθυπουργός γνωρίστηκε με τον σύζυγό της στις Βρυξέλλες, όπου έκαναν μεταπτυχιακό -η Χέλε στις ευρωπαϊκές σπουδές- στο Κολέγιο της Ευρώπης.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ
Η Χέλε Τόρνινγκ - Σμιτ γεννήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου του 1966. Οι γονείς της, ο Χόλγκερ, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και η Γκρέτε, επιχειρηματίας, ήταν συντηρητικοί. Χώρισαν όταν η Χέλε ήταν δέκα ετών.
Με την αδελφή και τον αδελφό της έζησε με τη μητέρα της στην πόλη Ishoj, περιοχή με πολλούς μετανάστες. Στο Λύκειο άρχισε να πολιτικοποιείται και να ασχολείται με τα κινήματα ειρήνης και τα αντι-απαρτχάιντ. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες στην Κοπεγχάγη.
Εκείνη την περίοδο έγινε μέλος των Σοσιαλδημοκρατών. Για τρία χρόνια, από το 1994 μέχρι το 1997, ηγούνταν της γραμματείας του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Δανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου εκλέχτηκε μέλος το 1999. Μετά την αποτυχία του κόμματος στις εκλογές του 2005 ανέλαβε την ηγεσία σχηματίζοντας συμμαχία με το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα και εξασφαλίζοντας τη στήριξη δυο μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, των Σοσιαλφιλελεύθερων και του αριστερού Κόμματος της Ενότητας. Πρωθυπουργός εξελέγη τον Σεπτέμβριο του 2011.
Αντιδράσεις για το πολιτικό της έργο
Εκοψε επιδόματα ανεργίας για να μειώσει τον ΦΠΑ στην μπίρα!
Η πρωθυπουργός της Δανίας εκλέχτηκε με ποσοστό 24,8%, έχοντας ως κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική εκστρατεία της το «ανεξέλεγκτο χρέος ή βιώσιμη ευημερία». Υποστήριξε πως «χωρίς ανάπτυξη η Δανία δεν θα μπορέσει να πληρώσει το χρέος της και χωρίς ανάπτυξη δεν θα υπάρχουν χρήματα για την ευημερία των Δανών».
Ενα από τα πρώτα μέτρα που υιοθέτησε και εξόργισε τους αριστερούς συμμάχους της αλλά κι αρκετούς εντός του κόμματός της, ήταν να μειώσει τη φορολογία των επιχειρήσεων και τον ΦΠΑ σε αναψυκτικά και μπίρες. Αυτές οι φοροελαφρύνσεις χρηματοδοτήθηκαν από περικοπές στα επιδόματα για φοιτητές και ανέργους.
Αύξηση χρόνου εργασίας
Επίσης, θέσπισε την αύξηση του χρόνου εργασίας του κάθε εργαζόμενου κατά 12 λεπτά ημερησίως, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγικότητα. Η αύξηση της καταναλωτικής πίστης έκτοτε χαρακτηρίστηκε από αρκετούς οικονομολόγους της χώρας ως το «Φαινόμενο Χέλε».
Ο μήνας του μέλιτος όμως τελείωσε μάλλον απότομα. Τον περασμένο Απρίλιο τα σχολεία έβαλαν λουκέτο για μεγάλο διάστημα, εξαιτίας της απεργίας των εκπαιδευτικών που διαμαρτύρονταν για τις περικοπές στην Παιδεία. Οι δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν μεσούντων των κινητοποιήσεων, έδωσαν στους Σοσιαλδημοκράτες 14,4%, το μικρότερο ποσοστό τους στην ιστορία τους. Το καλοκαίρι το ποσοστό ανέβηκε στο 16,3%, ωστόσο παραμένει μακριά από το 24% που έλαβαν στις εκλογές.
Η συχνότερη κριτική που δέχεται η πρωθυπουργός είναι ότι από τότε που ανήλθαν στην εξουσία οι Σοσιαλδημοκράτες, η κοινωνική ανισότητα αυξήθηκε και παράλληλα μειώθηκε ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων σε σχολεία, νοσοκομεία και άλλες κοινωνικές υπηρεσίες. Η ίδια η Τόρνινγκ - Σμιτ χρεώνεται με το ψαλίδισμα αυτό του κοινωνικού κράτους, ενώ και ο Τύπος της ασκεί συχνά κριτική. «Είναι ασταθής, διχαστική κι ενοχλητική», «κι ενώ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έχει άνεση, στο εσωτερικό απέτυχε να δημιουργήσει ενθουσιασμό», είναι μερικά από τα συνηθέστερα σχόλια του Τύπου.


Πηγή: ethnos.gr