Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

Το εμβόλιο της φυματίωσης ενάντια στην πολλαπλή σκλήρυνση



Μικρή μελέτη σε ανθρώπους έδειξε ότι το BCG «βάζει φρένο» στην εξέλιξη της νόσου σε άτομα με πρώιμα συμπτώματα



Εμβόλιο που χορηγείται κατά της φυματίωσης ενδεχομένως και να μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μικρή ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Neurology».

Ομάδα ειδικών από το Πανεπιστήμιο της Σαπιέντζα στην Ρώμη, με επικεφαλής τον δρα Τζιοβάνι Ριστόρι, χορήγησε το εμβόλιο BCG σε 33 ανθρώπους που είχαν εμφανίσει τα πρώτα σημάδια της πολλαπλής σκλήρυνσης ενώ σε άλλα 40 άτομα εικονικό (ανενεργό) εμβόλιο.

Το 58% απαλλαγμένο νόσου στην πενταετία

Μετά από πέντε χρόνια, το 58% όσων είχαν κάνει το εμβόλιο, δεν είχε αναπτύξει τη νόσο έναντι μόνο 30% όσων είχαν εμβολιαστεί με το ανενεργό εμβόλιο.

«Τα αποτελέσματα είναι πολλά υποσχόμενα, αλλά απαιτείται πολύ περισσότερη έρευνα, ώστε να μάθουμε περισσότερα για την ασφάλεια και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του εμβολίου» εξηγεί ο δρ Ριστόρι και τονίζει ότι «οι γιατροί δεν θα πρέπει ακόμα να αρχίσουν να κάνουν αυτό το εμβόλιο για τη θεραπεία της πολλαπλής σκλήρυνσης».

Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι μια πάθηση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα στρέφεται κατά του οργανισμού, καταστρέφοντας το μονωτικό-προστατευτικό περίβλημα των νευρώνων που ονομάζεται μυελίνη.

Τα συμπτώματα της νόσου

Τα συμπτώματα -ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης- ποικίλουν από μουδιάσματα, κόπωση και έλλειψη ισορροπίας ως παράλυση και απώλεια της όρασης. Περίπου οι μισοί άνθρωποι που εμφανίζουν κάποια αρχικά συμπτώματα, αναπτύσσουν σκλήρυνση κατά πλάκας μέσα στην επόμενη διετία, ενώ σε ένα 10% των ασθενών η νόσος δεν εξελίσσεται περαιτέρω.

Το εμβόλιο BCG (Bacillus Calmette-Guerin) είναι ένα ζωντανό εμβόλιο, το οποίο παράγεται από ένα εξασθενημένο στέλεχος του βακτηρίου Mycobacterium bovis που προκαλεί φυματίωση στα ζώα. Τα εξασθενημένα αυτά βακτήρια δεν είναι σε θέση να προκαλέσουν μόλυνση στον άνθρωπο, όμως ενεργοποιούν το ανοσοποιητικό σύστημά του για να αντιμετωπίσει την πάθηση. Το BCG εδώ και 80 χρόνια περίπου είναι ένα από το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια στα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού των νεογέννητων σε πολλές χώρες.




Πηγή: tovima.gr