Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

«Κούρεμα» 75% στα επιτόκια των προθεσμιακών



Περασμένα… μεγαλεία τα επιτόκια του 5-6% στις προθεσμιακές καταθέσεις. Έχουν ήδη υποστεί …κούρεμα 60% ενώ μέσα στο 2014...



όπου είναι εξαιρετικά πιθανό να δούμε ακόμη και μηδενικά επιτόκια από την ΕΚΤ- το κούρεμα μπορεί να φτάσει στο 75%


Της Έφης Καραγεώργου.
Χαμηλές πτήσεις για καταθέτες και δανειολήπτες. Τα χαμηλά επιτόκια τόσο στις καταθέσεις, όσο και στα δάνεια είναι πλέον γεγονός. Το καλό είναι ότι οι δανειολήπτες θα μπορέσουν να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους με ευνοϊκότερους όρους.
Το κακό είναι ότι οι καταθέτες, θα χάσουν ένα μεγάλο ποσοστό σίγουρων αποδόσεων, όπως αυτές που πρόσφεραν οι καταθέσεις προθεσμίας. Εδώ τα επιτόκια από το 6% πέρυσι τον Ιανουάριο φέτος έχουν υποχωρήσει στο 2,5%. Και όσοι επιζητούν υψηλές αποδόσεις θα πρέπει πλέον να στραφούν σε εναλλακτικές επενδύσεις, που ομολογουμένως ενέχουν και μεγαλύτερο ρίσκο.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχουν ως εξής:
Το επιτόκιο του ευρώ θα παραμείνει για μεγάλο διάστημα στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%. Τουλάχιστον αυτό έχει δηλώσει ο επικεφαλής της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι. Και μάλιστα δεν αποκλείεται προσεχώς να δούμε και μηδενικά επιτόκια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Αυτό όμως σημαίνει πως τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα συρρικνωθούν περαιτέρω και μέσα στο 2014 θα υποχωρήσουν κάτω από το 2%. Οι οι τράπεζες, για να μην έχουν απώλειες και να διατηρήσουν τα χαρτοφυλάκια καταθέσεων, προχωρούν σε άλλου είδους προσφορές. Για παράδειγμα επιτρέπουν στους καταθέτες να προχωρούν σε καταθέσεις ή αναλήψεις στους λογαριασμούς τους ακόμα και όταν είναι «κλειστοί», επίσης προκαταβάλουν τους τόκους με την έναρξη της κατάθεσης. Προχωρούν όμως και σε «νέας γενιάς» προσφορές όπως είναι οι «πόντοι» που μετατρέπονται σε εκπτώσεις για αγορές, ακόμα και δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια.
Ωστόσο τα χαμηλά επιτόκια που ασκούν «πίεση» τους αποταμιευτές, δημιουργούν αποσυμπίεση στους δανειολήπτες καθώς μπορούν να ρυθμίσουν τα δάνεια τους με καλύτερους όρους.
Σε κάθε περίπτωση όσοι εξυπηρετούν δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο έχουν δει τις δόσεις τους να μειώνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.
Όπως αναφέραμε η πτώση των επιτοκίων βοηθά, όσους θέλουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, αφού το επιτόκιο που θα κληθούν να πληρώσουν θα είναι σημαντικά μειωμένο. Παράλληλα μέσα από τα προγράμματα ρυθμίσεων, που προσφέρουν οι τράπεζες, οι αναχρηματοδοτήσεις οφειλών με προσημείωση θα γίνουν με ελκυστικούς όρους και επιτόκια της τάξης του 4,5%.




Πηγή: fpress.gr