Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Τρώμε ακόμα DNA αλόγου;



Αποκαλυπτική της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά τροφίμων είναι η τελευταία λίστα προστίμων που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο ΕΦΕΤ.



Όμως την ίδια στιγμή ποιο αποκαλυπτική είναι και η τακτική της ελλιπούς ενημέρωσης που εφαρμόζει ο ΕΦΕΤ με αποτέλεσμα να επικρατεί πλήρης συσκότιση για το ποια εταιρία διάθεσε επικίνδυνα προϊόντα ή προϊόντα που περιέχουν διαφορετικά συστατικά από αυτά που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
Για παράδειγμα στη σημερινή ανακοίνωση του ΕΦΕΤ αναφέρεται ότι η Υφαντής που είχε κρούσμα της ανίχνευσης DNA Αλόγου σε προϊόντα της για το οποίο της είχαν επιβληθεί πρόστιμα το Νοέμβριο επανελέγχθηκε και βρέθηκε ότι έχει ανεπαρκή εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η εταιρία ακόμα δεν μπορεί να διαβεβαιώσει μέσω ελέγχων ότι δεν διαθέτει στην αγορά προϊόντα που περιέχουν DNA Αλόγου. Για την έλλειψη αυτή στην εταιρία επεβλήθη πρόστιμο 3.000 Ευρώ. Όμως ο ΕΦΕΤ δεν λέει πουθενά πότε έγινε ο επανέλεγχος ώστε να έχουν γνώση οι καταναλωτές αν έχουν κίνδυνο να τρώνε ακόμα και σήμερα DNA αλόγου.
Την ίδια στιγμή προκύπτει ότι σε κατάστημα της ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. στο Ίλιον διαπιστώθηκε ότι διατίθετο παριζάκι με DNA Αλόγου χωρίς ωστόσο ο ΕΦΕΤ να διευκρινίζει ποιος ήταν ο παραγωγός αλλά και ποιο χρονικό διάστημα έγινε ο έλεγχος. Το Μάιο είχε εκδοθεί ανακοίνωση από το ΕΦΕΤ για απόσυρση σε παριζάκι με DNA Αλόγου από τα καταστήματα Βασιλόπουλος ενώ εδώ γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένο κατάστημα στο οποίο δεν γνωρίζουμε πότε βρέθηκε το ακατάλληλο προϊόν
Εν τω μεταξύ εντύπωση προκαλεί το πρόστιμο ύψους € 35.000 που επεβλήθη στη ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΔΡΑΜΑΣ Α.Ε. – ΝΕΟΓΑΛ διότι όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ διαπιστώθηκε « Παράβαση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών αναφορικά με τη χρήση των επιτρεπόμενων ειδών γάλακτος και παραπλάνηση του καταναλωτή. Το ζήτημα είναι ότι και εδώ ο ΕΦΕΤ είναι ασαφής αν και είναι προφανές ότι άλλο αναγραφόταν στη συσκευασία προϊόντων ως πρώτη ύλη και άλλη χρησιμοποιούσε η εταιρία. Επίσης πουθενά δεν αναφέρει για ποιον προϊόν πρόκειται και αν καταναλώθηκε από πολίτες οι οποίοι το αγόρασαν πιστεύοντας ότι έχει άλλα χαρακτηριστικά.
Ακόμα ποιο μπερδεμένη είναι η κατάσταση με τη Λουξ Μαρλαφέκας όπου ο ΕΦΕΤ ανακοινώνει πρόστιμο € 30.000 στην συγκεκριμένη επιχείρηση παραγωγής αεριούχων ποτών στην Πάτρα διότι «διαπιστώθηκε υποτροπή παραβάσεων Μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τρόφιμα». Όπως αναφέρει ο ΕΦΕΤ «Πρόκειται για πορτοκαλάδα χωρίς ανθρακικό η οποία παρουσίαζε αλλοιώσεις των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και προσμίξεις ξένες προς τη φύση της». Στο παρελθόν ο ΕΦΕΤ είχε ανακοινώσει απόσυρση πορτοκαλάδας αλλά ουδείς ξέρει αν το πρόστιμο αφορά την απόσυρση του 2012 αλλά νέο κρούσμα της εταιρίας το οποίο αποσιωπήθηκε.
Υπό αυτές τις συνθήκες το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί ο ΕΦΕΤ προχωρά σε ανακοινώσεις εντελώς ασαφείς που τελικά οδηγούν σε σύγχυση τους καταναλωτές και προκαλούν τη βάσιμη απορία αν και κατά πόσο κάνει σωστά τη δουλειά την οποία του έχει ανατεθεί.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα πρόστιμα




Πηγή: fpress.gr