Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014
«Στοίχειωσαν» τα ερωτήματα για το ελικόπτερο στα Ίμια
Δεκαοκτώ χρόνια πέρασαν από τη μοιραία νύχτα που είχε σταλεί το ελικόπτερο από τη φρεγάτα Ναβαρίνο για να εντοπίσει αν υπάρχουν τούρκοι κομάντος στα Δυτικά Ίμια και χάθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Ακόμα πλανώνται στον αέρα «στοιχειωμένα» τα ερωτηματικά αν το έριξαν οι Τούρκοι, άλλες δυνάμεις, ανθρώπινο λάθος ή έπεσε από βλάβη…
Ίσως αν δίνονταν τότε απάντηση, διαφορετική από το ότι «γκρεμίστηκε» ξαφνικά, εξαιτίας ανθρώπινου λάθους και πιθανόν και ηλεκτρολογικής βλάβης, οι εξελίξεις που θα υπήρχαν τότε, θα ήταν διαφορετικές και η ιστορία είχε γραφτεί διαφορετικά. Την πραγματική αιτία της πτώσης την ξέρουν ελάχιστοι άνθρωποι και ο ελληνικός λαός ίσως να μην τη μάθει ποτέ.
Αν η εκδοχή ήταν διαφορετική, για παράδειγμα ότι το είχαν ρίξει οι τούρκοι κομάντος που βρίσκονταν στα Δυτικά Ίμια, τότε ίσως δεν θα αποφάσιζε η κυβέρνηση Σημίτη, η Ουάσιγκτον και η Τσιλέρ πώς θα εξελίσσονταν τα πράγματα. Αν γνώριζε ο Έλληνας ότι οι τρεις αξιωματικοί του είχαν βρει το θάνατο εξαιτίας τουρκικών πυρών που έβαλαν κατά του ελικοπτέρου, τότε θα πηγαίναμε μοιραία σε πόλεμο. Ο Κώστας Σημίτης και ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν θα είχαν τη δύναμη να πουν στους Έλληνες καταδρομείς που βρίσκονταν στα ανατολικά Ίμια «πάρτε τη γαλανόλευκη σημαία και αποχωρήστε».
Η έναρξη των εχθροπραξιών εκείνο το βράδυ θα ήταν πιθανόν θέμα λεπτών για την τιμή των όπλων και των χαμένων παλικαριών.
Χτυπήθηκε το ελικόπτερο;
Η δυνατή κακοκαιρία που επικρατούσε εκείνο το βράδυ δεν επέτρεπε να ακουστούν πυροβολισμοί από όπλα, πόσο μάλλον αν είχαν και σιγαστήρες. Μαρτυρίες κάποιων αξιωματικών που δεν ήθελαν να μιλήσουν επώνυμα, έλεγαν ότι ορισμένες τρύπες στο σώμα του ελικοπτέρου είχαν προσκληθεί από σφαίρες και όχι από το σπάσιμο των πιρτσινιών (βίδες που ενώνουν τμήματα του σκάφους).
Μάλιστα κυκλοφόρησε και μία σχετική φωτογραφία στο διαδίκτυο. Κάποιοι κάνουν λόγο ότι υπήρξαν και δύο πορίσματα στο Πεντάγωνο για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου. Στο δεύτερο που βρίσκεται καλά κλειδωμένο αναφέρεται η πραγματική αιτία της πτώσης.
Δεν ζουν πια οι τούρκοι κομάντος των Ιμίων
Αυτοί που θα μπορούσαν σίγουρα να απαντήσουν για το εάν πυροβόλησαν κατά του ελληνικού ελικοπτέρου πήραν το μυστικό μαζί τους. Δεν ζουν πια. Σκοτώθηκαν όλοι, λίγο αργότερα μετά από την ιστορία των Ιμίων. Τυχαίο; Παιχνίδι της μοίρας;
Δεκαεπτά μέρες μετά την επέμβαση, κατά τη διάρκεια μιας στρατιωτικής άσκησης 9 από τους 12 καταδρομείς που βρέθηκαν και ύψωσαν την τουρκική σημαία στα δυτικά Ίμια σκοτώθηκαν κατά την πτώση του ελικοπτέρου "70A Black Hawk" στο οποίο επέβαιναν. Αρχηγός των Τούρκων καταδρομέων ήταν ο Ζεκί Σεν. Το τούρκικο υπουργείο Άμυνας, τον έστειλε μέσω αποστολής του ΟΗΕ στη Γεωργία. Εκεί ο Σεν γνωρίστηκε με μια γυναίκα ονόματι Λεϊλά και άρχισαν να συζούν και όταν επέστρεψε το Μάιο του 2003 την έφερε μαζί του στην Τουρκία. Γυρνώντας μια νύχτα από γιορτή που διοργάνωσε για τα γενέθλια της φίλης του στο ξενοδοχείο Ciragan, μαχαιρώθηκε στη καρδιά στην πλατεία Ταξίμ από τρία άτομα. Έτσι χάθηκε και το 10ο άτομο που ήξεραν το τι είχε γίνει εκείνο το βράδυ στα Ίμια.
Το 11ο μέλος ο Αλί Τουρκσέν καταδικάστηκε για τρομοκρατία και εκτίει ποινή 16 ετών. Τον Οκτώβριο του 2012 φέρεται μάλιστα να έστειλε επιστολή στον τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν που κατήγγειλε ότι η δίκη του ήταν «παρωδία». Τελικά, πέθανε από… διαρροή γκαζιού μέσα στο διαμέρισμά του όπου ζούσε.
Ο ρόλος του Ισραήλ
Πριν από χρόνια, ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ενώ βρισκόταν στις ΗΠΑ, σε συζήτηση που είχε με αμερικανό αξιωματούχο είχε αναφέρει ότι εκείνο το βράδυ της πτώσης του ελικοπτέρο,υ πετούσε κοντά στην περιοχή των Ιμίων ισραηλινό αεροσκάφος ηλεκτρονικού πολέμου.
Το 1996, Τελ Αβιβ και η Άγκυρα είχαν ισχυρή συμμαχία και στενούς φιλικούς δεσμούς. Το Ισραήλ θεωρείται ότι διαθέτει την τεχνολογία να προκαλέσει προβλήματα σε ελικόπτερα που πετά πλησίον του. Και όχι μόνο το Ισραήλ. Και σίγουρα ο Θεόδωρος Πάγκαλος δεν το είπε τυχαία καθώς γνώριζε ότι μετά από αυτή την παραδοχή θα υπάρξουν πολλές υποθέσεις…
Πηγή: newpost.gr