Τρίτη 1 Απριλίου 2014

«Κούρεμα» καταθέσεων σε περίπτωση ατυχήματος δια …νόμου



Ο πολυνόμος που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή φέρνει το περίφημο bail-inκαι στην ελληνική νομοθεσία. Τουλάχιστον, υπάρχει η ασπίδα προστασίας για τους μικροκαταθέτες από την ευρωπαϊκή οδηγία.



Δείτε πώς διαμορφώνεται το νέο πλαίσιο.
Της Έφης Καραγεώργου.
Μέτοχοι και ομολογιούχοι δεν θα γλυτώσουν το «κούρεμα» στην περίπτωση που κάποια τράπεζα αντιμετωπίσει προβλήματα. Μετά την ψήφιση του σχετικού άρθρου ς τα μεσάνυχτα και με το νόμο, από το 2016, θα είναι εκείνοι που θα πληρώνουν για τη διάσωση της.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα, στο άρθρο του πολυνομοσχεδίου που αναφέρεται στην λειτουργία του ΤΧΣ και την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, ενσωμάτωσε στην εθνική νομοθεσία την κοινοτική οδηγία για την διάσωση μιας τράπεζας με «κούρεμα» μετόχων και ομολογιούχων (bail-in).
Συγκεκριμένα στο άρθρο 6α προβλέπεται ότι για την απορρόφηση των ζημιών συμμετέχουν πρώτα οι μέτοχοι, κάτοχοι κοινών μετοχών, μετά οι κάτοχοι προνομιούχων μετοχών και τελευταίοι οι κάτοχοι τίτλων μειωμένης εξασφάλισης. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και οι ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης που ενδέχεται να υποστούν «κούρεμα» αν η αξία των μετοχών δεν καλύπτει τις ζημιές.
Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις μέχρι τις 100.000 ευρώ, είναι απολύτως ασφαλείς, σε περίπτωση που «σκάσει» τράπεζα στην ΕΕ. Μάλιστα οι καταθέτες αυτής της κατηγορίας όχι μόνο διασφαλίζονται πλήρως αλλά επισπεύδεται και η αποζημίωσή τους σε περίπτωση χρεοκοπίας μιας τράπεζας, αφού θα παίρνουν τα χρήματά τους μέσα σε 7 μέρες (το χρονικό όριο απόδοσης ήταν με την προηγούμενη απόφαση 20 μέρες).
Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε, ότι το πείραμα της σωτηρίας των τραπεζών, με χρήματα των μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών, εφαρμόστηκε πριν από 1 χρόνο στην Κύπρο.
Και πλέον θα αποτελεί τον κανόνα. Καθώς το ΕΚΟΦΙΝ έχει αποφασίσει –και τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα συμμορφωθούν-, ότι εφεξής όποια τράπεζα αντιμετωπίζει πρόβλημα, θα διασώζεται με τα κεφάλαια όσων την εμπιστεύθηκαν, είτε είναι μέτοχοι, ομολογιούχοι ή μεγαλοκαταθέτες –με υπόλοιπα κατάθεσης άνω των 100.000 ευρώ.




Πηγή: fpress.gr